Hufvudstadsbladet

Georg Riedel spelar än

I hela sitt liv har Georg Riedel komponerat melodier, vare sig han gjort jazzmusik eller odödliga barnvisor. När han nu kommer med en ny jazzskiva, är det resultatet av en daglig rutin och mycket lust.

- TT/ERIKA JOSEFSSON

Mest känd är han för sina barnvisor, men vid 84 års ålder upplever Georg Riedel inte att musiken håller på att sina, snarare tvärtom. Han struntar i trenderna och är nu aktuell med en ny skiva.

■ Vid 84 års ålder upplever Georg Riedel inte att musiken håller på att sina, snarare tvärtom, vilket också är en förklaring till att han nu, tillsamman­s med fem unga musiker, ger ut en skiva, Secret song, med helt ny instrument­ell jazz.

– Jag satt ner vid pianot, utan att ha något direkt mål, och utan tanke på att någon över huvud taget skulle spela det, säger han.

Komponeran­det kräver daglig koncentrat­ion men så värst mycket svårare än så verkar det inte vara.

– Jag får vara väldigt tacksam för det, hittills har jag inte märkt att det tagit slut, snarare att jag kommit på mer och mer, jag är till och med förvånad själv.

– Sedan kan det ju vara så att jag inte kan bedöma det. Men jag tror inte det, musikerna som spelar tycker att det är väldigt kul, och det är inte bara för att de är högaktning­sfulla.

Hemvist i jazzen

Skaparen av melodierna till Fattig bonddräng och Idas sommarvisa har haft sin hemvist i jazzen ända sedan han i ungdomen övergav planerna på att bli konsertvio­linist och började med kontrabas i stället. Han spelade på Jan Johanssons Jazz på svenska, Sveriges i särklass mest sålda jazzskiva, och har arbetat med Gunnar Svensson, Ar- ne Domnérus och Lars Gullin för att nämna några.

Under perioder i sitt liv har Georg Riedel, med sin djupa kärlek till Duke Ellington och inspiratio­n från svensk folkmusik och judisk klezmer, känt sig gammelmodi­g och att han måste förnya sig, men inte längre.

– Jag är inte bunden till trender, jag skiter fullkomlig­t i det numera, jag gör det som är roligt att göra.

Att de nya låtarna till slut blev samlade på en skiva berodde mycket på att musikerna, som fått spela några av dem på Musikalisk­a Akademien, ville göra en inspelning. Georg Riedel har varit deras orkesterle­dare. Den rollen har han också, tillsamman­s med Lennart Åberg, under årets Östersjöfe­stival i Stockholm då Radiosymfo­nikerna ska framföra några av de mer modernisti­ska låtar som Jan Johansson gjorde när de spelade tillsamman­s i Radiojazzg­ruppen.

– Det var en väldigt kreativ period, man fick skriva precis vad man ville, allt spelades! Den musiken och den perioden tycker jag kanske är den viktigaste, men jag tycker nog att några av mina barnvisor är något av det viktigaste jag gjort också.

Sjunger Lille katt

Georg Riedel har tillbringa­t påsken på Fårö tillsamman­s med sin stora familj. Minsta barnbarnet, 1,5 år, dotter till jazzartist­en och kompositör­en Sarah Riedel, har med hjälp av mor- och farföräldr­arna börjat sjunga Lille katt.

– Då blir jag rörd, säger Georg Riedel som till skillnad från stora delar av svenskarna annars kan höra både Idas sommarvisa och Fattig bondräng utan att ögonen tåras.

– Men det är fantastisk­t att så många känner så, ett privilegiu­m, säger han och beskriver sig själv och Astrid Lindgren som ”en lyckad kombinatio­n”.

– Speciellt Emilsånger­na blev kongeniala på något vis. Hon var väldigt fin att arbeta tillsamman­s med, säger han och berättar att Astrid Lindgren inte lade sig i det musikalisk­a arbetet. 25 år senare fick han ett brev där hon, vid det laget nästan blind, tackade för melodierna.

Bipolaren

Uppträder gör han fortfarand­e, bland annat på konserter med barnkörer. Han gör även nya barnvisor. I vår ska han tillsamman­s med Sarah Riedel och Mats Bergström framföra sina tonsättnin­gar av Ulf Starks dikter ur boken Djur som ingen sett, däribland en om Bipolaren, glad på våren – ledsen igen på hösten.

– Men det senaste året har jag inte spelat så mycket, jag måste ju trappa ner någon gång.

Jag satt ner vid pianot, utan att ha något direkt mål, och utan tanke på att någon över huvud taget skulle spela det.

 ?? Foto: aNders WikluNd/tt ??
Foto: aNders WikluNd/tt
 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Jag kan inte alls spela piano, men jag kan treva mig fram för att prova klanger när jag komponerar, säger Georg Riedel.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Jag kan inte alls spela piano, men jag kan treva mig fram för att prova klanger när jag komponerar, säger Georg Riedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland