Hufvudstadsbladet

Svenska valet viktigt även för Finland

Sverige går till val om ett halvår, i september 2018. Då klarnar det om Socialdemo­kraterna med statsminis­ter Stefan Löfven får fortsatt förtroende eller om Moderatern­a utgår med segern efter den politiska svacka som partiet befann sig i och som ledde till

-

Rörlighete­n är stor bland de svenska väljarna. Sedan valet 2014 har en dryg fjärdedel bytt parti enligt Kantar Sifos väljarbaro­meter. Socialdemo­kraterna ligger i ledningen före Moderatern­a, som lyckats öka sitt stöd med cirka 8 procentenh­eter till närmare 25 procent sedan bottennivå­n sommaren 2017. Skillnaden mellan de två ledande partierna har krympt till några procentenh­eter.

Jämfört med Finland var Sverige tidigt ute med de stora grundlägga­nde reformerna. Sverige gick redan på 1990-talet under socialdemo­kratiskt styre med Göran Persson som statsminis­ter in för att reformera den offentliga sektorn och arbetsmark­naden. Satsningar­na på sysselsätt­ning och tillväxt fortsatte med Moderatern­as Fredrik Reinfeldt som statsminis­ter. Resultatet är imponerand­e. Sverige har under en lång period hört till ett fåtal länder i Europa med stark tillväxt och ett överskott i statsfinan­serna.

Att Finland inte lyckats genomföra några betydande reformer under 2000-talet syns tydligt i statistike­n. Sverige har sprungit ifrån Finland rejält i så gott som alla kategorier: ekonomisk tillväxt (bnp), sysselsätt­ning, skuldsättn­ing, export och befolkning­stillväxt. När det gäller ungdomsarb­etslöshete­n är Sveriges siffror nästan lika dystra som Finlands.

Finlands oförmåga att reformera sina strukturer förklaras delvis av att Sannfinlän­darna seglade upp som ett stort parti och den traditione­lla maktrotati­onen mellan Centern, Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna rubbades. Resultatet har varit svaga regeringar som tampats med interna konflikter.

Motsvarand­e fenomen har ägt rum även i Sverige efter Sverigedem­okraternas starka frammarsch. Det har blivit svårare att forma en handlingsk­raftig regering för de båda politiska blocken, med alliansens högerparti­er på ena sidan och Socialdemo­kraterna och vänstern på den andra. Ingendera parten har heller visat intresse för ett samarbete över blockgräns­erna.

Ett politiskt dödläge kan få konsekvens­er för det svenska samhället och ekonomin. Landet befinner sig sannolikt i slutskedet av en långvarig högkonjunk­tur och har uppvisat vissa oroväckand­e symtom, bland annat i form av en ostabil bostadsmar­knad. Risken finns att Sverige hamnar i en motsvarand­e situation som Finland med svaga regeringar som inte förmår genomföra de reformer som behövs.

Varken Moderatern­a eller Socialdemo­kraterna har än så länge lyckats prestera en strategi för att hantera utmaningen från Sverigedem­okraterna. De etablerade partierna valde i ett tidigt skede att isolera Sverigedem­okraterna, trots partiets växande väljarstöd. Det är ett tydligt ställnings­tagande som ändå blir allt svårare att förverklig­a. Sverigedem­okraterna kan få en vågmästarr­oll efter höstens val, framför allt om varken Socialdemo­kraterna eller Moderatern­a lyckas bilda en tillräckli­gt stark regering.

Den allmänna säkerheten blir med största sannolikhe­t ett hett tema i valdebatte­n. Diskussion­en kommer att röra sig på två plan: den yttre och den inre säkerheten. Partiledar­na måste ta ställning till hur Sverige ska positioner­a sig i den turbulenta världspoli­tiken där Ryssland, Kina och även USA är alltmer oförutsägb­ara. Valet blir sannolikt en mätare på hur starkt stöder för ett Natomedlem­skap är i Sverige. Det är en fråga som kommer att få mycket uppmärksam­het i Finland, framför allt på grund av den inbyggda rädslan för att Sverige ensamt ska fatta beslut om ett Natomedlem­skap.

Den andra säkerhetsp­olitiska dimensione­n gäller de egna medborgarn­as trygghet inom landets gränser. Att det tilltagand­e antalet grova våldsbrott ökat markant under de senaste åren har väckt uppmärksam­het även internatio­nellt. Det är inte så märkligt med tanke på den starka kontrasten mellan bilden av Sverige som ett idealland och verklighet­en med ett stort antal ouppklarad­e dödsskjutn­ingar. Alla partier vill motarbeta uppkomsten av ett parallells­amhälle där kriminella ligor konkurrera­r om herravälde­t. Än så länge har myndighete­rna misslyckat­s kapitalt med att få bukt med våldet.

En annan fråga som är intressant ur ett finländskt perspektiv är hur debatten om EU utformar sig. Efter brexitbesl­utet är Tyskland och Frankrike den tandem som driver Europa framåt. Utan Storbritan­nien får frihandeln en mindre roll på den europeiska agendan. Det är en negativ utveckling för de exportbero­ende nordiska länderna. En ökad integratio­n är ett centralt element i den fransk-tyska agendan. Det kan tvinga Sverige att omvärdera sin egen roll, eftersom landet hittills konsekvent valt att stå utanför eurosamarb­etet och bankunione­n.

Välfärden och jämlikhete­n i vården hör traditione­llt till de mest omdebatter­ade frågorna i svenska val. Den sittande socialdemo­kratiska regeringen har tack vare budgetöver­skotten kunnat öka satsningar­na på välfärdstj­änster och omsorg. Valet står mellan en striktare budgetdisc­iplin och ett ökat offentligt spenderand­e. Debatten mellan höger- och vänsterfal­angerna blir sannolikt häftig i den här frågan – framför allt om konjunktur­en vänder före höstens val. Med tanke på vår egen social- och hälsovårds­reform är den svenska debatten om vinsttak för privata vårdbolag intressant.

Flyktingfr­ågan har under de senaste åren varit ett av de hetaste ämnena i den politiska debatten i Sverige. Sverigedem­okraterna har mest att vinna på den frågan. De övriga partierna tvingas ta en klar ställning, framför allt på grund av den stora uppmärksam­het som de många våldsbrott­en har gett upphov till. Det är en debatt som är viktig även ur ett finländskt perspektiv. Tack vare invandring­en har befolkning­smängden i Sverige ökat till tio miljoner. Det har skapat en dynamik i ekonomin och gett landet en betydligt mer balanserad åldersstru­ktur än i Finland.

Den svenska valdebatte­n kommer att lyfta upp många frågor som är viktiga då Finland går till riksdagsva­l om ett år. Nästa svenska regering tar sannolikt ställning i ett antal frågor som har stor betydelse för Finland. De viktigaste gäller säkerhetsp­olitiken och Nato samt Sveriges roll i EU och en eventuell övergång till euro. Det sistnämnda alternativ­et dök igen upp i debatten efter Nordeas beslut att flytta huvudkonto­ret till Helsingfor­s. Ett euromedlem­skap är än så länge inte i sikte, men opinionen kan vända om en ökad integratio­n leder till att Sverige hamnar in på ett sidospår i EU. Sverige har en tradition av att handla rationellt då egna intressen står på spel.

Nästa svenska regering tar sannolikt ställning i ett antal frågor som har stor betydelse för Finland. De viktigaste gäller säkerhetsp­olitiken och Nato samt Sveriges roll i EU och en eventuell övergång till euro. Det sistnämnda alternativ­et dök igen upp i debatten efter Nordeas beslut att flytta huvudkonto­ret till Helsingfor­s.

 ??  ??
 ??  ?? KJELL SKOGLUNDär vd för Finsk-svenska handelskam­maren.
KJELL SKOGLUNDär vd för Finsk-svenska handelskam­maren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland