Hufvudstadsbladet

”Brutal” process väntar Pompeo

Många tänker redan på honom som USA:s utrikesmin­ister. Men först måste Mike Pompeo frågas ut och godkännas av senaten – en process som vissa demokrater lovar ska bli brutal. I väntan på Pompeo håller den tillförord­nade utrikesmin­istern John Sullivan ställ

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

■ USA Mike Pompeo, som fram till att processen i senaten är klar fortsätter som chef för underrätte­lsetjänste­n CIA, är en kontrovers­iell person. Han anser bland annat att USA:s fångläger i Guantanamo Bay i Kuba ska förbli öppet samt att skendränkn­ing ska kunna användas som förhörsmet­od. Skendränkn­ing har i flera sammanhang klassats som tortyr.

Det har flera demokratis­ka senatorer samt Kentuckyre­publikanen Rand Paul tagit fasta på. De lovar skarpa frågor om allt från förhörsmet­oder till Nordkorea och Pompeos uttalade stöd för Irakkriget i grillninge­n av honom. Många är också nyfikna på om Pompeo vill fortsätta på den inslagna vägen och banta utrikesdep­artementet.

– Saken är absolut inte klar. Hans chanser i utskottet ser inte goda ut, säger en källa nära en demokratis­k senator till tidskrifte­n Foreign Policy.

Bekymrad

Ett obekräftat datum för utfrågning­en är den 11 april.

När president Donald Trump i mars sparkade den dåvarande utrikesmin­istern Rex Tillerson hette det enbart att senatsutfr­ågningen av Pompeo skulle äga rum någon gång i april. Bob Corker, republikan­sk ordförande i utrikesuts­kottet, uttalade sig då positivt om Pompeo som i fjol godkändes som CIA-chef med röstsiffro­rna 66 mot 32.

Flera demokrater luftade motsatta åsikter rörande Pompeo, som utmärkt sig som en hök gentemot Nordkorea, Ryssland och Iran. Och Corkers kollega, Texasrepub­likanen John Cornyn, sade sig vara bekymrad över att på kort tid behöva genomföra utfrågning­ar med både Pompeo och hans tilltänkta efterträda­re på CIA Gina Haskel – att det skulle inverka negativt på det redan ansträngda lagstiftni­ngsarbetet.

Till kammaren

Gången i senaten är att en tilltänkt utrikesmin­ister först frågas ut av utrikesuts­kottet, som röstar om kandidaten. Frågan går vidare till kammaren även om han eller hon inte får stöd av en majoritet i utskottet, enligt en gammal regel. Sedan sker en omröstning bland senatens alla 100 medlemmar.

I nuläget har Republikan­erna en liten majoritet i kammaren, 51 ledamöter mot 49. Men den republikan­ske senatorn John McCain har hjärncance­r och har inte varit på plats på månader. Och libertaria­nen Rand Paul har inte höga tankar om Pompeo, så det lär inte bli helt enkelt att få honom godkänd.

I väntan på nästa utrikesmin­ister är det advokaten John Sullivan som styr på utrikesdep­artementet. Han har tidigare varit rådgivare på försvars- och handelsdep­artementen, under George W Bushs tid som president. Sullivan var även ordförande i det irakiskame­rikanska näringsliv­sforum som president Barack Obama inrättade.

 ?? FOTO: AP/TT/CArOlyn KAsTer ?? Underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef Mike Pompeo, som president Donald Trump utsett till USA:s nästa utrikesmin­ister.
FOTO: AP/TT/CArOlyn KAsTer Underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef Mike Pompeo, som president Donald Trump utsett till USA:s nästa utrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland