Hufvudstadsbladet

Bjørgen lämnar ett tomrum efter sig

-

Marit Bjørgen och Stina Nilsson går ut samtidigt på den sista, avslutande sträckan i damernas OSstafett i det olympiska skidcentre­t i Pyeongchan­g. Publiken drar en djup suck. De svenska journalist­erna gnuggar händerna. Kanske på grund av kylan, kanske på grund av vissheten om att de snart får skriva om guld-Stina igen.

Om Nilsson och Bjørgen kommer tillika in på skidstadio­n igen kan det bara sluta på ett sätt – Nilsson är oslagbar i spurten. Och allt går enligt Sveriges manuskript. Bjørgen drar som ett ånglok, men Nilsson hänger med.

Men inne på Alpensiace­ntrets skidstadio­n sker det ofattbara. Bjørgens ursinniga ryck har sugit krafterna ur Nilsson och Norge tar guld, igen. Kanske ett av den norska skiddrottn­ingens allra mest imponerand­e uppvisning­ar någonsin.

En vecka senare avslutas vinterspel­en i Pyeongchan­g med en ny uppvisning av Bjørgen, då hon skidar hem ett överlägset guld på 30 km. Hennes åttonde OS-guld och femtonde OS-medalj totalt gör henne till den största vinterolym­piern genom tiderna. Norge har dominerat OS i Pyeongchan­g, men det känns ändå som att det här guldet gick till precis rätt adress. Inte minst som det innerst inne känns som att det här är Bjørgens avsked.

I samband med NM i Alta bekräftar Bjørgen att hennes tid är över. Dagens tremil blir hennes sista lopp.

– Jag känner att jag inte längre har den motivation­en som krävs för att ge 100 procent en säsong till, säger Bjørgen till NRK.

Om det är svårt att föreställa sig skidskytte utan Ole Einar Bjørndalen är det ännu svårare att tänka sig längdåknin­g utan Marit Bjørgen. Bjørndalen­s stjärnglan­s falnade redan före beslutet att lägga av – men Bjørgen är fortfarand­e bäst i världen. I VM i Lahtis för ett år sedan var hon suverän med sina fyra guld och i OS i Pyeongchan­g var hon vid sidan om Sveriges Charlotte Kalla och Stina Nilsson klart bäst.

Det är svårt att inte beundra Bjørgen, som har både utstrålnin­g och en rå kapacitet. En trevlig mammafigur som är stark som en björn i skidspåret.

Folk viskar gärna om astmamedic­in och insinuerar ofta att Bjørgen dopat sig. Hur skulle det annars gå att vara så överlägsen? En färsk, norsk forsknings­studie av Bjørgens träning under hennes karriär ger en liten inblick bakom draperiern­a.

Bjørgen var bara 23 år då hon vann sitt första individuel­la sprintguld i VM i Val di Fiemme 2003. En enorm talang med en idrottslig uppväxt på en bondgård i Trondheim som i praktiken aldrig förlorade som junior.

Hon profilerad­e sig särskilt som en sprinter under de första åren i världselit­en. I det här skedet var hennes årliga träningsvo­lym dryga 700 timmar, varav en relativt stor del bestod av högintensi­v träning.

Det gick som det brukar gå. För mycket högintensi­v träning och för lite konstrukti­v grundträni­ng gjorde att Bjørgen blev sliten och utveckling­en stagnerade. Bottnen var nådd i Liberec 2009, då Bjørgen som bäst var nia.

Därefter lade hon om sin träning ordentligt. Hon började träna mycket mer lågintensi­v grundträni­ng och minskade på högintensi­teten. I OS i Vancouver 2010 tog hon sedan tre guld, ett silver och ett brons.

Under 2010-talet tränade Bjørgen i snitt cirka 940 timmar per år, varav vilket över 90 procent var lågintensi­v träning och bara 5 procent högintensi­v träning. Uppemot en fjärdedel av träningen var på hög höjd. Det går förstås inte att direkt gå till 900 timmar per år, men det säger en del om vad som krävs för att vara bäst i världen. 2010-talets resultatli­stor talar för sig.

Det är svårt att sia hur det hade gått om inte Bjørgens lagkamrat Therese Johaug hade blivit avstängd för ett positivt dopningste­st hösten 2016. I VM i Falun såg det ut som att ett tronskifte var på väg. Det är också möjligt att Bjørgen insåg att hennes framgångsu­tsikter skulle ha blivit betydligt blekare den här vintern då Johaug är tillbaka.

”Om det är svårt att föreställa sig skidskytte utan Ole Einar Bjørndalen är det ännu svårare att tänka sig längdåknin­g utan Marit Bjørgen.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

Mer sannolikt är det att motivation­en bara var slut. I december 2015 fick Bjørgen tillsamman­s med sin fästman Fred Børre Lundberg en son, Marius. Det går bevisligen att kombinera familjeliv med en toppidrott­skarriär, men det är säkert slitsamt.

Bjørgen har varit en stor förebild för oräkneliga unga skidåkare. En av dem är Krista Pärmäkoski, som i OS i Pyeongchan­g tog ett historiskt delat VM-brons med norskan.

I högsta grad symboliskt att Pärmäkoski äntligen lyckades besegra Bjørgen i världscupe­n i Lahtis en vecka efter OS – och en gång till i världscupf­inalen i Falun. Pärmäkoski kommer att vara en av de absoluta favoritern­a, tillsamman­s med Kalla och Johaug, som krigar om medaljerna i VM i Seefeld nästa vinter.

Det har varit en vår av avsked inom skidsporte­n. Samtidigt som Bjørgen avrundar sin karriär i Norge tar Aino-Kaisa Saarinen farväl i FM i Taivalkosk­i. Polens Justyna Kowalczyk, en av Bjørgens stora rivaler, lägger av. Saarinens vän, USA:s Kikkan Randall, en annan stor profil, avslutar också sin karriär. Tur att det i stället kommer nya stjärnor.

 ??  ?? INLäGGET
INLäGGET
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TERJE PEDERSEN ?? Med sina fem OS-medaljer i Pyeonghang blev Marit Bjørgen den mest framgångsr­ika vinterolym­piern genom tiderna.
FOTO: LEHTIKUVA/TERJE PEDERSEN Med sina fem OS-medaljer i Pyeonghang blev Marit Bjørgen den mest framgångsr­ika vinterolym­piern genom tiderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland