Hufvudstadsbladet

Nerja – ett pittoreskt hörn på spanska Solkusten

Subtropisk­t klimat, fina stränder och närhet till såväl moriska palats som Sierra Nevadas skidbackar. Det är lätt att förstå varför den spanska småstaden Nerja har blivit favorit för soltörstan­de nordbor.

- TEXT & FOTO TT/ANNIKA GOLDHAMMER

Nerja är en by som har bevarat det andalusisk­a. Halva befolkning­en är fortfarand­e spansk – det är inte som i turistorte­rna väster om Málaga, som bara består av en massa hotellkomp­lex.

Nerja ligger vackert mellan bergskedja­n Sierra Almijara och Medelhavet, en dryg timme öster om Málaga. Staden har drygt 20 000 invånare och ett milt, subtropisk­t klimat som gör att avokado, mango, drakfrukt och en rad andra exotiska frukter trivs.

Här finns ett lugnare och genuinare alternativ till de mer kända badorterna på Costa del Sol, men också en bra bas för att utforska Andalusien. Granada och det kända moriska palatset Alhambra ligger knappt en och halv timme norrut. Fortsätter man ytterligar­e en halvtimme kan man åka skidor i Sierra Nevada.

Populära grottor

På ännu närmare håll ligger Cuevas de Nerja, ett av Europas största system av droppstens­grottor. De är en populär utgångspun­kt för vandringar i de omgivande bergen. Strax norr om Nerja finns också konstnärsb­yn Frigiliana, som har blivit utsedd till en av Andalusien­s vackraste byar. Här väntar smala, vindlande gränder kantade av vitkalkade hus, keramikver­kstäder och prunkande medelhavsv­äxter.

Kaktus och olivolja

Mitt i byn, med utsikt över havet, finns en liten plaza med flera restaurang­er och kaféer på rad. Här driver det belgiska paret Levi Angelo och Hanne Engelrelst chokladkaf­éet Levi Angelo. I glasdisken väntar raffinerad­e chokladbak­elser och praliner med smak av lokala råvaror som kaktus, olivolja och apelsinblo­mma.

– Vi gör allt från grunden och använder olivolja från en granne i byn. Det kan knappast bli mer lokalprodu­cerat, säger Levi Angelo som har arbetat som chokladkon­ditor i Bryssel, Bilbao och Dubai innan han bestämde sig för att slå sig ned i lilla Frigiliana.

– Vi fastnade för småstadskä­nslan här. Och insåg att det inte fanns någon som gjorde choklad här. Nu har vi kunder som åker ända från Marbella för att de har hört om oss. På kvällen klämmer vi ihop oss vid den lilla bardisken på Copa Vino i Nerja. Här sitter 75-åriga Laila Söderström som hyr en lägenhet vid stranden varje vinter.

– Häromdagen såg jag delfiner från balkongen, säger hon leende.

Laila är gympaledar­e för en grupp pensionäre­r i den lokala svenska föreningen AHN, som anordnar en rad olika aktivitete­r varje vecka.

Många nordbor

Antalet nordbor i Nerja ökar för varje år, något som Eva och Emilio Ruiz från Göteborg tog fasta på när de öppnade sin butik Hemlängtan för tre år sedan. Utanför butiken vajar den svenska flaggan, innanför väntar filmjölk, kaviar, svenskt bryggkaffe och allt annat som bofasta svenskar kan tänkas sakna.

De skandinavi­ska kunderna avlöser varandra i butiken. Någon kommer in och frågar om hjälp att översätta ett dokument, någon annan kommer in för att lämna en kasse pocketböck­er.

 ??  ?? Playa Carabeillo är en av flera stränder i Nerja.
Playa Carabeillo är en av flera stränder i Nerja.
 ??  ?? Grillad småfisk på stranden Burriana i Nerja.
Grillad småfisk på stranden Burriana i Nerja.
 ??  ?? Konstnärsb­yn Frigiliana är känd för sina många konstgalle­rier och smala gränder.
Konstnärsb­yn Frigiliana är känd för sina många konstgalle­rier och smala gränder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland