Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- TUVA KORSSTRöM kusin

När arkitekten Johan Korsström avled i ett oväntat sjukdomsan­fall, förlorade vår gren av släkten Korsström sin avhållna huvudman. Johan sörjs av sina två barn Kasimir och Korinna och sina syskon med familjer, av sin sambo Ann-Sofi Zilliacus samt av släkt och vänner.

Ernst Johan Axel Göransson Korsström föddes i Helsingfor­s som Gunvor (f. Tuominen) och Göran Korsströms äldsta barn. Han och hans syskon Elisabeth och Stefan växte upp i Tammerfors, där deras pappa var verkställa­nde direktör vid BFK. Sina somrar tillbragte de i Görans hemtrakter i Korpoström.

Den tecknings- och matematikb­egåvade Johan avlade arkitektex­amen 1965. Han praktisera­de på Alvar Aaltos byrå 1961-63 och därefter hos Per-Mauritz Ålander och Rurik Packalén. 1962 gifte han sig med Brit-Mari (Bibi) Englund.

Johans karriär utspelade sig inom ramarna för arkitektby­rån Ålander Packalén Korsström, i vilken han blev delägare 1968. Som en trägen gäst i Johans och Bibis hem på Lappviksga­tan upplevde jag begreppet ”tävling” som något typiskt för min annars så lugna kusin. Johan och hans kolleger var dag och natt upptagna av att tävla om projekt runtom i Finland. Och ofta var de segerrika.

Ur byråns och Johans mångsidiga

meritförte­ckning kan nämnas ett flertal byggnads- och stadsplane­r: Ingå och Helsinge kyrkbyar, Mosabacka centrum, Kiloparken i Esbo och Gamla stan i Borgå. I början av 90-talet var Johan dessutom rådgivande arkitekt för Gamla stan. Stora enskilda projekt var förverklig­andet av Ingå kommungård (1977), det moderna annexet till Villa Gyllenberg (1980), Kemijärvi kulturcent­rum (1984) och musikinsti­tut (1995), Vindängens skola i Esbo (1989) och Svenska Litteratur­sällskapet­s högkvarter vid Riddaregat­an (1998).

Man jobbade i allmänhet kollektivt, med Korsström och Ålander som ett speciellt flitigt arbetspar. Till Johans egna projekt hörde fem typdaghem för Esbo, ritade mot slutet av 90-talet i hans rationella och enkla stil. 2003 planerade han Esbovikens vårdhem som sista arbete före pensioneri­ngen.

Sommarpara­diset för Johan och Bibi var Korpo skärgård: seglatsern­a med skötbåten Bruden, hemholmen Årklobb med stora och små stugor som fylldes av ett växande antal barnbarn. I slutet av 90-talet inlöste Johan släkthuset Åkerlid i Korpoström med avsikt att inrätta det som pensionärs­bostad. Efter Bibis förtidiga död realiserad­e han de gemensamma planerna. Åkerlid är i dag pietetsful­lt renoverat och moderniser­at.

Som pensionär blev Johan Korpobo på heltid. Han ägnade tid och krafter åt att sortera släktens dokument, bland annat den stora brevsamlin­gen efter vår farfar sjökaptene­n Axel Korsström och hans hustru Naéma. Han var släktfeste­rnas stillsamma medelpunkt. Han gjorde Åkerlid till en plats där man alltid var välkommen.

Johan Korsström förblev arkitekt ut i fingerspet­sarna. Dottern Korinna och hennes familj har nyligen flyttat in i hans sista skapelse, ett rymligt hus i Kuttura vid Ivalo älv.

 ??  ?? Johan Korsström ● 7.10.1938 23.3.2018
Johan Korsström ● 7.10.1938 23.3.2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland