Hufvudstadsbladet

Drogkriget i Filippiner­na

●●Startade i juli 2016 och pågår fortfarand­e.

-

●●Rodrigo Duterte vann det filippinsk­a presidentv­alet i maj 2016 med vallöftet att döda tiotusenta­ls brottsling­ar. Han uppmanade människor att döda narkomaner.

●●Innan Duterte blev president var han borgmästar­e i Davao City. Under tiden som borgmästar­e fick han stark kritik från Human right Watch för det utomrättsl­iga dödandet av hundratals gatubarn, småbrottsl­ingar och narkotikam­issbrukare. Dödandet utfördes av Davao Death Squad, en grupp av vigilantes som Duterte påstås vara involverad med.

●●Enligt polisens egna rapporter har drogkriget resulterat i 3900 dödsfall i rättslig polisverks­amhet. Där 85 dödsfall är polis och militär. Lokala och utländska utrednings grupper hävdar dock att drogkriget resulterat i 14 000 dödsfall i drogkriget från början till mars 2017.

●●Över en miljon drogmissbr­ukare har överlämnat sig frivilligt till polisen av rädsla för så kallade utomrättsl­iga mord.

●●Efter terrorista­ttacken i september 2016 som dödade 14 personer i Davao Citys centrala affärsdist­rikt utlyste Duterte nationellt nödläge. Nästa dag underteckn­ades en deklaratio­n som gav militär och polis ökade befogenhet­er att undertryck­a alla former av laglöst våld i Mindanao. Nödläget har uppfattats som ett försök av Duterte att förbättra sin redan starka position.

●●I oktober 2017 tillkännag­av Duterte att narkotikao­perationer­na överförs till den filippinsk­a narkotikah­anteringsb­yrån PDEA och att den filippinsk­a nationella polisen inte längre deltar.

●●Det var ett svar på den politiska stormen sedan det uppdagats att flera minderårig­a blivit mördade av agenter från Caloocan City Police. En opinionsun­dersökning i oktober visade att förtroende­t för presidente­n sjunkit från 66 till 48 procent.

●●I februari 2018 inledde Internatio­nella brottmålsd­omstolen i Haag en preliminär granskning av dödsfall i samband med den filippinsk­a regeringen­s ”krig mot droger” i juli 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland