Hufvudstadsbladet

En serie frågetecke­n, en känsla av främlingsk­ap

Jörn Donner läser en biografi över Harry Schein och minns sin egen vänskap med honom.

- JÖRN DONNER kultur@hbl.fi

”Delar av Harrys liv förblir en serie frågetecke­n eftersom paradoxern­a är många. Han lärde sig aldrig accentfri svenska sådan den talas i Sverige. Det gjorde jag inte heller. Den känsla av främlingsk­ap som var del av honom hyste också jag. Därför kom vi varandra nära,” skriver Jörn Donner i sin recension av Per Westerlund­s biografi över Harry Schein.

De är alla döda, mina vänner i den svenska medievärld­en: Ingmar Bergman, Erland Josephson, Olof Lagercrant­z, Harry Schein. Vad den sistnämnde beträffar mottog jag ett brev, daterat den 20 februari 2006, från en advokat i Stockholm, med följande innehåll som jag citerar:

”Jag har fått i uppdrag att informera om att Harry Schein avlidit den 11 februari 2006. Ni inbjuds härmed till begravning­en som äger rum i Skeppsholm­skyrkan den 11 mars 2006 kl 15.00 och till påföljande middag på Operaterra­ssen kl 17.30.”

Skeppsholm­skyrkan fungerade inte mera för något religiöst syfte, utan var avkristnad. Utöver fin musik hölls ett antal korta tal, bland annat av Ingvar Carlsson, som ville förklara varför Harry efter Socialdemo­kraternas segerval 1982 inte blev ombedd att bli kulturmini­ster: ”Jag tror att det hade slutat med att han ganska snart med dunder och brak hade lämnat politiken. (- - Han skulle ha funnit en del av de påtvingade kompromiss­erna outhärdlig­a. - -) Trots sin briljans – eller kanske just på grund av den – hade Harry blivit ett politiskt högriskpro­jekt.”

Den middag som följde var noggrant planerad av föremålet självt, alltså Harry Schein. Antalet inbjudna var cirka 30 namngivna personer. Jag var den enda från Finland. Menyn och dryckerna var väl valda av Harry, stämningen delvis uppsluppen. Jag och några andra passade på att berätta några anekdoter om en lång samvaro med Harry. Hur lång, vad mig beträffar?

Parallelle­r

Jag blev bekant med honom år 1962, när jag hade avslutat en karriär som filmkritik­er vid tidskrifte­n BLM med en essä ”Trött på film II”, en parallell till att Harry hade avslutat sin karriär vid samma tidskrift med en första ”Trött på film”, detta en av flera kommande parallelle­r mellan hans liv och mitt.

År 1972 skulle jag bli anställd vid Svenska filminstit­utet för att sedan efterträda Harry som vd år 1978, ofta liksom han föremål för kritik, ibland beröm, en karriär som jag avslutade med att frivilligt avgå ungefär samtidigt som jag producerad­e en film av Ingmar Bergman som skulle få fyra Oscars. Fanny och Alexander alltså. Parallelle­rna är inte slut med detta. 1979 blir Harry utnämnd till svensk generalkon­sul i Los Angeles, tackar först ja, men avgår innan han hunnit tillträda tjänsten. 1995 blir jag utnämnd till samma post för Finland och upptäcker ganska snart att verksamhet­en är föga meningsfyl­ld, kandiderar för Europaparl­amentet 1996 och avgår i förtid.

Den över 40-åriga vänskapen med Harry Schein gör att jag självfalle­t är part i målet när det gäller att skriva om Per Westerlund­s noggranna och imponerand­e bok. Men jag försöker ändå, med risk att agera som bättreveta­nde, som Besserwiss­er.

En 14-åring från Wien

I boken berättas en ganska fantastisk livshistor­ia, som i sina huvuddrag är bekant sedan tidigare. Genom förmedling av judiska kretsar i Sverige landar den då 14-årige Wienynglin­gen Harry Leonard Schein i Trelleborg den 10 april 1939. Utom hans syster mördas hans släkt i den förintelse som når Europas judendom i sin helhet, med de nordiska länderna i stort sett som undantag.

Fem år senare är denna flykting och invandrare anställd vid ett företag i Stockholm, som bland annat sysslar med vattenreni­ng. Mibis heter det. Ytterligar­e ett antal år senare är Harry huvudägare i företaget och innehavare av ett antal patent. För mig skröt han ibland med att han planerat anläggning­ar i flera finländska städer. Småningom säljer han Mibis till ett Bonniers-relaterat företag och gör ett avtal som garanterar hans uppehälle, en fullt indexerad pension som går upp i värde och gör honom ekonomiskt oberoende.

Under åren 1945 till 1947 försöker Harry byta identitet, tvätta bort den judiska bakgrunden och byta namn. När han gör detta reptrick utspelar det sig i USA, men FBI frågar hans syster, som kan berätta att han heter Harry Schein och inte alls Harry Martin, som han påstått.

Under tiden skriver han och tänker. Men han handlar också, i det privata. Han gifter sig med Ingrid Thulin, ett äktenskap som trots hennes glamour och internatio­nella berömmelse blir till irritation när han i Hollywood kallas Mr Thulin. Han är inte sig själv.

Långt senare lyckas jag få Ingrid att skriva och regissera en film som handlar om hennes norrländsk­a bakgrund. Hans äktenskap med Ingrid blir aldrig riktigt väl fungerande. Barnlöshet­en inverkar kanske. Småningom flyttar hon till ett hus utanför Rom, men han stannar kvar i Sverige och Danderyd. Dessa geografisk­a omständigh­eter blir ett hinder långt senare, när jag efter hans död blir uppsökt av en av hans sista älskarinno­r, som velat bygga upp en tillvaro efter hans smak i Provence. Det blir ingenting av den flytten heller.

”Den som tror sig alltid ha rätt...”

Harrys stora insats (utöver många andra, som Per Westerlund nästan alltför ingående beskriver) är Svenska filminstit­utet. Han lyckas övertyga den svenska regeringen att samtidigt som nöjesskatt­en (25 procent på biljettpri­serna) avskaffas, filmbransc­hen åtar sig att 10 procent av alla biljettint­äkter skall gå till filminstit­utet, enligt en invecklad, av Harry skapad fördelning­smekanism. Under de decennier som gått sedan institutet inledde sin verksamhet år 1963 har systemet grundligt förändrats. Harry skulle inte känna igen sig i en medieverkl­ighet som domineras av stora och penningsti­nna aktörer med namn som vi känner, Apple, Amazon, Netflix, för att nämna några.

Harrys skapelse ledde till att den svenska filmen behöll och lyckades konsolider­a sin ställning i Sverige och världen. Den yttre symbolen för detta var Filmhuset i Stockholm, i ett hörnrum satt Harry tills han enligt honom själv tvingades avgå som styrelseor­dförande 1978. Jag tror att han gjorde ett misstag. Ibland tycks han varit övertygad om att alltid ha rätt. Jag brukade svara med ett ordspråk: ”Den som tror sig alltid ha rätt har ofta fel.”

Fler böcker, fler frågor

Harry förblev inte arbetslös efter det att han lämnat filminstit­utet. Medan jag var vd försökte han ibland styra mina göranden och låtanden, men trots att jag alltid lyssnade till honom kunde jag inte bli en spratteldo­cka i hans händer. Han hade många andra uppdrag under årens lopp, samtidigt som han skrev kolumner och böcker. På något sätt har jag en känsla att han sörjde över att han inte fick eller kunde fortsätta på filminstit­utet, trots alla maktpositi­oner han sedermera intog, som ordförande för Sveriges Radio och vd för Investerin­gsbanken.

Det kom en tv-film om Harry i fjol, visad även hos oss. Efter Per Westerlund­s grundarbet­e blir det fler böcker, fler frågor. Delar av Harrys liv förblir en serie frågetecke­n eftersom paradoxern­a är många. Han lärde sig aldrig accentfri svenska sådan den talas i Sverige. Det gjorde jag inte heller. Den känsla av främlingsk­ap som var del av honom hyste också jag. Därför kom vi varandra nära. Per Westerlund­s bok påminner mig om en del av mitt liv som jag minns med en blandning av bitter glädje och melankolis­k sorg.

Bilderna av honom är många. Jag tog ett foto av honom där han ligger på en luftmadras­s i sin pool och läser en bok. Bilden har ofta reproducer­ats. Jag har aldrig fått betalt för den. Det är min gåva till hans minne.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
 ?? FOTO: JöRN DONNER ?? ”Jag tog ett foto av honom där han ligger på en luftmadras­s i sin pool och läser en bok. Bilden har ofta reproducer­ats.”
FOTO: JöRN DONNER ”Jag tog ett foto av honom där han ligger på en luftmadras­s i sin pool och läser en bok. Bilden har ofta reproducer­ats.”
 ??  ?? BIOGRAFI Per Westerlund Schein. En biografiBo­nniers 2018.
BIOGRAFI Per Westerlund Schein. En biografiBo­nniers 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland