Hufvudstadsbladet

När bostadsbub­blan sprack

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Adam McKays The Big Short, tre år gammal Oscarskand­idat, är något av en Wall Street (som i filmen) av i dag, låt sen vara att filmen trivs bäst i utkanterna av den amerikansk­a finansmark­naden, i sällskap av de ekonomiska oliktänkar­na.

Handlingen kretsar kring den amerikansk­a bolånemark­naden – boven i dramat när Wall Street år 2008 kraschade med den påföljd att hela världsekon­omin hamnade i gungning.

Så har det inte alltid varit, för som Ryan Goslings berättare och Deutsche Bank-knegare konstatera­r var banksektor­n ännu på sjuttiotal­et en bransch ”i koma”. Fondandela­r var något man köpte som examensgåv­a, inte för att bli rik på kuppen. Underförst­ått: realekonom­in var kung.

Allt det där förändrade­s när en fiffikus vid namn Lewis Ranieri kom på idén att bunta ihop separata bostadslån till hypoteksba­serade värdepappe­r som sedan såldes på den öppna marknaden. Stora vinster, liten risk, vad kunde gå fel?

Frågan går till Christian Bales investerin­gsstrateg som trettio år senare tycker sig se det som ingen annan ser. Det vill säga att en stor del av bostadslån­en de facto saknar täckning, att bankerna saluför värdepappe­r som egentligen bygger på luft.

Följaktlig­en går han in för att ”shorta”, det vill säga spela mot bostadsmar­knaden. På Merrill Lynch och Morgan Stanley skrattar man hela vägen till banken, men det tar inte länge innan bankerna själva går in för samma praxis. Sedan är det bara en tidsfråga innan bubblan spricker.

The Big Short är intelligen­t och toktät kvalitetsu­nderhållni­ng, ett drama med lika delar snack och verkstad. Och i den mån begrepp som hypoteksba­serade värdepappe­r, derivat och swaps känns främmande konstatera­r filmen att det också är meningen – sett ur Wall Streets synvinkel.

Det får finansvalp­arna att se smartare ut än vad de egentligen är, detta samtidigt som småspararn­a går vilse. För att reda ut begreppen river McKay med jämna mellanrum ner den fjärde väggen, bara för att lyfta fram kändisar – bland dem aktriserna Margot Robbie och Selena Gomez – som lägger ut texten om de ekonomiska bullshitme­kanismerna.

Vackert så, även om det stundvis vankas lite för mycket informatio­n för att filmen ska landa på fötterna. Så varför inte strunta i detaljerna och njuta av den fina ensemblen.

Bale alias Michael Burry är den hårdrocksf­rälsta, socialt inkompeten­ta excentrike­rn som praktiskt taget bor på kontoret allt medan Steve Carell gestaltar en hysteriskt impulsiv investerin­gsbankir som hämtar sig från sin broders självmord.

Vid det laget bryr vi oss redan, precis som filmen bryr sig om de stackars satar som fick – och som fortsättni­ngsvis får – betala för excesserna på Wall Street och dess lokalavdel­ningar. Bitterljuv­t var ordet. Sub 21.00

 ?? FOTO: JAAP BUITENDIJK ?? Christian Bale, Steve Carell och Brad Pitt i en flerfaldig­t Oscarsnomi­nerad dramakomed­i från 2015
■ som nu har tv-premiär.
FOTO: JAAP BUITENDIJK Christian Bale, Steve Carell och Brad Pitt i en flerfaldig­t Oscarsnomi­nerad dramakomed­i från 2015 ■ som nu har tv-premiär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland