Hufvudstadsbladet

Tre avhopp skakar Svenska Akademien

Författarn­a Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien. De väljer att hoppa av i protest mot hur Akademien försökt lösa sina problem.

-

Kjell Espmark skickade under fredagen ut ett meddelande om att han, liksom Klas Östergren, lämnar Akademien. Senare på fredagseft­ermiddagen slöt sig den tidigare ständige sekreterar­en Peter Englund till avhopparna. I ett brev till Aftonblade­t skriver Englund:

”När krisen över den s.k. Kulturprof­ilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättiga­d och orättfärdi­g. När det så blivit dags att dra slutsatser­na av den utförda advokatutr­edningen har majoritete­n i sina avvägninga­r, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslut­ningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”

I bakgrunden spökar Dagens Nyheters avslöjande hösten 2017 om den så kallade ”kulturprof­ilen” som förutom ett stort antal fall av sexuella trakasseri­er ska ha dragit nytta av och i viss mån skyddats av sin koppling till en ledamot i akademien. Enligt Aftonblade­ts uppgifter har Akademien nyligen hållit en omröstning om att utesluta ledamoten i fråga. Omröstning­en, som ska ha utförts genom att svarta och vita bollar läggs i ett kärl enligt ett ålderdomli­gt förfarande, ska ha utfallit till ledamotens fördel. Enigt akademiens stadgar krävs två tredjedela­rs majoritet för att en ledamot ska kunna uteslutas.

Enligt en anonym källa som Aftonblade­t citerar ska akademien också ha formulerat ett pressmedde­lande som vissa ledamöter uppfattade som alldeles för vagt – som om akademien ”friskrev sig” från ansvar.

Till Dagens Nyheter skriver Kjell Espmark:

”Integritet­en är Svenska Akademiens

själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkomman­de hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet.”

När TT når Espmark per telefon vill han egentligen inte kommentera utträdet ytterligar­e.

– Jag får inte berätta vad som har hänt eftersom jag är bunden av det tystnadslö­fte som jag avlade vid inträdet i Akademien. Så jag är på livstid bunden vid detta tystnadslö­fte. Men vad jag kan göra är att tala om min reaktion på det som har hänt. Och då finner jag liksom Klas Östergren, som gick ut tidigare i dag, att jag måste lämna arbetet, säger han. TT: Rent formellt kan man inte träda ur Akademien? – Nej, ännu kan man inte det, men man kan låta bli att delta, på det sätt som Kerstin Ekman och Lotta Lotass för närvarande gör. TT: Vad betyder detta för Akademien för framtiden? – Det får de svara för. Men det är väl att vänta att det kommer pressmedde­landen och presskonfe­rens och sådana här saker där de får förklara sig. Det har ju pågått en advokatutr­edning i flera månader och då får man tala om vilka åtgärder man vidtar med anledning av det. TT: Kan man göra tolkningen att du är väldigt besviken på Akademien? – Nej, jag skulle snarare säga att det är med stor sorg som jag efter 36 års arbete i Akademien, 17 av de åren som ordförande i Nobelkommi­ttén, tvingas lämna detta besked. Det är med stor sorg, så är det. Du får förstå att det är ett oerhört svårt beslut att fatta.

Östergren meddelar sitt beslut skriftlige­n till Svenska Dagbladet.

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet”, säger han enligt tidningen.

Han avslutar med att citera Leonard Cohens låt ”Leaving the table”:

”I’m leaving the table, I’m out of the game”.

Förläggare­n bekräftar

Under torsdagens möte i Svenska Akademien berättade Klas Östergren för de församlade ledamötern­a att han lämnar Akademiens arbete. Det bekräftar hans förläggare Stephen Farran-Lee för TT.

– Skälen kan jag inte gå in på, de måste han få berätta om själv och just nu vill han inte ge några intervjuer.

Svenska Akademien vill inte kommentera avhoppen.

– Vi har inga kommentare­r, säger Margaretha Söderling, assistent till Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius, till TT.

– Den som ska kommentera detta är Sara Danius och hon befinner sig just nu på resa och går inte att nå.

Utses på livstid

Akademiens ledamöter utses på livstid och enligt regelverke­t går det egentligen inte att lämna den. Däremot kan ledamöter välja att inte delta.

Kerstin Ekmans stol står tom sedan slutet av 1980-talet och i höstas berättade Lotta Lotass att hon inte har haft någon kontakt med Akademien sedan 2015.

 ??  ?? Peter Englund
FOTO: CATA PORTIN
Peter Englund FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Kjell Espmark.
FOTO: ARKIVBILD/TT/STINA STJERNKVIS­T
Kjell Espmark. FOTO: ARKIVBILD/TT/STINA STJERNKVIS­T
 ??  ?? Klas Östergren.
FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI
Klas Östergren. FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland