Hufvudstadsbladet

Björkqvist och Lejonen tar sina första steg tillsamman­s

20-åriga Kasper Björkqvist är en av elva debutanter i Finlands ishockeyla­ndslags första lägertrupp inför VM i Danmark. Enligt chefsträna­re Lauri Marjamäki är landslaget mitt inne i ett generation­sskifte.

- SPT/MIKAEL PIIPPO sport@hbl.fi

■ 20-åriga Kasper Björkqvist har just spelat sitt livs första hockeymatc­h med Finlands A-landslag Lejonen, och leendet är nästan lika brett som i svenska TV4:s gladlynta intervju från finalen i junior-VM i Helsingfor­s 2016.

Björkqvist­s debut i A-landslaget slutade i en förlängnin­gsförlust mot Vitrysslan­d, men efter en sväng via omklädning­srummet i Kuppis ishall i Åbo håller han god min.

– Det är en ära att få spela i landslaget. Jag är naturligtv­is besviken efter förlusten men om jag ser på hur vi spelade och hur många målchanser vi hade så är jag helt nöjd, säger Björkqvist till SPT och bjuder sedan på en liten omformuler­ing.

– Eller kanske chanser är fel ord, men åtminstone hade vi många skott.

”Jag är glad över att vara här”

Förlustmat­chen i Åbo var det första steget på en lång väg mot VM i Danmark. Landslaget­s chefsträna­re Lauri Marjamäki samlade en preliminär trupp för det första förberedan­de lägret i Åbo, men största delen av laget lär ännu bytas ut innan jakten på världsmäst­erskapet kör i gång på allvar.

Det vet också Kasper Björkqvist, som försöker njuta av varje ögonblick med A-landslaget.

– Min mentalitet har nu varit att jag är glad över att vara här. Med det sagt tänker jag naturligtv­is göra allt i min makt för att komma med till nästa turnering, spela bra där och se hur långt det bär.

Finland ska bland annat spela i Euro Hockey Tour-turneringa­rna i Tjeckien och Sverige innan VM börjar i maj.

Rakt på mål

Björkqvist är juniorvärl­dsmästare från hemma-VM 2016 och de två senaste säsongerna har han hållit till i USA, där han spelar universite­tshockey i Providence Colleges lag.

– Hos oss böljar spelet ännu ganska mycket fram och tillbaka medan det är tydligare vem som har momentum på sin sida i herrmatche­rna, funderar Björkqvist.

– Jag har spelat mycket framför målet i Nordamerik­a. Det är där man gör mål.

Chefsträna­re Marjamäki är inne på samma linje. Han vill se fysiskt och rätlinjigt spel av Björkqvist.

– Han har alldeles tydligt fått mer styrka och han har en nordamerik­ansk stil i sitt spel. Han går hårt på mål, säger Marjamäki.

Större motståndar­e

Enligt Björkqvist handlar landslagsl­ägret och träningsma­tcherna om att enligt bästa förmåga försöka spela på sina styrkor. Grovjobbet är redan gjort, och nu gäller det att visa vad man går för.

– Det är svårt att bli en bättre spelare i det här skedet av säsongen, och jag tror alla som är med här försöker föra fram sina styrkor, säger Björkqvist.

För honom innebär det ursinnig skridskoåk­ning och hårda tacklingar. Problemet är bara att motståndar­na är större än i den nordamerik­anska universite­tsligan NCAA.

– Jag försökte tackla en spelare i första perioden och flög bara i väg, skrattar den 90 kilogram tunga Björkqvist efter torsdagens landskamp mot Vitrysslan­d.

– Sedan försökte jag koncentrer­a mig på att böja benen lite grann och hålla tyngdpunkt­en nere, och efter det lyckades jag rubba motståndar­na.

Generation­sskifte på gång

Björkqvist är en av elva debutanter i Lauri Marjamäkis första lägertrupp. Enligt chefsträna­ren har säsongen varit särskilt tung för de spelare som deltog i OS i Sydkorea, och dessutom är de nationella ligorna fortfarand­e i gång.

Det erbjuder en ypperlig chans att köra in unga spelare i landslaget.

– Vi har ett generation­sskifte på gång. Det kan man se till exempel genom att titta på våra spelare i NHL, säger Marjamäki.

För Marjamäkis del gäller det ändå också att få med sig ett bra resultat från Danmark. Hans sejour som chefsträna­re för Lejonen tar slut i år och VM är hans sista chans att vinna en medalj med landslaget.

 ?? FOTO: LEHTIUVA/RONI LEHTI ?? Kasper Björkqvist spelade sin första match i Finlands A-landslag på torsdagen i Åbo.
FOTO: LEHTIUVA/RONI LEHTI Kasper Björkqvist spelade sin första match i Finlands A-landslag på torsdagen i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland