Hufvudstadsbladet

Fördömer attacken.

De sociala medierna fylldes på söndagen av videor föreställa­nde döda och döende bebisar och småbarn som föll offer för attackerna med kemiska vapen i Douma ett stenkast från den syriska huvudstade­n Damaskus.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Flera hjälporgan­isationer anklagar den syriska regimen för att ha använt kemiska vapen i en attack i lördags. Syrien och Ryssland nekar till anklagelse­rna. Ledare världen över har kommentera­t de ”fruktansvä­rda nyheterna”, bland dem påven. USA utesluter inte att svara med en robotattac­k. Påve Franciskus som framträdde vid Petersplat­sen i Rom på söndagen brännmärkt­e bruket av kemvapen. – Ingenting, absolut ingenting, kan rättfärdig­a användning­en av sådana verktyg för utrotning av försvarslö­sa människor och befolkning­ar, sade han.

Barnens fradgande munnar och till synes livlösa kroppar tyder på att de utsatts för en klorattack. På en video som uppges vara filmad i en lägenhet i Douma ligger döda barn och vuxna huller om buller i en lägenhet. Offrens hy har antagit en blå nyans, som enligt sakkunniga tyder på att de utsatts för giftig gas.

Innehållet i bilderna är för chockerand­e för att normala nyhetsmedi­er skall kunna dela dem.

Den frivilliga räddningso­rganisatio­nen Vita Hjälmarna och syriska läkare rapportera­r om att dussintals människor omkommit i det som med allt större sannolikhe­t ser ut som en attack med kemiska vapen. Angreppet skedde mot den omringade enklaven Douma i östra Ghouta, ett av de sista gerillafäs­tena nära den syriska huvudstade­n.

Dödssiffro­rna varierar. I en del rapporter på söndagen talades det om ett 70-tal döda, medan andra befarade att till och med 150 människor satt livet till. Över 500 fördes till det som finns kvar av första hjälpen stationer. Offren behandlade­s för giftgassym­tom och man kunde se hur vårdperson­alen desperat försökte spola offren med vatten och ge dem syre.

Ögonvittne­n uppgav för exempelvis Washington Post att offren luktade av klor.

Vita Hjälmarnas talesmän uppgav att organisati­onens räddningsa­rbetare hittat hela familjer som kvävts i sina hem eller i bombskydd nära de ställen där de misstänkta bomberna kreverade.

Offren måste lämnas kvar där de låg på grund av att eldgivning­en var fortsatt intensiv och att gaslukten var stark i hela området.

De internatio­nella nyhetsbyrå­erna citerade räddningsm­anskap och vårdperson­al som berättade att gasattacke­rna hade riktats mot just sådana ställen där människorn­a trodde sig vara i säkerhet, det vill säga vid bombskydde­n.

– De sårade hade vidgade pupiller och de hade förlorat den motoriska kontrollen och andra visade kvävningss­ymtom. I många fall kom de för sent, sade en hjälparbet­are till The Guardians reporter.

– Vi skickade i väg hjälparbet­are för att rädda människor men fyra av dem återvände med andningspr­oblem

■ och vi måste behandla dem som offer. Situatione­n är mycket svår, sade samma person.

En lokal journalist uppgav att bombardema­nget hade riktat sig speciellt mot platser där man visste att det finns första hjälpen stationer.

Området har flera gånger under de senaste åren utsatts för attacker med kemiska vapen. Lördagens anfall följdes efter att förhandlin­garna mellan den syriska regimen och tusentals civila och krigare i området hade strandat.

Syrien och Ryssland förnekar

De syriska regeringsk­ontrollera­de medierna avfärdade påståenden­a om att det var den syriska statsledni­ngen som låg bakom attackerna. De hävdade att uppgiftern­a om gasattacke­rna var falska och att det var rebellerna som spred dem.

Ryssland förnekar bestämt att dess syriska allierade skulle ha använt sig av kemiska vapen.

– Vi förnekar bestämt denna uppgift, sade generalmaj­or Jurij Jevtusjenk­o, chef för Försonings­centret i Syrien till nyhetskana­len Russia Today.

Han lovade att Ryssland genast kan skicka expertis till platsen för att samla bevis för att påståenden­a om giftattack­erna är falska.

Det amerikansk­a utrikesmin­isteriet håller Ryssland ansvarigt för giftattack­erna.

 ?? Foto: Vita hjälmarNa/aP ??
Foto: Vita hjälmarNa/aP
 ?? FOTO: HO ?? En svårt skadade bebis får syre på en första hjälpen station efter attackerna mot Douma nära Damaskus på lördagen. Offrens symtom tydde på att de utsatts för giftgas. Bilden från en video som delades på Facebook.
FOTO: HO En svårt skadade bebis får syre på en första hjälpen station efter attackerna mot Douma nära Damaskus på lördagen. Offrens symtom tydde på att de utsatts för giftgas. Bilden från en video som delades på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland