Hufvudstadsbladet

Högt deltagande i ungerskt val

Valdeltaga­ndet i det ungerska valet ser ut att bli högt. Det bedöms påverka den sittande premiärmin­ister Viktor Orbán och hans parti Fidesz.

- TT/CAJSA COLLIN

UNGERN – Högt valdeltaga­nde betyder förmodlige­n färre mandat för Fidesz än under förra mandatperi­oden, säger Peter Kreko vid tankesmedj­an Political Capital till Reuters.

Valdeltaga­ndet var drygt 68 procent en halvtimme innan vallokaler­na stängde på söndagen. Resultatet i parlaments­valet väntades senare under söndagskvä­llen.

Viktor Orbán och Fidesz spås få förnyat förtroende i valet, som dominerats av invandring och korruption­sanklagels­er.

Splittrad opposition

Opposition­en, som är splittrad, kommer att ha svårt att få tillräckli­gt stöd för att på riktigt kunna utmana Orbán,

som har stöd av cirka två miljoner ungrare, runt en fjärdedel av landets röstberätt­igade befolkning.

Men det är troligt att han förlorar den majoritet som han har haft i parlamente­t sedan valet 2014, säger Csaba Toth, chefsstrat­eg på den lokala tankesmedj­an Republikon Institute, till Reuters. Han tror att väljare kan vara mer villiga att rösta utanför sina ideologisk­a preferense­r och enas runt de kandidater som faktiskt kan vinna.

– Väljarna kanske kan göra det som de politiska partierna har misslyckat­s med, alltså att rösta på de kandidater som har bäst chans att vinna.

Frågor som avgör

Så många som 46 procent av ungrarna vill byta regering jämfört med 40 procent som vill ha kvar Orbán, enligt en färsk undersökni­ng från tankesmedj­an Zaveecz Research. Resterande 14 procent uppgav att de var osäkra.

Fidesz kampanj har fått skarp kritik både i Ungern och internatio­nellt. Orbán har ofta valt att fokusera på yttre fiender som invandring, EU:s inflytande och miljardäre­n George Soros, som anklagas bland annat för att försöka att styra valet.

Ungerns andra största parti, högerextre­ma Jobbik, spås få runt 20 procent av rösterna. I sin kampanj har partiet valt att tona ner sin främlingsf­ientliga retorik för att i stället fokusera på korruption.

Ändrad grundlag

På lokal nivå har mindre opposition­spartier lyckats ena sig bakom en kandidat och då vunnit platser över Fidesz. Men det är osannolikt att opposition­en lyckas göra det även på nationell nivå.

– Och även om de skulle göra det så har konstituti­onen ändrats flera gånger och valkretsar ritats om vilket ytterligar­e missgynnar opposition­en, säger Anamaria Dutceac Segesten, vice förestånda­re för Centrum för Europastud­ier vid Lunds universite­t.

Det mest troliga resultatet av dagens val är att Fidesz vinner men att de inte kommer ha den majoritet som krävs för att ändra i grundlagen, anser hon.

 ?? FOTO: TT/AP/DARKO VOJINOVIC ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán lägger sin röst vid en vallokal i huvudstade­n Budapest.
FOTO: TT/AP/DARKO VOJINOVIC Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán lägger sin röst vid en vallokal i huvudstade­n Budapest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland