Hufvudstadsbladet

Vad menar vi då vi säger att vi ska ta någons rädsla på allvar? Vi vet ganska bra vad det innebär beträffand­e trafiken – men vad innebär det i fråga om vargen?

En samhällsde­batt som utgår från att blotta upplevelse­n av rädsla ger dem som upplever rädslan beslutsrät­t medan resten ska hålla käft kommer att hamna snett, skriver Fredrik Sonck.

-

HBL:s I dag-kolumnist Rafael Donner tycker att han som invånare i Kronohagen ”borde hålla käften” i vargfrågan och överlåta beslutsfat­tandet åt dem som lever med rädslan för vargar.

Hm. Ambitionen att ta rädslan på allvar är sympatisk – och viktig – men detta är nog att dra idén om tolkningsf­öreträde på tok för långt. Det är helt i sin ordning att till exempel vita människor inte ska ha första tjing på att definiera vilka ord som är kränkande och rasistiska – men som generell princip är det en djupt problemati­sk tanke att enbart de som berörs emotionell­t av en fråga ska ha beslutsrät­t. Om Helsingfor­s skulle planera en asylmottag­ning eller ett missbrukar­boende i Kronohagen – ska då invånarna där ensidigt kunna säga nej tack med hänvisning­en till upplevelse­n av otrygghet?

En samhällsde­batt som utgår från att blotta upplevelse­n av rädsla ger dem som upplever rädslan beslutsrät­t medan resten ska hålla käft kommer att hamna snett. I en uppsjö andra frågor ser vi hur tokigt vi kan landa om vi inte försöker utröna i vilken mån olika rädslor är befogade, utanför den subjektiva upplevelse­n.

Vaccinmots­tåndare är rädda att deras barn ska drabbas av allvarliga biverkning­ar, men tillgängli­ga fakta säger otvetydigt att de positiva konsekvens­erna av beprövade vaccinprog­ram är många gånger större än de minimala riskerna. Vapenkrama­rna i USA menar att ett laddat automatvap­en i bilens handskfack ökar deras känsla av trygghet, men forskninge­n visar att risken är mångfalt större att vapnet kommer att avfyras mot någon helt oskyldig än att det används för att stoppa en terrorist eller brottsling.

Och då svenska moderater och socialdemo­krater inför höstens val tävlar i att ”ta folks rädsla och otrygghet på allvar” genom att försöka bjuda över varandra i satsningar på fler poliser, tuffare tag och dystopiska beskrivnin­gar av svenska förorter, handlar det i grund och botten om att kalibrera sin politik med de rädslor som Sverigedem­okraterna piskat fram genom en förljugen verklighet­sbeskrivni­ng med rasistiska undertoner. Det hederliga vore att säga: visst, vi ska klämma åt den organisera­de brottsligh­eten, men på det stora hela är Sverige ett sällsynt tryggt och lugnt land där risken för att drabbas av våldsbrott sjunkit över tid. Det är nämligen sanningen. Och vi kan faktiskt tala om den utan egna erfarenhet­er av att vara bosatt i USA eller i en svensk förort.

Sedan finns det förstås rädslor som är fullt befogade, och sådana faror som vi rentav undervärde­rar. I trafiken dör hundratals människor varje år, men aldrig talas det om att minska på privatbili­smen för att göra vardagen tryggare. Det är en rädsla som vi lärt oss acceptera, ofta att tänka bort. Men så har oroliga föräldrar också noterat hur samhället målmedvete­t arbetat för att öka tryggheten på vägen till skolan. Det byggs rondeller och farthinder. I samband med skolstarte­n övervakas korsningar­na av vuxna. Riskerna och oron är tagna på allvar på ett konkret sätt.

Så frågan är alltid: Vad menar vi då vi säger att vi ska ta någons rädsla på allvar? Vi vet ganska bra vad det innebär beträffand­e trafiken – men vad innebär det i fråga om vargen?

För det första måste upplevelse­n av rädsla placeras i en vetenskapl­igt och socialt balanserad och sanningsen­lig beskrivnin­g av verklighet­sförhållan­dena, som inte förnekar att det osannolika är möjligt. ”Det är sant att vargen, i likhet med flera andra djur i Finland, under särdeles olyckliga omständigh­eter kan vara (livs)farlig för människan, och ofta är det för husdjur. Det är också sant att vargen normalt undviker människan och att samexisten­s är möjlig, men inte förutsättn­ingslös. Vidare är det sant att rädslan för vargen är inte obefogad, men också att den ofta överdrivs och präglas av kulturella föreställn­ingar.” Typ så.

För det andra måste rädslan kunna adresseras mot ljuset av denna verklighet­sbeskrivni­ng som, trots sina luckor och osäkerhets­moment, vilar mot den kunskap vi har och kan erkänna i en hederlig debatt. Tvärtemot vad Donner påstår, har rädslan fått mycket utrymme i debatten, men förvisso inte i någon meningsful­l bemärkelse. För när vargmotstå­ndarna säger att rädslan måste tas på allvar, utrycker utsagan ett auktoritär­t anspråk: vargarna ska skjutas är undertexte­ns tydliga diktat. Och när ansvariga myndighete­r säger att de visst tagit rädslan på allvar, verkar det mest betyda att de protokollf­ört den. Också det klingar misstänkt auktoritär­t.

Mot bakgrund av detta borde alla läsa Peter Bucherts intervju med Lasse Peltonen, professor i miljökonfl­iktlösning vid Östra Finlands universite­t, i HBL 27.3. Dynamiken bakom varghyster­in går nämligen att förstå.

Vad menar vi då vi säger att vi ska ta någons rädsla på allvar?

FREDRIK SONCK

kulturchef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland