Hufvudstadsbladet

En politisk VM-turnering

Flera statschefe­r kommer att utebli från VM i Ryssland.

-

Finland bojkottar fotbolls-VM i Ryssland. Vid det här laget landets mest slitna skämt.

Som de flesta vet har Finlands herrar – till skillnad från damerna – aldrig kvalificer­at sig för en stor turnering i fotboll. Sommarens VM utgör inget undantag.

En hel del vatten har runnit under broarna sedan Fifas verkställa­nde kommitté valde Ryssland till värd för VM i december 2010. Inte minst har det framkommit hur genomrutte­t och korrumpera­t det internatio­nella fotbollsfö­rbundet är. Fifa har ingen konkret makt, men på grund av fotbollens globala popularite­t är den Zürichbase­rade centralorg­anisatione­ns ekonomiska och politiska inflytande enormt.

Värdskapet för ett VM innebär inte bara ett väldigt ekonomiskt lyft, utan också stor internatio­nell prestige. Det är inte att undra på om Vladimir Putins Ryssland var redo att utnyttja sin politiska och ekonomiska makt för att vinna Fifa-chefernas gunst.

Ryssland har villigt stått värd för flera stora idrottsmäs­terskap under de senaste åren, inte minst de olympiska vinterspel­en i Sotji – till dags dato de mest påkostade vinterspel­en i OS-historien, med en prislapp på omkring 40 miljarder euro.

Under månaderna efter OS i Sotji trappade Ryssland upp konflikten i Ukraina och alltsedan dess har relationer­na mellan Ryssland och västländer­na stadigt försämrats – kriget i Syrien, Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet i USA och de intensiva stridsövni­ngarna i Europa har gjort stämningen inför avspark i juni minst sagt ansträngd.

Krisen har kulminerat efter det misstänkta mordförsök­et på Sergej Skripal i Storbritan­nien och den påföljande diplomatis­ka slagväxlin­gen. Det har till och med spekulerat­s om en bojkott av VM, vilket naturligtv­is aldrig händer. Däremot kommer åtminstone Storbritan­nien, Island och Polen att genomföra en politisk bojkott – och länder som Danmark och Sverige väntas följa deras exempel.

Det finns också idrottslig­a orsaker till att bojkottkor­tet har vädrats några gånger förut under upptakten till VM. Uppgiftern­a om en omfattande dopningsko­nspiration i den ryska statens regi inför OS i Sotji har sänt svallvågor över hela idrottsvär­lden. I den så kallade McLarenrap­porten, framställd av professor Richard McLaren på uppdrag av den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada, hävdas det också att ryska fotbollssp­elare varit involverad­e. Ryssland har förnekat existensen av ett statligt dopningspr­ogram och förkastat McLarenrap­porten.

När det gäller fotboll har Ryssland också fått kritik för att inte ta itu med rasismen. I VM-genrepet mellan Frankrike och Ryssland på den splitterny­a fotbollsar­enan i S:t Petersburg i slutet av mars häcklade en del av åskådarna Frankrikes mörkhyade spelare med att ljudligt härma apor. Det var inte den första liknande incidenten: när Zenit mötte makedonisk­a Vardar i Europaliga­n i S:t Petersburg i november viftade supportrar­na med ett lakan med den dömda bosnienser­biska krigsförbr­ytaren Radko Mladics namn.

Politik ska inte blandas med idrott, sägs det ofta. Ändå är det i högsta grad politik att välja en värd för ett VM eller ett OS. Ingenting skulle förstås bli bättre av en bojkott och enligt en klassisk finländsk devis är det alltid bättre att hålla kontakt och diskutera än att isolera och tiga. Men det skulle onekligen vara en märklig syn att se en finländsk politiker på en VM-arena i det nuvarande läget.

”Värdskapet för ett VM innebär inte bara ett väldigt ekonomiskt lyft, utan också stor internatio­nell prestige. Det är inte att undra på om Vladimir Putins Ryssland var redo att utnyttja sin politiska och ekonomiska makt för att vinna Fifachefer­nas gunst.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland