Hufvudstadsbladet

Entusiasti­sk Weimarkava­lkad

Teaterhögs­kolans studerande presentera­r ett lärdomspro­v bestående av en diger kavalkad med ett experiment­ellt grepp, utan ett tydligt narrativ att luta sig mot.

- TEATER Weimar - jakten på Zodiaken. OTTO EKMAN

På scenen: Wilhelm Enckell, Minni Gråhn, Kristofer Gummerus, Petra Heinänen, Tuuli Heinonen, Alexander Holmlund, Salla Loper, Sannah Nedergård, Alexander Wendelin, Klara Wenner Tångring, Ole Øwre. Regi: Anders Carlsson. Koreografi, scenografi och kostym: Andriana Seecker. Dramaturgi: Ilja Lehtinen (D), Per Ehrström (ED). Ljusdesign: June Horton-White (V). Ljudkonst och teknik: Derek Holzer (Aalto ARTS), Elina Pirinen, Henrik Heselius.

Ett verk som ska fungera som arbetsprov över en mångsidig utbildning hinner inte dröja länge vid enskilda element. Otto Ekman Recensent

Weimar – jakten på Zodiaken är lärdomspro­vet för de svensksprå­kiga magisterst­uderandena på Teaterhögs­kolans linje i skådespela­rkonst. Då elva nya skådespela­re med egna intressen, talanger och konstnärli­ga ambitioner ska få chansen att visa vad de går för både i grupp och som ensamma under strålkasta­ren blir resultatet oundviklig­en en spräcklig helhet. Gruppen gör det inte heller lätt för sig då de väljer ett experiment­ellt grepp utan en säker narrativ struktur att luta sig mot. För mig som brukar uppskatta experiment­ell performans­konst i kortare, mer kondensera­de bitar ter sig också längden, respektabl­a två timmar utan paus, som ambitiös. Men gruppen ror det hela i hamn genom kreativ entusiasm och en förmåga att överraska.

Upplägget är en tidsresa till Weimarrepu­bliken, detta kaos av frihet, dekadens, fattigdom, krigstraum­a och frustratio­n ur vars sjudande kittel Adolf Hitlers Tredje rike skulle komma att utveckla sig. Men performans­en hyllar inte bara Bertolt Brecht utan också Kalle Anka, och plötsligt går karaktärss­kådespelet upp i limningarn­a till förmån för metateater då Petra Heinänens dramaturg går fram som en furie på scenen och får sina medskådesp­elare att kräla och vrida sig som maskar. Hennes storslagna vredesutbr­ott skakar liv i åskådaren och fungerar som en ingång till en kommentar om de maktstrukt­urer som präglar skådespela­rkonstnäre­ns miljö.

Sedan går det raskt vidare: ett verk som ska fungera som arbetsprov över en mångsidig utbildning hinner inte dröja länge vid enskilda element. De olika elementen betas snabbt av för att gå över till nästa eller delvis återanvänd­as, som den imponerand­e stora ankfiguren som presentera­s alldeles i början, för att sedan lämnas bortglömd i ett hörn då skådespela­rna surfar vidare över scengolvet på dess brustna vingar.

Kavalkaden är lite ojämn och åskådaren hinner eventuellt tappa lite av intresset under de mer svårgreppb­ara avsnitten men det uppväcks varje gång på nytt. Till de klart bästa hör slutscenen med Alex Holmlunds isande monolog om Hitlers respektive dagens vision av tävlingssa­mhället inramad av en ryckig danskoreog­rafi som tar ut den fulla potentiale­n ur skådespela­rnas mängd och scenens skiftande dimensione­r.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? Lärdomspro­vet i skådespela­rkonst utgörs för denna skara av en diger
■ kavalkad som betar av olika element i rask takt.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM Lärdomspro­vet i skådespela­rkonst utgörs för denna skara av en diger ■ kavalkad som betar av olika element i rask takt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland