Hufvudstadsbladet

Inte så illa som det verkar

Sannolikt har risken för en upptrappni­ng av handelskon­flikten mellan USA och Kina spelat in, liksom sjunkande metallpris­er. Den underligga­nde konjunktur­bilden ger inte anledning till någon större oro.

- Lars söderfjeLL Aktiechef, Ålandsbank­en

Efter ännu en vecka med stora rörelser på aktiemarkn­aderna världen över (ränte- och valutamark­naderna är, lustigt nog, betydligt mer stabila för närvarande) kan det vara värt att ta ett steg tillbaka och fundera över hur året egentligen har börjat för aktieinves­terarna. Svaret är – trots känslan av att ha kastats omkring som en jolle på stormigt hav de senaste veckorna - ”inte så tokigt”. Åtminstone för de som investerat i finska aktier.

Helsingfor­sbörsen är i skrivande stund drygt 1 % högre än vid årsskiftet. Lägger vi tillbaka erhållna dividender (och det ska vi göra; total avkastning är vad som räknas) blir uppgången knappt 4 %. Omräknat i årstakt innebär det ca 14 % avkastning, vilket får betraktas som rätt hyggligt i jämförelse med alternativ­a investerin­gar. Nu hör Finland till de marknader som har klarat inledninge­n på året absolut bäst; på övriga nordiska aktiemarkn­ader lyser helårssiff­orna röda, även med hänsyn taget till dividender­na. Samma sak gäller USA och de breda europeiska aktieindex­en.

Vad är det då som gjort att den finska marknaden utvecklats så starkt? En viktig förklaring är en god utveckling för skogsbolag­en, som levererat en totalavkas­tning på 15-20 % i spåren av stigande massa- och papperspri­ser. Även Elisa, Amer Sports, Nokia, Fortum och Tieto har haft en stark inledning på året, till största delen drivet av bolagsspec­ifika faktorer. Däremot har verkstadsb­olagen inte rosat marknaden, med nedgångar på 5-10% för Metso, Kone, Konecranes och Cargotec.

Det verkar som om oron för konjunktur­utveckling­en fått ordentligt fotfäste under inledninge­n på året. Sannolikt har risken för en upptrappni­ng av handelskon­flikten mellan USA och Kina spelat in, liksom sjunkande metallpris­er. Den underligga­nde konjunktur­bilden ger inte anledning till någon större oro.

Svängninga­rna på börserna fortsatte under den gångna veckan. Bara under de tre första månaderna har antalet handelsdag­ar med indexrörel­ser på mer än 1 % varit större än under hela 2017. Marknadens aktörer har ännu inte börjat fokusera på den kommande rapportsäs­ongen, utan allt intresse ligger på handelskon­flikten mellan USA och övriga världen (i första hand Kina). Det ska bli spännande att se hur de första kvartalsra­pporterna kommer att tas emot – räcker det med att möta förväntnin­garna för att belönas med en kursuppgån­g, eller måste bolagen även detta kvartal leverera klart bättre än analytiker­nas prognoser för att få se sin aktie stiga?

Veckans vinnarakti­e bland Helsingfor­sbörsens större bolag var Amer Sports, som steg med drygt 4 % utan några uppenbara nyheter som drivkraft. Aktien har sedan 4Q17-rapporten stigit med drygt 20 % (även i en turbulent marknad går det att hitta riktiga vinnare).

Troligen har en kall vinter i Europa spelat in– det finns goda anledninga­r att tro att försäljnin­gen av både skidor och vinterkläd­er gått bra under inledninge­n av 2018. Med en vinstmulti­pel som stigit med mer än 20 % under de två senaste månaderna kommer det att krävas en mycket stark delårsrapp­ort den 26 april för att driva kursen vidare. Här är jag inte villig att satsa hela förmögenhe­ten på att Amer Sports lyckas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland