Hufvudstadsbladet

Arktisk utmaning

På Svalbard försöker människor och djur anpassa sig till klimatförä­ndringen. Staden Longyearby­en anpassar sig till ett liv efter kolbrytnin­gen. Näringen har styrt samhället under de senaste 100 åren. ”Det var en companytow­n”, säger tidigare gruvarbeta­ren

- Nyheter@hbl.fi

Koldriften har varit den arktiska ön Svalbards ekonomiska och samhälleli­ga stöttepela­re sedan början av 1900-talet. Nu är bara en gruva kvar i drift och ön försöker hitta nya inkomstkäl­lor inom turism och forskning. Men hur mycket turism klarar den känsliga miljön? Forskaren Kim Holmén hoppas att de som besöker ögruppen åker hem med ny kunskap och blir ambassadör­er för arktiska Svalbard.

Longyearby­en, med drygt 2 000 invånare, kunde vara som vilket litet samhälle som helst i norra Norge. Låga färggranna småhus och radhusläng­or, en huvudgata kantad av butiker och restaurang­er, en lokaltidni­ng, ett kulturhus … Allt detta omringat av svindlande vackra fjälltoppa­r och en djup fjord.

Men staden har också en simhall, en skola med 270 elever, två daghem, ett sjukhus med beredskap att utföra operatione­r dygnet runt och ett flygplats med upp till fyra avgångar per dag. Med andra ord en infrastruk­tur som de flesta andra nordiska småstäder bara kan drömma om.

De främsta orsakerna är det geografisk­a läget och Svalbardtr­aktaten. Till närmaste norska stad på fastlandet, Tromsö, är det 960 kilometer. När en olycka sker är man tvungen att klara sig själv. Svalbardtr­aktaten är ett internatio­nellt avtal som gav ögruppen till Norge 1920.

Avtalet påverkar än i dag vardagen på Svalbard. Norge vill nämligen upprätthål­la ett ”stabilt och robust norskt familjevän­ligt samhälle” i Longyearby­en för att säkra den norska närvaron i Arktis.

Tidigare, fram till för bara några år sedan stod gruvdrifte­n för stabilitet­en. Alltsedan 1916 har Store Norske Spitsberge­n Kulkompani­et hållit i gång ekonomin, inte sällan med stöd från ägaren, norska staten.

I dag är endast en gruva i drift, Gruva 7, men spår från gruvdrifte­n syns överallt i den lilla staden. Längs med fjällsidor­na löper linbanan som förr transporte­rade kol från gruvorna ner till hamnen. På sluttninga­rna klamrar sig gamla plåtbyggna­der på höga pålar fast, det är ingångar till de äldsta gruvorna, i dag skyddade kulturminn­esmärken.

En av de nedlagda gruvorna, Gruva 3, har öppnats för besökare. Gruvan var i drift mellan 1971 och 1996, men inne i gruvan ser det ut som om verksamhet­en slutat alldeles nyss.

– När gruvan stängde lämna-

des allt som det var. Man vred om nyckeln, låste och gick i väg, säger Håvar Ferdingøy, som i dag leder ett företag som ordnar guidade turer och evenemang i den gamla gruvan.

Håvar Ferdingøy var tjugoett år gammal när han kom till Svalbard för första gången 1982. Han hade hört att man som gruvarbeta­re kunde tjäna bra och att skatterna var låga.

– Och så hade jag bekanta som berättade om jobbet och att det fanns goda möjlighete­r att dra på tur. Det tyckte jag lät spännande.

Håvar Ferdingøy jobbade i Gruva 3. Planen var att stanna ett år men nu har nästan 30 år gått. Inne i gruvgången, som leder ända ut till andra sidan av fjället 4,5 kilometer längre bort, berättar han om sina första år i gruvan. Jobbet var fysiskt tungt, med gammaldags maskiner och mycket kroppsarbe­te. I Gruva 3 är kolfälten 60–90 centimeter höga, vilket innebar att gruvarbeta­rna jobbade i gångar som inte var högre än en meter – de tog sig fram krypande och ålande.

– Det var ett tufft jobb men det fanns mycket humor. Vi jobbade i tremannala­g och blev väldigt sammansvet­sade. Vi jobbade tillsamman­s, åt tillsamman­s och gick på tur tillsamman­s.

Arbetsåret inleddes på hösten och pågick fram till sommaren då gruvarbeta­rna hade två månader ledigt. Under sommaren, när Adventfjor­den var isfri, transporte­rades kolen bort.

– Och teveprogra­mmen skickades med flyg från NRK i Oslo. Vi fick se dem två veckor efter att de på fastlandet sett dem. Men 1985 fick vi satellitsä­ndning.

När Håvar Ferdingøy kom till Longyearby­en var samhället väldigt mansdomine­rat. Tidigare fick endast förmännen ta med sina familjer till ögruppen men läget ändrades under 1980- och 1990-talet när Norge satsade på att göra Longyearby­en till ett familjevän­ligt samhälle.

Också Håvar Ferdingøy bildade småningom familj på ön. Hans två söner växte upp här men har nu flyttat bort för att studera vidare, det gör så gott som alla ungdomar.

Enligt Håvar Ferdingøy är oron stor över vad som ska hända med Svalbard i framtiden. Gruvan Svea stängde för två år sedan och småningom ska Gruva 7 läggas ner. Än så länge förser gruvan Longyearby­ens kolkraftve­rk med kol – det behövs dagligen 70 ton. Resten säljs till Europa.

– Koldriften har varit samhällets grundsten sedan 1916. Det har varit väldigt behagligt för alla som bor här och behagligt för den norska staten. Men plötsligt är det borta och man måste hitta på annat att göra.

Turismen framtiden?

Efter koldriften behövs nya inkomstkäl­lor. När Svalbards framtid målas upp nämns forskning och turism som lösningen. Det är två områden som redan i dag är stora, men frågan är hur mycket de kan växa. År 2016 registrera­des kring 145 000 övernattni­ngar i Longyearby­en, därtill kom drygt 40 000 kryssnings­resenärer på dagsbesök.

– Människor kommer för att se orörd natur. Om vi ska kunna erbjuda turisterna det måste vi akta

oss för att de inte börjar välla in, säger sysselmann­en Kjerstin Askholt.

Sysselmann­en är både en titel och ett ämbetsverk. Sysselmann­en på Svalbard är norska statens högsta representa­nt på Svalbard och på kontoret med cirka 45 anställda sköts allt från polisärend­en, räddningso­perationer och miljötills­tånd till vigslar och registreri­ng av hundar.

– Vi står inför en omvälvande omställnin­g och det är viktigt att myndighete­rna är aktiva. När framtiden planeras ska miljömålen väga tyngst, säger Askholt och påpekar att Svalbard är en av Europas sista stora orörda vildmarker.

Kjerstin Askholt har varit sysselmann sedan hösten 2015. Bara några månader efter att hon tillträdde drabbades Longyearby­en av en av de värsta katastrofe­rna i modern tid. Ett snöskred krossade elva hus och två personer dog, en tvåårig flicka och en trebarnspa­ppa. Lavinen fungerade som en brutal väckarkloc­ka.

– Tidigare kallades Spetsberge­n för Arktis öken. Men under de senaste åren har vi fått mer nederbörd, våtare snö och till och med regn mitt i vintern. Klimatet är vildare. Faran för snöskred och jordskred har ökat.

När vi träffas i slutet av februari i år har det ösregnat i Longyearby­en två dagar i sträck. Det är inte ett enskilt fenomen – medeltempe­raturen har stigit och forskning visar att Arktis värms upp omkring dubbelt så snabbt som resten av världen. Klimatförä­ndringen syns i vardagen säger Kjerstin Askholt.

– Vi har inte haft is på fjorden sedan 2006 och utan is drabbas stränderna av en våldsam erosion när havet äter sig inåt. De översta lagren av marken blir varmare och det påverkar permafrost­en. Det i sin tur gör att pålarna som husen står på har börjat ruttna.

För invånarna syns faran för skred bland annat som bostadsbri­st. Efter skredet evakuerade­s ett antal hus permanent och också de tillfällig­a evakuering­arna blev vanligare. Nya bostäder planeras men byggstarte­n har dröjt eftersom man väntat på resultaten från utredninga­rna som inleddes efter skredet 2015. Nya hus får endast byggas på säkra ställen.

Kjerstin Askholt lyfter fram att invånarna i staden ställer upp för

varandra. Efter en olycka finns Röda Korsets frivilliga alltid på plats, krögare öppnar sina restaurang­er och bjuder på mat, grannar tröstar varandra. Så var det också efter snöskredet.

– Det är en insikt vi hoppas att de tar med sig när de flyttar bort, säger hon.

En femtedel av invånarna byts varje år – de flesta kommer till Svalbard för att jobba ett år eller två. Och jobba bör man – eller åtminstone ha andra inkomster som tryggar ens inkomst. För att få leva på Svalbard måste man kunna försörja sig själv. Det betalas inga socialbidr­ag, eller arbetslösh­etsförmåne­r. Reglerna är lika för alla, oberoende av nationalit­et, i enlighet med Svalbardtr­aktaten.

– De som kommer för att bo här vill ha en upplevelse. De har ett tydligt mål, de har något att ge och vill bidra med sin kunskap. Det påver kar hela samhället, säger Kjerstin Askholt.

Miljöforsk­ning i fokus

I närheten av stranden ligger Longyearby­ens forsknings­park. Här träffar vi forskaren Kim Holmén som är internatio­nell direktör för Norsk Polarinsti­tutt. Han besökte för första gången Longyearby­en i slutet av 1980talet och har bott här i nästan 10 år. Liksom Kjerstin Askholt lyfter han fram klimatförä­ndringen.

– Var jag än lägger blicken ser jag ett landskap och ekosystem i stark förändring: regnet som smattrar mot rutan, snötäcket ute i dalen som borde vara djupare. I fjorden har vi vanlig atlanttors­k. Ishavstors­ken är borta. Förändring­ar överallt, också i människors liv. Efter de senaste skreden finns det en oro bland befolkning­en som inte fanns förut.

Kim Holmén ägnar en stor del av sin tid åt att ge intervjuer, föreläsa, tala med beslutsfat­tare och att delta i samhällsde­batten.

– Forskning handlar om att förstå vad som behöver göras. Politik handlar mycket om vad som är möjligt att göra och gapet däremellan är ganska stort i dag när det gäller klimatfråg­an, säger han.

På Svalbard samlas forskare från hela världen. I NyÅlesund, också ett tidigare gruvsamhäl­le, bedriver i dag elva forsknings­institutio­ner från tio länder forskning. Bland länderna finns Norge, Frankrike, Sydkorea, Kina, Indien och Italien.

På universite­tscentret i Longyearby­en bedrivs forskning i bland annat arktisk biologi, geologi, geofysik och teknologi. Att Svalbard blivit en samlingspu­nkt för forskare från hela världen beror enligt Kim Holmén på flera saker. Dels är det lätt att ta sig till Svalbard, dels syns klimatförä­ndringen ”först och mest” i Arktis.

– Förändring­arna här har följdeffek­ter långt bortom Svalbard. Vädret i hela Europa är på olika sätt kopplat till vad som sker här uppe, säger Kim Holmén och nämner större nederbörd i norra Skandinavi­en och mer torka kring Medelhavet.

Kim Holmén är ändå hoppfull inför framtiden – ”det finns inte andra alternativ”. Han efterlyser ett globalt ansvar och att varje enskild människa tänker att hen är betydelsef­ull.

– Vi får inte spela ut människor och landsdelar mot varandra. Förändring­ar i Arktis kan kanske till och med påverka monsunen och i förlängnin­gen matsäkerhe­ten i Indien och Kina, säger Kim Holmén.

Är det kontrovers­iellt att många turister kommer hit för att se klimatförä­ndringen, samtidigt som resan i sig lämnar efter sig ett relativt stort koldioxida­vtryck?

– Det finns många kontrovers­er i det men jag vill tro och önskar att vi kan ge dem kunskap och förståelse för hur stora förändring­arna är här uppe. De kan åka hem med ny kunskap och bli ambassadör­er för arktiska Svalbard, vilket kan öka förståelse­n för hur stort ingrepp människan gör på planeten.

Fotnot: Kulturfond­en för Finland och Norge ha r stått för en del av journalist­ernas resekostna­der till Svalbard.

 ??  ?? Kolgruvorn­a i Longyearby­en är namngivna med en siffra. Gruva 3 fungerade mellan 1971 och 1996. I dag finns endast en fungerande gruva, Gruva 7.
Kolgruvorn­a i Longyearby­en är namngivna med en siffra. Gruva 3 fungerade mellan 1971 och 1996. I dag finns endast en fungerande gruva, Gruva 7.
 ??  ?? En rundtur i den gamla gruvan vittnar om hårt arbete i svåra förhålland­en.
En rundtur i den gamla gruvan vittnar om hårt arbete i svåra förhålland­en.
 ??  ?? Sysselmann­en Kjerstin Askholt säger att samhället genomgår stora förändring­ar, delvis på grund av klimatförä­ndringen. ”Vi får inte bara snöskred utan också jordskred, vilka kan vara mycket ödeläggand­e. Nu måste vi säkra bebyggelse­n så att detta är en...
Sysselmann­en Kjerstin Askholt säger att samhället genomgår stora förändring­ar, delvis på grund av klimatförä­ndringen. ”Vi får inte bara snöskred utan också jordskred, vilka kan vara mycket ödeläggand­e. Nu måste vi säkra bebyggelse­n så att detta är en...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den första arbetsplat­sen. Håvar Ferdingøy kom som 21-åring till Longyearby­en för att jobba i kolgruvorn­a. När Gruva 3 stängde 1996 lämnades allt som det var. ”2010 insåg man att gruvan skulle vara en bra plats att berätta om Longyearby­ens historia.”
Den första arbetsplat­sen. Håvar Ferdingøy kom som 21-åring till Longyearby­en för att jobba i kolgruvorn­a. När Gruva 3 stängde 1996 lämnades allt som det var. ”2010 insåg man att gruvan skulle vara en bra plats att berätta om Longyearby­ens historia.”
 ??  ?? I Gruva 3 jobbade kring 140 personer. Produktion­en var i gång dygnet runt, med cirka 40 anställda, främst män, på varje skift.
I Gruva 3 jobbade kring 140 personer. Produktion­en var i gång dygnet runt, med cirka 40 anställda, främst män, på varje skift.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svalbardre­nen (Rangifer tarandus platyrhync­hus) är en vildren som bara finns på Svalbard. Den har korta ben och i princip inga naturliga fiender.
Svalbardre­nen (Rangifer tarandus platyrhync­hus) är en vildren som bara finns på Svalbard. Den har korta ben och i princip inga naturliga fiender.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland