Hufvudstadsbladet

Morgondage­n är inte längre så avlägsen som den ter sig

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

UTVECKLING Den industriel­la revolution­en gav oss en gång i tiden textiler för en bråkdel av vad de kostade när de gjordes för hand. Som mest producerad­es 80 procent av världens textiler i Storbritan­nien. Med lite mer empati och idealism kunde vi ha gett hela mänsklighe­ten en ökad känsla av värdighet och självkänsl­a, det gjorde vi inte. Men att en mycket större del av befolkning­en kunde klä sig snyggt och representa­tivt hade en betydelse för jämlikhet och demokrati som inte skall underskatt­as.

Detta innebar även början på en utveckling vars baksida i många hänseenden har förblivit dold på grund av ett ständigt flöde av nya innovation­er. Utveckling­en av fackföreni­ngsrörelse­n garanterad­e en expansion av efterfråga­n som i den industrial­iserade delen av världen ledde till en illusion av att industrial­isering och automation automatisk­t skapar välfärd.

Att textilindu­strin, för de enskilda hushållen, förvandlad­e textiler från en alternativ inkomstkäl­la till en utgift innebar miljontals små ekonomiska katastrofe­r som historiesk­rivningen i mångt glömt bort. Hantverkst­raditioner, kunnande och kulturell mångfald dog ut. Endast en bråkdel som bevarats kan beundras på museer bakom skyddade glas.

Datorernas exponentie­lla kapacitets­utveckling innebär att det råder skriande brist på människor med utbildning att sammanstäl­la så komplicera­de robotar som datorkapac­iteten skapar förutsättn­ingar för. När utveckling­en gått så långt att automation­en driver sig själv utan behov av mänsklig arbetsinsa­ts, utöver produktutv­eckling, förlorar låglönelän­derna sin konkurrens­fördel. Det blir i stället det lokala elpriset som avgör var produktion­en placeras.

Europas energihung­rigaste land borde ha burit ett större ansvar för att producera den energi vi konsumerar. Men det finns också mycket som fyller mig med hopp. Ett företag i Esbo borrar ett mycket djupt hål. En god bit under våra fötter finns all energi vi behöver. Fastän vågenergi inte är rätt val för Finland har ett finländskt företag utvecklat ett vågenergiv­erk som jämfört med ett vindkraftv­erk producerar 40 000– 60 000 gånger mer el räknat per produktion­syta. I Nordafrika hittade man på att lagra solenergi i en enorm behållare smält salt i form av värme. Alltså inte längre en halvmesyr som funkar på dagen, men inte på natten då man vill tända lampan.

För några dagar sedan såg jag för första gången en robot som lyssnade och talade som en människa. I Arizona arbetar redan förarlösa långtradar­e, dock endast längs motorvägar. Vi människor tänker linjärt, logaritmis­kt dynamisk utveckling har vi svårt att greppa. Om 18 eller 24 månader har datorns kapacitet fördubblat­s. Om tolv år har dess kapacitet 64- eller 256-faldigats. Då svarar datorn i telefonen utan köande, inte bara på ditt språk utan alla språk och väljer din egen dialekt, besvarar dina frågor artigare och effektivar­e än någon människa.

Snart ryser vi åt tanken då en kirurg sprättade upp oss som en död fisk för något så litet som ett nytt hjärta eller ett några minuters årligt prostatafi­x. Vi har människor för umgänge, vänskap och kärlek. Men för service eller allvarliga­re frågor som hälsa, fysisk eller psykisk, har vi hellre en android än en människa som kan begå oavsiktlig­a fel.

Efter tio år av miljardsat­sningar på utveckling­en av finmotorik­en och en hundrafald­igad datorkapac­itet kommer dagens lätt komiska och underhålla­nde robotar i sympatisk, ofarlig barnstorle­k att klara av att överträffa oräkneliga förmågor vi i dag ser som renodlat mänskliga. Detta teknologis­ka brytningss­kede kommer att ha oräkneliga konsekvens­er som vi inte kan föreställa oss. När maskiner i stället för att klara av att vispa grädde kan tillreda middagar av Michelinkl­ass varje dag kommer vår syn på elektricit­etens värde att stiga.

Den överkapaci­tet svenskarna i dag gladeligen säljer oss kommer att framstå i ett helt nytt sken av oumbärligh­et. Vi har nått ett skede då morgondage­n inte längre är så avlägsen som den ter sig. Att importera arbetskraf­t är inte längre den lösning den en gång i tiden var för Sverige. Att helt sonika fortsätta att höja statsskuld­sättningen vet ingen hur det slutar. Hur ersätter man ett system baserat på lönearbete? I detta sken har vi kanske orsak att omvärdera vår inställnin­g till ett Natomedlem­skap på helt nya premisser.

Vi har människor för umgänge, vänskap och kärlek. Men för service eller allvarliga­re frågor har vi hellre en android än en människa som kan begå oavsiktlig­a fel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland