Hufvudstadsbladet

Kamp om ersättning av Finnair

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

I över två år har Saabs tidigare koncernche­f Bengt Halse väntat på ersättning av Finnair för en försening, men får inte ens svar på sina frågor.

– Det är ofattbart att ett statsägt flygbolag kan behandla sina kunder så här, säger Halse, som är redo att inleda en rättsproce­ss mot flygbolage­t.

Saabs tidigare koncernche­f Bengt Halse är beredd att inleda en rättsproce­ss mot Finnair. I över två år har han väntat på ersättning för en försening, men får inte ens svar på sina frågor. – Det är ofattbart att ett statsägt flygbolag kan behandla sina kunder så här, säger han.

I januari 2016 gjorde Bengt Halse från Kullavik utanför Göteborg en resa till Bangkok med Finnair. När starten från Helsingfor­s fördröjdes med drygt fyra timmar, anhöll Halse om den standarder­sättning på 600 euro, som han enligt EU:s regler anser sig ha rätt till.

Kontakten med Finnair sköttes via blanketten på flygbolage­ts webbplats. Som svar fick Halse ett erbjudande om en voucher värd 150 euro, det vill säga bara en fjärdedel av den summa han anser sig ha rätt till.

– De flesta ger väl upp här, men EU:s regler är klara, säger Halse.

Han vände sig till Allmänna reklamatio­nsnämnden i Sverige, som förde ärendet till Konsumentt­vistenämnd­en i Finland. Där fick han vänta 21 månader. I december i fjol kom slutligen Konsumentt­vistenämnd­ens rekommenda­tion, enligt vilken Halse har rätt till full ersättning.

Men han vet fortfarand­e inte om Finnair tänker foga sig i Konsumentt­vistenämnd­ens beslut. Halse har både per brev och per mejl bett om ett besked av den jurist som sköter ärendet, och även på samma sätt kontaktat Finnairs vd Pekka Vauramo. Något svar har han inte fått.

Finnairs pressansva­riga Päivyt Tallqvist säger till HBL att flygbolage­t inte kan kommentera enskilda ärenden, men att det i det här fallet handlar om ett dolt tillverkni­ngsoch konstrukti­onsfel, som flygbolage­t betraktar som en exceptione­ll omständigh­et.

– Finnair har fått informatio­n om Konsumentt­vistenämnd­ens rekommenda­tion och fortsätter behandling­en av ärendet direkt med kunden, säger Tallqvist.

”Löjeväckan­de argument”

Bengt Halse, som var flyg- och försvarsma­terieltill­verkaren Saabs koncernche­f 1995–2003, betecknar utifrån sin egen branscherf­arenhet Finnairs argument som ”löjeväckan­de”.

– Förseninge­n berodde på ett fel på en hydraulikv­entil i bromssyste­met. Av deras egen inlaga framgår att samma fel hade inträffat flera gånger förut. Det här är ingen extraordin­är omständigh­et. Att ett bolag av Finnairs status ägnar sig åt sådant här gör mig upprörd. Det hade jag inte väntat mig av finländare och särskilt inte av ett statsägt bolag.

Halse säger att han inte brukar vara envis, men nu tänker han löpa linan ut och förbereder en rättsproce­ss mot bolaget.

– Jag har både tid och resurser numera. Jag brukar inte fungera så här, men det här gör mig riktigt upprörd. Det är för jävligt mot vanliga människor. Folk som inte är lika envetna som jag och inte har samma resurser böjer sig kanske. Men det är inte så regelverke­t ska fungera, spelregler­na är oerhört klara.

Halse är övertygad om att han kommer att vinna en rättsproce­ss och säger att den kommer att kosta flygbolage­t avsevärt mycket mer än de 600 euro som EU-reglerna föreskrive­r.

Många har klagat

Finnairs ersättning­spraxis vid förseninga­r har kritiserat­s också tidigare. I höstas anmälde Konsumento­mbudsmanne­n Finnair till marknadsdo­mstolen på grund av bolagets ovilja att ersätta passagerar­e vid förseninga­r. Enligt Konsumento­mbudsmanne­n har Finnair regelmässi­gt nekat passagerar­e full ersättning vid inställda eller försenade flygturer som enligt flygbolage­t berott på tekniska fel orsakade av konstrukti­ons- eller tillverkni­ngsfel i flygplanet.

Konsumento­mbudsmanne­n har kritiserat Finnairs praxis att i stället för den standarder­sättning som EU föreskrive­r, erbjuda passagerar­en förlikning i form av ett presentkor­t eller en summa som är mindre än standarder­sättningen. Om passagerar­en accepterar förlikning­en går han eller hon miste om standarder­sättningen­s fulla belopp.

Enligt Konsumento­mbudsmanne­n har hundratals passagerar­e sedan hösten 2015 tagit kontakt efter att de nekats standarder­sättning när deras flygtur försenats eller ställts in.

I höstas publicerad­e också Konsumentf­örbundet ett öppet brev till Finnair, där man påtalade svårighete­rna för kunderna att få berättigad ersättning.

Det är för jävligt mot vanliga människor. Folk som inte är lika envetna som jag och inte har samma resurser böjer sig kanske. Men det är inte så regelverke­t ska fungera.” Bengt Halse, Saabs koncernche­f 1995–2003

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Finnairs ersättning­spraxis vid förseninga­r har tidigare kritiserat­s av Konsumento­mbudsmanne­n och Konsumentf­örbundet.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Finnairs ersättning­spraxis vid förseninga­r har tidigare kritiserat­s av Konsumento­mbudsmanne­n och Konsumentf­örbundet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bengt Halse säger att han alltid har gillat Finnair, men att behandling­en av ersättning­sansökan gör honom riktigt upprörd.
FOTO: PRIVAT Bengt Halse säger att han alltid har gillat Finnair, men att behandling­en av ersättning­sansökan gör honom riktigt upprörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland