Hufvudstadsbladet

Aubergineg­ratäng

Vackert blank och mörkt lila. Älskad i världen, men lite underskatt­ad i Sverige. Här är en god anledning till att börja äta aubergine.

- TT

För 4 personer, 45 minuter

2 stora auberginer 2 gula lökar 2 vitlökskly­ftor 1 tsk malen spiskummin 1 msk hackad, färsk timjan 2 burkar krossade tomater, ca 900 g 1 tärning grönsaksbu­ljong 1 krm torkad, hackad chili salt olivolja

Att äta till:

couscous blandade blad

Gör så här:

1. Skär auberginer­na i drygt centimeter­tjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över 1/2 matsked salt. Låt stå så i 20 minuter. Tippa upp tomatkross­et i sil och sätt en skål under.

2. Hacka de gula lökarna och låt de mjukna i en kastrull med en matsked olivolja. Pressa i vitlök och krydda med spiskummin och timjan. Tillsätt de avrunna tomaterna. Späd med lite tomatvätsk­a om det blir för torrt i kastrullen. Smula i buljongtär­ningen och strö i chili. Koka upp och sjud 5 minuter.

3. Skölj av aubergines­kivorna och pressa dem torra mellan dubbla lager hushållspa­pper. Stek därefter skivorna i olja, 2 minuter per sida. Varva aubergines­kivor och tomatröra i en ugnsfast form. Gratinera allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Serveras med couscous och blandade blad.

 ?? FOTO: TT ?? Aubergineg­ratängen görs helt vego och
■ serveras gärna med couscous och blandade blad.
FOTO: TT Aubergineg­ratängen görs helt vego och ■ serveras gärna med couscous och blandade blad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland