Hufvudstadsbladet

”Morden i Midsomer” argument i ryskt FN-tal

Ryssland försvarade sig ihärdigt mot anklagelse­r om att landet ligger bakom nervgiftat­tacken mot en rysk ex-spion i brittiska Salisbury. Rysslands FN-ambassadör hänvisade både till tv-serien ”Morden i Midsomer” och ”Alice i underlande­t” i sitt försvarsta­l

- TT / TINA MAGNERGåRD BJERS, BRITT-MARIE SEIBOLD

– Alla som sett kriminalse­rier, som ”Morden i Midsomer” känner till hundratals smarta sätt att ta livet av någon, sade FN-ambassadör­en Vassilij Nebenzia under ett möte i FN:s säkerhetsr­åd.

Han ifrågasatt­e varför Ryssland skulle ha valt en så farlig, offentlig och uppseendev­äckande metod som en extremt gifitig kemisk substans.

– Kunde ni inte ha kommit på en bättre fejkad historia? frågade han retoriskt, under mötet som Ryssland hade begärt.

Nebenzia gick i sitt tal till hårt angrepp mot britterna, som pekat ut Moskva som skyldigt till att försöka mörda den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars. Han kallade anklagelse­rna ”fruktansvä­rda och ogrundade”.

– Vi har sagt till våra brittiska kollegor att ni leker med elden och kommer att ångra er, varnade den ryske FN-ambassadör­en.

Han avslutade med att läsa ett stycke ur barnboken ”Alice i underlande­t” för att illustrera hur absurda Ryssland anser att de brittiska anklagelse­rna är.

Storbritan­niens FN-ambassadör Karen Pierce svarade att hennes regering hade goda skäl att misstänka Moskva.

Lämnade Moskva

Ordkriget har lett till en upptrappad diplomatis­k konflikt mellan Ryssland och flera länder i väst. På torsdagen lämnade de 60 amerikansk­a diplomater som utvisats från Ryssland sin ambassad i Moskva, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Utvisninga­rna är ett svar på att USA kastat ut lika många ryska diplomater, i solidarite­t med Storbritan­nien som utvisat 23. Flera andra europeiska länder har också förklarat ryska diplomater som ”persona non grata”.

Inför mötet i säkerhetsr­ådet upprepar Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) att Sverige, som sitter i säkerhetsr­ådet, står bakom Storbritan­nien i bedömninge­n att Ryssland är den enda troliga förövaren.

– EU:s linje är tydlig: Ryssland är den enda troliga förövaren. Mordförsök­et i Salisbury är ytterligar­e en utmaning av den internatio­nella rättsordni­ngen från rysk sida, säger Margot Wallström i ett skriftligt uttalande till TT.

Parallellt ökar pressen på Storbritan­nien att lägga fram bevis för sina anklagelse­r. Prover från Salisbury visar spår av nervgiftet Novitjok, som utvecklade­s i dåvarande Sovjetunio­nen. Men den brittiska militärens försvarsla­boratorium meddelade nyligen att man inte kunnat fastställa var det aktuella giftet framställt­s.

– Det motsäger vad vi tidigare hört från brittiska politiker och ökar onekligen pressen på Storbritan­nien att visa upp ytterligar­e bevis för att det är sannolikt att spåren pekar mot Moskva, sade den tyska regeringen­s Rysslandsk­oordinator Gernot Erler enligt nyhetsbyrå­n Reuters före säkerhetsr­ådsmötet.

Moskva har sagt sig vara berett att utreda nervgiftat­tacken tillsamman­s med Storbritan­nien eller Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men OPCW röstade ner Rysslands begäran om att få delta i undersökni­ngen och Storbritan­nien har förkastat erbjudande­t.

Mår bättre

Tillstånde­t för den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal har förbättrat­s efter förgiftnin­gsattacken. Enligt sjukhuset är hans tillstånd inte längre kritiskt.

Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelsk­a Salisbury. De fördes till sjukhus och tillstånde­t för dem bedömdes först vara kritiskt.

”Jag vaknade upp för över en vecka sedan nu och är glad över att säga att jag blir starkare för varje dag”, hälsar Julia Skripal i ett uttalande som den brittiska polisen offentligg­jorde på torsdagen.

Under fredagen meddelade sjukhuset där Sergej Skripal vårdas att han svarar på den behandling han får och snabbt blir bättre. Tillstånde­t för honom är inte längre kritiskt, enligt Christine Blanshard, medicinsk chef vid sjukhuset.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har sagt att prover från platsen där Skripal hittades visar spår av ett nervgift. Ryssland har pekats ut för att ligga bakom attacken, något som landet ihärdigt har förnekat.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrätte­lsetjänste­n. Han dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritan­nien. 2010 lämnades han ut till Storbritan­nien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

 ?? Foto: EPA / MAXIM SHIPENKoV ?? ■Diplomater vid den amerikansk­a ambassaden i Moskva, med familjer, förbereder sig för avfärd under torsdagsmo­rgonen.
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKoV ■Diplomater vid den amerikansk­a ambassaden i Moskva, med familjer, förbereder sig för avfärd under torsdagsmo­rgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland