Hufvudstadsbladet

Invandring i fokus när Ungern går till val

Genom att måla upp ett hot från yttre fiender hoppas Viktor Orbán bli omvald som Ungerns premiärmin­ister. I centrum för hans hätska valkampanj står migrations­frågan och affärsmann­en George Soros.

- TT/SOFIA ERIKSSON

UNGERN George Soros har inte besökt Ungern på flera år. Men trots det syns han nästan överallt. Den ungerskföd­de finansmann­en blickar ut från busstation­er och motorvägar – eftersom regeringsp­artiet Fidesz använder honom som slagträ i en valkampanj som av kritiker beskrivs som antisemiti­sk.

När ungrarna röstar i dag väntas Fidesz ta hem segern. Den stora frågan tycks vara med hur stor marginal. Fokus för premiärmin­ister Viktor Orbáns omvalskamp­anj är judiske Soros, som anklagas för att stå bakom en hemlig plan som syftar till att Ungern ska emot mängder av migranter – något affärsmann­en själv har avfärdat som ren konspirati­on.

Målar upp hot

På de senaste affischern­a har Soros klippts in bredvid opposition­sledare som i sin tur har fått tänger i sina händer – en anspelning på att de skulle vilja klippa sönder de ståltrådss­tängsel som myndighete­rna lät uppföra för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet 2015.

– Regeringen låtsas ha en fiende utanför Ungern, den kallas migration eller Soros. Budskapet är att de vill attackera Ungern och att Fidesz är den enda politiska kraft som kan skydda nationen, säger Róbert László vid tankesmedj­an Political Capital i Budapest.

– De flesta ungrare tror inte på den här propaganda­n, men Fidesz väljarbas tenderar att göra det och för dem är Orbán den ende som kan rädda landet.

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndar­na till EU:s omfördelni­ng av asylsökand­e och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökand­e inom ramen för avtalet. Trots detta har Orbán gjort migrations­frågan till den viktigaste i valet – i skuggan av andra problem som korruption­sskandaler, låga löner och omfattande brister i sjukvårdss­ystemet. Detta har underlätta­ts av att de flesta medier numera kontroller­as av personer närstående regeringen.

Splittrade motståndar­e

Efter ett överraskan­de nederlag för Fidesz i ett lokalval nyligen har Orbáns antiinvand­ringsretor­ik blivit ännu tuffare. Men även om resultatet skakade om den ungerska politiken anses opposition­en allmänt för splittrad för att lyckas gå samman och stoppa Orbán från att sitta kvar i fyra år till.

– Ungern är ett typexempel på ett styre som har gått i väldigt auktoritär riktning och en del av politiken går ut på att kväsa opposition­ella röster. Orbán har bidragit till en kampanj mot olika typer av främmande element i Ungern, allt från civilsamhä­llet till fria universite­t och rättsväsen­det, säger Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier.

– Dessutom finns inslag i Orbáns politik och kampanj som många tolkar som direkt antisemiti­ska, inte minst kampanjen mot Soros.

Huvudvärk för EU

Fidesz har styrt sedan 2010 och Orbáns systematis­ka angrepp på grundvalar­na i den ungerska demokratin skapar ständig huvudvärk för EU. Men ett av grundprobl­emen är att partiet ingår i den kristdemok­ratiskt konservati­va partigrupp­en EPP och därmed får politiskt skydd, enligt von Sydow.

– Det är ett dilemma för EU att man inte agerade mer när Orbán tog över makten. Nu är förändring­arna i landet redan gjorda, inom rättsväsen­det till exempel, säger han och fortsätter:

– EPP:s ordförande Joseph Daul twittrade nyligen ut ett lyckönskni­ngstelegra­m till Fidesz, utan en tillstymme­lse till kritik. Många menar att det är problemati­skt att hålla en sådan regim under armarna, eftersom det inte passar in i de grundlägga­nde värderinga­r som EU står för.

Det är ett dilemma för EU att man inte agerade mer när Orbán tog över makten. Göran von Sydow Forskare

 ?? FOTO: AP/TT/DARKO VOJINOVIC ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán väntas sitta kvar på sin post.
FOTO: AP/TT/DARKO VOJINOVIC Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán väntas sitta kvar på sin post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland