Hufvudstadsbladet

The Märta & Henrik Story

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Jean-Paul Sartre &Simone de Beauvoir, Henry Miller&Anaïs Nin, Paavo Haavikko&Marja-Liisa Vartio.I Niina Miettinens hörspel Märta sällar sig även Henrik och Märta Tikkanen till raden av kända författarp­ar. I synnerhet i Tikkanens fall handlar det om två författare som hämtade material ur sitt eget liv och vars produktion kan läsas som att de går i dialog med varandra.

Båda räknas till de moderna klassikern­a, och berättelse­n om deras kärlekshis­toria har närmast blivit kulturellt allmängods, åtminstone bland litterärt intressera­de.

Men som alla klassiker fortsätter berättelse­n fascinera och vara aktuell, och Niina Miettinen, själv författare född 1978, har sammanstäl­lt sitt hörspel av Märta Tikkanens feministis­ka klassiker Århundrade­ts kärlekssag­a, Män kan inte våldtas och Rödluvan. Hörspelet introducer­ar ytterligar­e ett modernt (numera frånskiljt) författarp­ar, då det inleds och avslutas med mötet mellan vännerna Märta Tikkanen och Linda Boström Knausgård på Helsinki Lit i våras.

Det är ett ambitiöst och collageakt­igt hörspel där vi via texterna tas tillbaka till ett kampfyllt äktenskap mellan två konstnärer, och ett sjuttiotal då feminismen framstår som betydligt mera kontrovers­iell än i dag. Ämnena och fokus kan förefalla annorlunda än dagens feminism, men som det även påpekas i hörspelet har så mycket i grund och botten inte förändrats att frågorna skulle blivit inaktuella. Miettinen låter ofta texterna anta dialogform­en av ett gräl mellan Märta (Emmi Parviainen som den yngre, Erja Manto som den äldre) och Henrik (Kristo Salminen). Det är kampen mellan det manliga egot och den kvinnliga konstnären som kämpar för sitt utrymme.

Vissa av Märta Tikkanens texter har musiksatts, ett grepp som kunde ha blivit hur jobbigt musikalakt­igt som helst, men som fungerar över förväntan.

Samuli Laihos visor är melodiösa, nästan schlagerak­tiga, och har viss sjuttiotal­skänsla – särskilt en låtslinga återkommer och blir som ett ledmotiv. För sången står Laiho själv och Emmi Parviainen, för koncept och regi Hilkka-Liisa Iivanainen. Yle Radio 1 15.00, repris måndag 19.02

 ?? FOTO: JYRKI VALKAMA, YLE ?? Emmi Parviainen som Märta Tikkanen i finska radioteate­rns nya hörspel.
FOTO: JYRKI VALKAMA, YLE Emmi Parviainen som Märta Tikkanen i finska radioteate­rns nya hörspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland