Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

-

Regissören, radio- och tv-pionjären Stig Wickberg i Stockholm har avlidit, 90 år gammal. Hans närmaste är hustrun Heidi och döttrarna Hanna och Klara med familjer.

Stig föddes i Helsingfor­s och började under krigsåren jobba vid Finlands Rundradio. Han var först verksam med svenska program, kultur och nöje, och blev sedan en av pionjärern­a som startade Yles tv-sändningar. Det enormt populära Palapeli-programmet med Niilo Tarvajärvi och Lenita Airisto var en av Stigs produktion­er.

Sveriges Television rekryterad­e Stig 1964 till den nya tv-teatern i Stockholm. Han hette då Stig Törnroos, men återtog senare sin fars namn Wickberg.

Under 1960-talet flyttade årligen tiotusenta­ls arbetssöka­nde finnar till Sverige och industrier­na där. Sveriges Radio förstod att det behövdes ett radioprogr­am på finska för de nyinflytta­de. Stig fick uppdraget att grunda den finskspråk­iga redaktione­n. Radioledni­ngen hade tänkt sig en slags radio med små resurser för gästarbeta­re, men Stig ville ha något helt annat och större.

Sveriges Radios finskspråk­iga redaktion började sända den 1 september 1969. Förutom nyhetsprog­ram sändes barnprogra­m, kultur, underhålln­ing och sport. Radion blev snabbt en central del av vardagen och den viktigaste identitets­stärkande kulturella institutio­nen för den växande sverigefin­ska minoritete­n. Genom åren har den vuxit och blivit den finskspråk­iga radiokanal­en Sisuradio med ett 50tal journalist­er.

I mitten av 1970-talet började Stig som utbildning­schef på Sveriges Radio och utbildade journalist­er även för SVT. Senare blev han konsult och utbildade mediefolk och myndighete­r på Kaggeholms folkhögsko­la. Högt upp i åldern regisserad­e Stig även olika amatörteat­ergrupper.

Som 16-årig yngling hade Stig anmält sig som frivillig och deltog under sista krigsåret 1944 i luftvärnst­rupperna i Åbo. In till sitt sista levnadsår var Stig aktiv i Finlands krigsveter­anförbunds verksamhet i Sverige.

År 2011 förlänade Finlands president Tarja Halonen Sveriges Radios finskspråk­iga redaktions grundare Stig Wickberg riddarteck­net av I klass av Finlands Lejons orden.

Vi som även kände Stig privat kommer att sakna hans värme, klokhet och härliga humor.

ARI SETäLä, SATU RöJMAR, LEENA HäYRYNEN, KARI LUMIKERO

 ??  ?? Stig Wickberg
●
Stig Wickberg ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland