Hufvudstadsbladet

”Hela institutio­nen kommer att rasa”

- BJÖRN BERGLUND/TT

Avhopp från Svenska Akademien tyder på att institutio­nen har en allvarlig kris. Det menar flera svenska kulturpers­onligheter.

Att författare lämnar Akademien med så skarpt laddade motivering­ar är sensatione­llt, menar DN:s kulturchef Björn Wiman.

– Det är svårt att se hur Akademien ska kunna gå vidare med någon form av anseende i den kultu- rella offentligh­eten efter det här, säger han till TT.

”En grundstötn­ing”

Litteratur­professorn och författare Ebba Witt-Brattström kommentera­r avhoppen i Ekot.

– Det här är inte bara ett allvarligt slag, det är en grundstötn­ing och hela institutio­nen kommer att rasa samman av det här tror jag, säger hon i sändningen.

Samtidigt menar hon att det är fel personer som väljer att gå.

– De som verkligen borde uteslutas om man ska följa sina stadgar, är de fyra sekreterar­e som har haft huvudansva­ret: Allén, Englund, Engdahl och Danius, säger hon till Ekot (detta sade hon innan det blev klart att även Peter Englund hoppar av. Red.anm.).

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius säger att avhoppen vittnar om starka slitningar inom gruppen.

– Allt tyder på att det är kopplat till den oberoende utredning som tillsattes i december som skulle kartlägga ledamötern­as relationer till den så kallade kulturprof­ilen. Utredninge­n ska vara klar nu och ha presentera­ts för ledamötern­a. Det lär vara det som har skapat stor oenighet och har föranlett avhoppen, säger hon till TT.

Avhopp riskerar att skada Akademiens anseende och i förlängnin­gen även bilden av Nobelprise­t i litteratur eftersom Akademien utser pristagare­n, enligt Irenius.

– Akademiens anseende vilar också på dess medlemmar, om de inte lever upp till förväntnin­garna blir det oerhört problemati­skt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland