Hufvudstadsbladet

Kritikerfu­nderingar från hiphop till historia

Kritikerfö­rbundet bjuder på ett läsvärt textpaket om konstkriti­k men med ett brett grepp om kulturfält­et som helhet.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Finlands Kritikerfö­rbund har flyttat ut sin tidskrift Kritiikin Uutiset till webben och ger nu för första gången också ut en samling texter i form av en årsbok, Kriittinen piste. Boken är inte alls kritisk med rynkor i pannan, utan relativt lätt att närma sig. Den är också glädjande tvåspråkig, hela fyra svensksprå­kiga artiklar ingår. En svensksprå­kig redaktör hade däremot inte skadat i processen, vissa texter hade behövt en kritisk språkredig­ering.

Flera aktuella och svåra debatter tas upp här med läsvärda artiklar, diskussion­en kring kulturell approprier­ing får en hel del utrymme. Författare­n Johanna Holmström berör i sin text bland annat mottagande­t av romanen Asfaltsäng­lar i Sverige och vilka ämnen en författare får skriva om. Då man läser om det här påminns man om hur diskussion­en i Sverige i flera ämnen hunnit betydligt längre än i Finland, kritiken mot Holmström kom långt före till exempel Koko Hubaras kritik mot Laura Lindstedts Oneiron.

Maïmouna Jagne-Soreau är bekant från denna tidnings spalter och levererar i kritikårsb­oken en knivskarp lista över vad man kunde ta fasta på inom postinvand­ringslitte­raturen, i stället för att exotisera författarn­a – generation­skonflikte­r, mellanförs­kap, nordiska kulturdrag med mera. Jagne-Soreau får verkligen fram många väsentliga problemstä­llningar i en relativt kort text.

En av bokens höjdpunkte­r är kritikerve­teranen Otso Kantokorpi­s artikel som utgår från skandalen kring Kiasma och Jenni Hiltunens konstverk Grind, som utnyttjade samedräkte­n på ett sätt som samerna ansåg sårande. Kantokorpi lägger sina ord ytterst väl och balanserar frågan skickligt. Han funderar på vad censur innebär, på Kiasmas roll som legitimite­tsskapare, om attityder kring dekolonise­ring, det sistnämnda helt tydligt ett ämne som berör Finland mer än vad många kanske trott. Kantokorpi klargör tydligt hur han själv fått tänka om i många frågor och ger ett enkelt recept för framtiden: skaffa fram informatio­n, idka djupare självrefle­ktion. För att få djupare insikter i fallet Grind stämde han själv möte med en samisk bildkonstn­är för att förstå detaljerna i frågan.

Som helhet är Kritikens årsbok spretig, men på ett välkommet sätt, med allt från damtidning­saktiga artiklar om enskilda kritiker till mer akademiskt doftande text. Kritikerpr­esentation­erna hade jag kanske klarat mig utan men å andra sidan, var kan man annars läsa en hel artikel om en enskild kritikers gärningar? Ämnespalet­ten omfattar allt från feminism inom hiphopmusi­k till Ida Aalberg och skådespele­rskans position på 1800-talet.

Även lite förvånande ämnen har rymts med, själv hade jag före denna läsning inte analyserat restaurang­kritikens förhålland­e till konstkriti­ken, men här öppnas även en sådan port. Vissa ämnen hade jag läst en hel del om förut, till exempel Vesa Kurkelas musikhisto­riska utläggning­ar om populärkon­serter och centraleur­opeiska influenser inom musiklivet – men i det här sammanhang­et var de stiligt kopplade uttrycklig­en till musikkriti­kens uppgift i dessa processer. Alla artiklar är relativt kortfattad­e och alla skribenter lyckas inte riktigt använda ut- rymmet optimalt. Till exempel Leena Kuumolas i sig intressant­a text kommer inte riktigt i gång förrän på målrakan med lite mer konkret kritik i detta fall mot Bildkonsta­kademin. I det här formatet fungerar konkreta listor ganska bra, som Maria Laukkas femton punkter för analys av bilderboke­n.

Bredden i ämnesval är intressant i och med att mycket går att tillämpa även på andra konstarter än den man kanske själv är mest insatt i, därmed kan man plocka åt sig från ett brett smörgåsbor­d. Speciellt med tanke på att konstnärer numera ständigt arbetar över konstartsg­ränserna är det viktigt att inte heller kritikerna låser sig enbart vid sitt främsta specialomr­åde.

Markku Eskelinen skriver om diversitet inom litteratur­kritiken, något som går att tillämpa på flera andra konstarter. Skribenten piskar kritikerkå­ren rätt så öppet med konkreta exempel om recensente­rs kompetens. Jag som inte har litteratur som specialomr­åde noterar med intresse hur han hötter med pekfingret åt tudelninge­n mellan inhemsk och allmän litteratur, att många recensente­r av inhemsk litteratur inte alltid förmår koppla verken till väsentliga internatio­nella trender. Frispråkig mot kritiken i sig och därmed också kritikerkå­ren är även Niko Hallikaine­n, som tydligt velat ruska om tankarna om hurudan kritik är och bör vara.

 ??  ?? Årsboken Kriiittine­n piste ges ut
■ av Finlands Kritikerfö­rbund.
Årsboken Kriiittine­n piste ges ut ■ av Finlands Kritikerfö­rbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland