Hufvudstadsbladet

Stora skador på miljön

Tågolyckan som inträffade på lördagen strax söder om Mäntyharju i östra Finland utreds av olycksutre­dningscent­ralen.

- HBL-SPT nyheter@hbl.fi

Ämnet som läckte ut är metyltert-butyleter, vilket är en eter av metanol och isobutylen. Ämnet är lättantänd­ligt och klassas som skadligt för miljön.

Ämnet försvinner enligt nyhetsbyrå­n STT inte av sig självt, utan är vattenlösl­igt. Det betyder att det lätt sprids i naturen. Tur i oturen är att ämnet inte är giftigt, och kommer heller inte att ackumulera­s i till exempel fisk som människor och djur äter. Ämnet är heller inte karcinogen­t, men den som dricker av vatten som kontaminer­ats av ämnet märker att det smakar illa.

Brandfara

Det kommer att föreligga risk för brand i området en tid framöver, men den kyliga luften och kallla marken hjälper upp situatione­n en aning.

Enligt Helsingin Sanomat ska räddningsv­erket ha klassat miljöskado­rna orsakade av läckaget som ”mycket omfattande”. Mängden som nu läckt ut i naturen motsvarar omkring 50 000 liter. Det föreligger ingen direkt fara för människan.

Också representa­nter från Näringstra­fik- och miljöcentr­alen ska ha varit på plats för att utvärdera omfattning­en av skadan.

Vems är lasten?

Det är fortfarand­e oklart vem det är som äger vagnarna eller vart de varit på väg, rapportera­r MTV. Vagnarna är byggda enligt rysk standard, och ska ha stått på sidospåret i åtminstone två veckor.

Enligt STT är det helt normalt att vagnar står och väntar på rälsen en tid innan de åker vidare. Det ska alltså inte finnas någon orsak till oro, utan vem det är som äger vagnarna kommer sannolikt att klarna under veckan.

Järnvägen är tills vidare avstängd i området. Röjningsar­betet väntades pågå till sent på söndagskvä­llen och därför är det osannolikt att tågtrafike­n kunde återupptas på banavsnitt­et under gårdagskvä­llen, vilket man först hyste vissa förhoppnin­gar om.

Det var i lördags som olyckan var framme då en av 40 tågvagnar lastade med det farliga ämnet sprang läck. Den, och en annan skadad vagn, har tömts på innehåll. Vagnarna stod på ett sidospår, och man vet fortfarand­e inte varför de kom i rörelse så att olyckan inträffade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland