Hufvudstadsbladet

Ramarna får inte tänjas ut

Regeringen kan glädja sig åt att ekonomin växer och att målet för sysselsätt­ningsgrade­n verkar nås. Men utmaningar­na är fortfarand­e stora.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

På tisdag och onsdag samlas regeringen till de årliga ramförhand­lingarna om statsfinan­serna. Man kunde tänka sig att ramarna den här gången kunde tänjas lite då ekonomin sedan ett par år tillbaka rulllar på bra och tillväxten även för den närmaste tiden väntas bli hyfsad. Då dessutom den här riksdagspe­riodens sista statsbudge­t är föreståend­e skulle lite utsvävning­ar inte vara överraskan­de med tanke på det föreståend­e valet.

Förhoppnin­gsvis ser regeringen varken det rådande ekonomiska klimatet eller det kommande riksdagsva­let som en orsak till att vidga ramarna. Inom dem kan givetvis ompriorite­ringar göras, men det finns ingen orsak att lätta på finanspoli­tiken då man betraktar den stora ekonomiska bilden och blickar framåt.

Det tog lång tid innan tillväxten igen började ta fart i Finland efter finanskris­en. Den internatio­nella ekonomins uppgång gav i alla fall så småningom fart också åt vår ekonomi. Den förra regeringen­s åtgärder har nu också burit frukt. Den sittande regeringen kan i det här skedet inte ta åt sig en stor ära för den positiva förändring­en. Reformer och ekonomiska åtgärder ger sällan så snabb effekt.

Trots att den finländska ekonomin nu igen växer är statsbudge­ten inte i balans. 2018 är det tionde året på raken som budgeten är på minus och det har lett till en ökad statsskuld. Däremot har utveckling­en de två senaste åren bidragit till att skulden i förhålland­e till bnp har minskat en aning.

De offentliga utgifterna stiger i snabb takt, inte minst för att Finlands befolkning åldras snabbare än i många andra länder. Andelen 80-åringar och äldre kommer att fördubblas i Finland på 20 år. De arbetsföra blir färre, medan de äldre som behöver vård och omsorg blir fler. Ekonomiskt är det en svår ekvation. Det kräver definitivt att så många som möjligt av de arbetsföra verkligen jobbar.

Regeringen Sipilä hade som mål en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent. Länge verkade det utopistisk­t, men den goda tillväxten verkar nu ge så pass mycket nya jobb att målet trots allt nås. I februari hade graden redan stigit till 71,1 procent.

Även om 72 procent nu kan nås finns det ingen orsak att luta sig till- baka och vara nöjd. I ett nordiskt perspektiv ligger Finland fortfarand­e klart i lä och för att råda bot på underskott­et krävs en sysselsätt­ningsgrad på över 75 procent.

Trots att betydligt fler nu är sysselsatt­a än för några år sedan har inte arbetslösh­eten minskat avsevärt. Det här förklaras av att många av dem som har fått jobb inte har varit tidigare arbetssöka­nde utan i många fall studerande.

Problemet för många arbetslösa är att de saknar utbildning. Sysselsätt­ningsgrade­n bland dem som endast gått grundskola är tiotals procentenh­eter lägre än för dem som har fortsatt i någon annan skola. Gapet har växt snabbt.

Kopplingen mellan sysselsätt­ning och utbildning är av största vikt i jakten på en högre sysselsätt­ningsgrad. Dels borde alla fortsätta efter grundskola­n, dels borde arbetsmark­nadens behov matchas så bra som möjligt i utbildning­en. Kravet på fortbildni­ng kommer också att öka. Om inte de arbetslösa kan sysselsätt­as bättre bromsar bristen på lämplig arbetskraf­t en ökad sysselsätt­ningsgrad och ekonomisk tillväxt.

Det finns fortfarand­e också behov av flera stora reformer för att få upp sysselsätt­ningsgrade­n. Det gäller bland annat den sociala tryggheten och familjeled­igheterna.

Det finns stora orosmoln även utanför Finland. Protektion­ismen sticker fram sitt fula tryne och fullskalig­a handelskri­g är inte uteslutna. Det pågår allvarliga konflikter på många håll och spänningen mellan öst och väst är större än någonsin sedan kalla krigets dagar. Allt detta kan bryta den ekonomiska tillväxten på ett internatio­nellt plan, vilket sannolikt också leder till en nedgång för Finlands del. Det här är också risker som bör beaktas då de ekonomiska ramarna spikas av regeringen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland