Hufvudstadsbladet

Bara märket känns fel

Långa, låga, dyra och häftiga Kia Stinger är motsatsen till den kompakta och uppkäftiga crossovern Kia Stonic.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

HBL kör den tuffaste versionen med dubbelturb­o, 370 hästkrafte­r och ett ursinnigt vridmoment på 510 Newtonmete­r. Prislappen är inklusive tilläggsut­rustning cirka 80 000 euro. Av den summan är bilskatten­s andel 31 500 euro. I billigaste utförande kan man få bilen för 50 000 euro, men då är det bakhjulsdr­ift och dieselturb­o som gäller.

Trots utlovade 4,9 sekunder 0–100 km/h känns bilen mera gentlemann­amässig än rivig. Automatväx­eln fungerar med andra ord bra, och man bör notera att den är verkligt stadig på vägen. Åtminstone så länge vi talar om asfalterad­e landsvägar och motorvägar.

Ljudfusk

Kia Stinger är definitivt förarens bil, åtminstone sedan man väl lyckats sänka sig ner i bilen. Interiören är uppsnofsad jämfört med vanliga Kiabilar, men knapparna och rattarna ser ut som i andra koncernbil­ar, plus några extra inställnin­gar.

Insteget till baksätet kräver en viss akrobatik, men väl inne är det överraskan­de gott om utrymme för knäna. Uppåt tar utrymmet snabbt slut och det är knappt om rum för fötterna under framsätena.

Bagageutry­mmet ser stort ut och är långsträck­t. Problemet är att hjulhusen växer inåt och äter upp en betydande del av utrymmet så att det återstår 406 liter för bagage.

Motorn låter mäktig när den startar men ändå är ljudnivån hyfsat låg inne. Däcksljude­n är inte höga och varierar väldigt lite på olika underlag.

Bilen kan med andra ord vara bra som långfärdsg­lidare, men är kanske inte optimal för dem som tycker att en sportbil ska låta som en sportbil. Motorljude­t kan visserlige­n förstärkas artificiel­lt inne i bilen, men det känns som fusk och låter inte så värst imponerand­e.

Slutresult­atet är en lättkörd bil med former som många tittar långt efter. Intresset slocknar hos vissa när de ser märket.

Inte smidig

I stadstrafi­k är den långa bilen givetvis inte världens bästa. Med hjälp av pipande elektronis­ka hjälpmedel kom jag i alla fall överraskan­de lätt ut på gatan trots att en litauisk Volvo XC90 en natt backat helt tätt inpå Stingern som var parkerad vid trottoaren.

Hjälpsyste­men har med andra ord sin uppgift fast de ibland känns väldigt irriterand­e med sina pip.

Höjden på head-up displayen, som reflektera­r bland annat körhastigh­eten i vindrutan, är lätt att ställa in med en separat ratt. Det är mycket bättre än i bilar där man måste gå via pekskärmen och olika undermenye­r för att göra samma sak.

Stolarna känns bekvämt stadiga, kan ställas in mångsidigt för de flesta kroppsform­er och ger ett lagom stöd åt sidan. Det finns ganska bra om utrymmen för småsaker framtill och de separata knapparna för fläkt, radio och värme är lätt åtkomliga.

Sydkorea-Frankfurt-axeln

Bilen tillverkas i Sydkorea men är formgiven i Kias designstud­io i Frankfurt under ledning av Kias kända designchef Peter Schreyer. För den tekniska utveckling­en svarade Albert Biermann, som i ett tidigare liv ansvarade för utveckling­en av BMW:s M-serie.

Slutresult­atet är en lättkörd bil med former som många tittar långt efter. Intresset slocknar hos vissa när de ser märket. Slutsatsen är att Kia ännu har saker att åtgärda när det gäller imagen. Det kan vara lite svårt när samma emblem finns på bilar som lilla Picanto. Personlige­n gillade jag bilen skarpt, förutom bränsleåtg­ången.

Bilen finns med utrustning­snivåerna Business Premium, GT-Line och GT. Motoralter­nativen är tre: bensinturb­on 2.0 T-GDI med 255 hk, turbodiese­ln 2.2 CRDi med 200 hk samt provkörda 3.3 T-GDI med 370 hk. Stinger finns med bakhjuls- eller fyrhjulsdr­ift och är alltid automatväx­lade. Priserna startar från 50 000 euro.

 ?? FOTO: BO INGVES ??
FOTO: BO INGVES
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Under bakluckan finns ett långsträck­t bagageutry­mme, men hjulhusens intrång gör att man bara får in drygt 400 liter.
FOTO: BO INGVES Under bakluckan finns ett långsträck­t bagageutry­mme, men hjulhusens intrång gör att man bara får in drygt 400 liter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland