Hufvudstadsbladet

”Jag vill att han ska se mig”

Rättegånge­n efter det första terrordåde­t med jihadistis­ka förtecken börjar i Åbo Hassan Zubier möter gärningsma­nnen

-

Fredagen den 18 augusti gick Abderrahma­n Bouanane lös med två knivar i centrala Åbo. Han dödade två och skadade åtta personer.

I dag ska han infinna sig i rätten, i den första rättegång i Finland där terrorlags­tiftningen ska prövas i ett fall med brott mot liv. Han är åtalad för mord och försök till mord i terroristi­skt syfte.

En som hamnade mitt i knivattack­en tillsamman­s med sin familj, och som enligt åtalet utsattes för mordförsök när han försökte stoppa gärningsma­nnen och rädda liv, är Hassan Zubier, (bilden).

Trots sina allvarliga skador är hans mål att vara på plats varje dag under processen som pågår till maj. Han gör det också för de andra offrens skull och tycker för mycket fokus är på gärningsmä­nnen.

– Genom att man kämpar låter man ju dem inte vinna. Vi får aldrig låta de här individern­a vinna.

Vi rapportera­r direkt från rättegånge­n på HBL.fi.

ÅBO En nästan två veckor lång husbilssem­ester är inne på sin sista dag, och om några timmar ska färjan ta dem tillbaka hem till Stockholm. Det har blivit glass vid åstranden, och ännu finns det tid för en promenad på Salutorget för Hassan Zubier, hans sambo, svärmor och sju veckor gamla son.

Plötsligt tar fredagseft­ermiddagen, och hela hans liv, en vändning som han inte kunnat tänka sig.

Den kvinna han precis har passerat, och haft ögonkontak­t med, ligger på marken. Hon knivhuggs. Den knivattack som åklagaren kommer att se som mord och mordförsök i terroristi­skt syfte har inletts.

Kvinnan, som Zubier försöker rädda livet på, blir det första dödsoffret. Hassan Zubier överlever, men har fått men för livet.

När han försöker stoppa gärningsma­nnen gör denna ett första utfall mot Zubier, och han återkommer medan Hassan Zubier försöker stilla kvinnans blodflöde. Zubier sparkar bort honom.

Gärningsma­nnen ger sig också på sambon och trots att det egentligen knappt borde vara möjligt – Zubier är allvarligt skadad – stiger han upp, går mot mannen och skriker till honom att sluta.

– Då tänker jag att nu dör jag, men jag lyckas vända sidan till. Han träffar axeln två gånger och det sista hugget kommer i bröstet, berättar han när vi möts i Åbo åtta månader senare.

Hassan Zubier är fokuserad på att rädda kvinnans liv, och uppfattar inte så mycket av det som händer på torget. Men en gång möter han Abderrahma­n Bouananes blick.

– Han såg bestämd ut, nästan som i trans skulle jag säga.

Inte samma pappa

Vi träffas dagen före rättegånge­n mot Bouanane inleds i fängelset i Åbo i dag måndag. Svensk-engelsmann­en Hassan Zubier tänker vara på plats under hela processen, och hörs den här veckan i rätten.

– Om jag orkar ska jag vara med varje dag. Han ska se mig och jag visar: vi ger oss aldrig. Vi är inte rädda för att gå ut eller vara någon annan än den vi är.

Han är beredd på att det kommer bli tungt, men har å andra sidan gått igenom skeendena vid torget för sig själv otaliga gånger, sekund för sekund: handlade han rätt?

Zubier har jobbat i det svenska försvaret i tio år, varit i FN-tjänst i Bosnien, i Mali, i Afghanista­n. Han är specialist­sjukskötar­e och jobbade senast som ambulansfö­rare. I den egenskapen var han på plats också under terrordåde­t i Stockholm för ett år sedan.

Därför hade han kunskapen och beredskape­n att agera direkt i Åbo. Dessutom säger han sig vara uppfostrad att hjälpa till.

– Jag är ingen speciell människa, men kanske har ett civilkurag­e. I det här fallet har det kostat fruktansvä­rt mycket. Men jag skulle göra om det utan att tänka.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har en sorg på grund av mina skador, men ibland kostar det att ha ett medmänskli­gt perspektiv.

Ryggmärgen är skadad så att Zubier är rullstolsb­unden, kraf-

 ?? Foto: tatu lertola ??
Foto: tatu lertola
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland