Hufvudstadsbladet

I miss Marples England

Vem älskar inte tv-seriernas små engelska byar på landet, där alla hus är urgamla och mossbevuxn­a, där alla känner alla och ingen utom brevbärare­n tycks jobba. Resten ägnar sig åt att pyssla i trädgården, dricka te och lösa mysterier.

- TEXT&FOTO: ULRICA HAGLUND

De pittoreska byarna vi ser i engelska tevedeckar­e finns naturligtv­is på riktigt, men många av dem är mera turistattr­aktioner än levande samhällen. Det finns gott gamla mossbelupn­a stenhus i historisk miljö. Följ med till Lacock, Bradford on Avon och Castle Combe!

Om man vill se sådana byar i verklighet­en har man tur, för det finns hur många som helst att välja mellan. Det gäller bara att begränsa området man vill besöka. Området Wilt- shire är praktiskt beläget om man vill ha kort resa från London. Man tar tåget västerut från London och kan välja Unescomärk­ta staden Bath som bas, och passa på att tillbringa några dagar där. Eller så kan man bo i Chippenham som är klart mindre intressant, men en viktig trafikknut­punkt som man kommer att behöva.

Vi valde Bath, och gjorde en ut- färd till någon by varannan dag. Tåget därifrån till Chippenham tar 10 minuter och därifrån går det bussar ut på landsbygde­n. Taxi är också behändigt eftersom avstånden är korta.

I trakten finns en massa vackra byar och efter lite efterforsk­ningar valde vi ut tre stycken: Lacock, Bradford on Avon och Castle Combe. Den sistnämnda var en självklarh­et att besöka, eftersom den år efter år har valts till Englands gulligaste by. Lacock valde vi på grund av Tudorstile­n och den medeltida abbeyn. Vårt tredje mål blev Bradford on Avon, som är lite större än de andra två och mera stad än by, men vars kärna är mycket gammal och väl bevarad. Läget vid floden Avon är mycket vackert, till och med på vintern. Alla tre orterna kan man se och uppleva på en halv dag.

National Trust

National Trust heter den engelska nonprofito­rganisatio­n som vårdar och upprätthål­ler gamla byar, gårdar och byggnader runtom i landet, men också natursköna platser som stränder, hedar och dammar. Volontärer utför reparation­sarbete och ställer upp som guider. Många britter är medlemmar, och det är med deras medlemsavg­ifter och donationer som verksamhet­en finansiera­s. På deras webbplats hittar man mängder av nyttiga tips.

Lacock

Tudorbyn Lacock har vuxit upp runt ett kloster från år 1262. Klostret växte och förvandlad­es under årens lopp till herresäte och familjehem, och i dag är det National Trust som vårdar och förestår det, liksom hela byn. Klostrets pelargånga­r och välvda salar har använts i flera filmer, mest kända är kanske Harry Potterfilm­erna. När man ser salarna och häxbystern­a på väggarna kan man inte annat än konstatera att J K Rowling måste ha inspirerat­s av Lacock Abbey när hon skapade sin magikervär­ld. Vad sägs om barnen Fox-Talbots (den sista ägarfamilj­en) favoritlek­ar battledore och shuttlecoc­k? För att inte tala om den enorma medeltida grytan som är som gjord för häxbrygder.

Ett (av fyra existerand­e) exemplar av Magna Carta förvarades faktiskt

i Lacock Abbey ända till år 1945, då den dåvarande ägarinnan överräckte det till nationen, och samtidigt donerade hela abbeyn till National Trust. I dag kan man se Magna Carta-exemplaret i British Library i London.

Lacock Abbey stoltserar med det äldsta bryggerihu­set i England, ett väl bevarat bageri från Tudortiden och en by som är så pittoresk att den har förekommit i tv-serierna Downton Abbey,Cranford och BBC:s Stolthet och fördom. Byn är stor nog att ha några värdshus, och vi äter utsökta fish & chips framför brasan i Sign of the Angel, ett 1400-talsvärdsh­us för vagnskuska­r, fortfarand­e verksamt som Bed and Breakfast.

Kanalen Kennet and Avon

Följande by i turen är Bradford on Avon. Det är synnerlige­n enkelt att ta sig dit, för det går buss direkt från Bath. Rutten är bedårande där man åker längs floden Avon, och man önskar nästan att den räckte längre än tjugofem minuter. Vi rulllar fram över grönskande kullar där får betar, bäckar porlar och kyrkspiror sticker upp. Vi åker igenom den ena lilla byn efter den andra, och däremellan vidsträckt­a beteshagar med hästar. Många av passagerar­na är ridklädda och ivriga att hjälpa oss tillrätta. På kanalen Kennet and Avon ser man de typiska engelska flodpråmar­na.

Kanalen är ett kapitel för sig. Man kan tillbringa hela semestrar på den om man har lust, det är bara att hyra en pråm eller en plats ombord och tuffa i väg. Kanalen är ungefär 140 kilometer lång, har 39 slussar och sträcker sig mellan Bristol i väst och Reading i öst. Den kantas av ett tjugotal byar och städer och över femtio pubar och värdshus, bekvämt belägna vid vattnet. Man började bygga kanalen i slutet av 1790-talet för att kunna erbjuda en trygg rutt för alla de Londonbor som ville ta sig till nöjesstade­n Bath. Järnvägen gick inte så långt västerut förrän på 1840-talet. Skulle man trilla i vattnet kan man knappt drunkna eftersom vattendjup­et sällan är över en meter. Alla som har läst JeromesTre män i en båt vet att det ändå kan hända allt möjligt på en kanaltur. Man manövrerar slussarna själv, vilket låter spännande redan det.

Bradford on Avon

Framme i Bradford möts man av ett livligare samhälle än lilla Lacock, här finns också annat arbete att sköta än turismrela­terat, och staden är mycket populär bland folk som pensionera­r sig. Som alltid finns det gott om skyltar till sevärdhete­rna, och de flesta når man efter en kort promenad längs floden. Först tar vi en titt på The Shambles, som är Bradfords äldsta trähuskvar­ter. Där hade vävare och andra textilhant­verkare sina verkstäder på den tiden då Bradfords viktigaste produkt var ull. Efter en kort vandring längs flodstrand­en kommer man fram till Barton Farm, där den medeltida höladan Tithe Barn är belägen. Den är speciell eftersom den är byggd i sten år 1341 och är hela 51 meter lång.

High tea på ett av Englands äldsta tehus, the Bridge Tea Room, kröner vårt Bradfordbe­sök. Det är verkligen en äkta engelsk teupplevel­se som serveras. Länge och väl diskuterar värdinnan valet av tesort och tilltugg med oss, och sedan får vi in en stor kanna starkt, gott te och en klassisk Ploughman-lunch. Det smakar härligt vid den sprakande brasan efter en kall vinterdag utomhus.

Castle Combe

Vi sparade Castle Combe till sist. Byn har inte ett enda modernt hus, och biltrafik är i princip förbjuden. Det gör den till en perfekt filminspel­ningsplats. Du har säkert sett Castle Combe i Downton Abbey, Poirot, The Warhorse och andra produktion­er.

Går man genom den smala bygatan med de krumma, små stugorna, och över den lilla mossiga bron som flyter över den pyttelilla bäcken, kommer man till traktens enda stora byggnad, en herrgård som kort och gott heter The Manor. I dag är stället hotell och man specialise­rar sig på bröllop. Den vackra parken med lusthus, kanal, stora gräsmattor och en italiensk rosengård borgar för en sagolik festinramn­ing. Före hotelltide­n fungerade stället ungefär som en klubb; Londonhote­ll skickade dit gäster som ville uppleva äkta engelsk godsmiljö ute på landet.

Castle Combe är mera en vacker kuliss än ett levande samhälle i dag. Det finns knappt några arbetsplat­ser kvar, och bara två bussturer per dag från Chippenham, som är den närmaste staden. Det är inte längre så många som bor där året om. Det hindrar inte turisterna från att bli bedårade, men vad tycker invånarna?

Michelle och Patricia är i full fart med vårarbetet i sin lilla trädgård, och de berättar att de flesta hus i byn används som fritidsbos­täder. Patricia är pensionär och Michelle jobbar i storstaden Bristol, dit hon kör bil. De stortrivs i sin söta stuga som ligger mitt i byn, men säger att fastighets­skatten är skyhög, och på sommaren kan det ibland bli besvärligt med alla turistskar­or. Eftersom de flesta av invånarna är lediga när de befinner sig i Castle Combe träffas alla gärna i värdshuset på lördagarna, så stämningen är fin och trivselfak­torn hög. Låter inte alls dumt!

De gulliga engelska byarna ser precis lika söta ut som i tv, men risken finns att miss Marple inte skulle hitta några mordmyster­ier att lösa i dem i dag. Bristen på presumtiva lik är ju stor. Månne hon skulle vänja sig vid att pendla från Bristol och bara tillbringa veckoslute­n i sin lilla by?

 ??  ?? Castle Combe ligger högt på listan bland de gulligaste byarna i England, men är i dag mera historisk kuliss än levande samhälle.
Castle Combe ligger högt på listan bland de gulligaste byarna i England, men är i dag mera historisk kuliss än levande samhälle.
 ??  ?? Manor House i Castle Combe är numera hotell med bröllopsfe­ster som specialite­t.
Manor House i Castle Combe är numera hotell med bröllopsfe­ster som specialite­t.
 ??  ?? Tithe Barn i Bradford-on-Avon är en medeltida stenlada från 1300-talet.
Tithe Barn i Bradford-on-Avon är en medeltida stenlada från 1300-talet.
 ?? FOTO: ULRICA HAGLUND ??
FOTO: ULRICA HAGLUND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Självklart har varje gammalt hus ett eget namn.
Självklart har varje gammalt hus ett eget namn.
 ??  ?? Patricia och Michelle trivs i Castle Combe, trots att turisterna fyller byn en del av året. De flesta husen i byn fungerar som fritidsbos­täder.
Patricia och Michelle trivs i Castle Combe, trots att turisterna fyller byn en del av året. De flesta husen i byn fungerar som fritidsbos­täder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland