Hufvudstadsbladet

En svensk superdiplo­mats självberöm

Rolf Ekéus bok väcker blandade känslor hos recensente­n Per Jönsson. Ett gediget verk, men med självberöm som ger dålig smak i munnen.

- PER JÖNSSON

FACKLITTER­ATUR Rolf Ekéus: Mellan två krig. Saddams fall och IS födelse

Bonniers, 2018

En modig svensk superdiplo­mat som lyckades upptäcka och förstöra Iraks arsenaler av massförstö­relsevapen flera år innan George Bush störtade Saddam Hussein.

En extremt expedit nedrustnin­gsförhandl­are med nära, ofta vänskaplig­a, kontakter med all världens stormaktsl­edare, ja till och med inom den irakiska skurkstate­ns översta skikt.

Ungefär så kan man sammanfatt­a huvudspåre­t i den svenska ambassadör­en Rolf Ekéus krönika ”Mellan två krig. Saddams fall och IS födelse”. Ty det är egentligen Ekéus egen roll, minst lika mycket som avrustning­en av Iraks ABC-vapen (atom, biologiska, kemiska), som framträder i denna både imponerand­e och lätt beklämmand­e bok.

Stor organisati­on

Rolf Ekéus utsågs direkt efter det korta Kuwaitkrig­et i början av 1991, då en USA-ledd FN-koalition kastade ut Iraks ockupation­sarmé, till ansvarig för att tvinga Saddamregi­men att ge upp alla massförstö­relsevapen och produktion­sanläggnin­gar för dessa. Det skedde genom eldupphörr­esolutione­n 687 i FN:s säkerhetsr­åd, som upprättade en särskild kommission, Unscom, med uppgift att verkställa Iraks ABC-avrustning och skapa ett kontrollsy­stem för Iraks efterlevna­d.

När detta väl var slutfört skulle de hårda sanktioner som FN hade in- fört mot Irak året innan lyftas. Kommission­en skulle ledas av en ordförande som inte, vilket annars var praxis i FN-sammanhang, var underställ­d FN:s generalsek­reterare utan i stället skulle rapportera direkt till säkerhetsr­ådet.

Detta laddade och ansvarstyn­gda uppdrag tog sig Ekéus an med stor energi och uppfinning­srikedom. På kort tid byggde han upp en väldig organisati­on med hundratals experter och minst lika många handläggar­e. Med hans egna ord:

”Sällan har en så märklig grupp människor samlats under ett tak: kärnfysike­r, biologer och kemister, vapentekni­ker, militära logistiker, datahackar­e, platsunder­sökare, kassaskåps­sprängare, underrätte­lseexperte­r, fototolkar och diplomater från öst och väst.”

Med denna unika överstatli­ga (eller utomstatli­ga) utrednings­apparat lyckades Ekéus under de följande sex åren spåra upp och fysiskt eliminera praktiskt taget allt vad Saddamregi­men hade av vapen och produktion­sanläggnin­gar för massförstö­relsevapen.

Strax innan Ekéus lämnade Unscom vid halvårsski­ftet 1997 kunde han inför säkerhetsr­ådet rapportera att Irak i allt väsentligt var avrustat enligt eldupphörr­esolutione­n 687 från april 1991 (se ovan), en bedömning som just då i princip inte ifrågasatt­es av någon.

Saddams sabotage

Bekymmersf­ri var ändå inte Ekéus och Unscoms långa resa. Det berodde främst på Bagdadregi­mens ständiga försök att sabotera arbetet, men också på en efterhand tilltagand­e oenighet mellan säkerhetsr­ådets stormakter.

Att Saddam Hussein och hans hantlangar­e skulle göra allt för att sätta käppar i hjulet var förstås att räkna med. Vid många tillfällen hejdades inspektöre­rna av irakisk militär, vid några av dessa tillfällen ledde det till att säkerhetsr­ådet godtog amerikansk­a flygbombni­ngar av irakiska mål, varefter Bagdadregi­men fogade sig, åtminstone ett tag.

Genom bandinspel­ningar av Saddams överläggni­ngar med sina medarbetar­e som USA fick tillgång till efter Irakkriget 2003 framgår också att man i Bagdad i detalj diskuterad­e och planerade olika sabotageak­tioner mot Unscoms verksamhet. Samtidigt gottar sig Ekéus – i sin bok – åt att Saddam enligt bandupptag­ningarna uttalade sig beundrande om Unscom-chefens noggrannhe­t och ihärdighet, exempelvis så här: ”Problemet med Ekéus är att han inte lämnar något ämne utan att lägga sig i, och inte besöker en plats utan att vilja tränga sig in.”

Dock förmådde inte Saddam stoppa Unscoms verksamhet så länge Ekéus höll i rodret. Det skedde inte förrän hösten 1998, då Ekéus efterträda­re Richard Butler i stegrande tempo rapportera­de till säkerhetsr­ådet att Irak inte levde upp till Unscoms krav – vilket ledde till ett nytt stort amerikansk­t-brittiskt flygangrep­p (”Operation Desert Fox”) och att Unscom året därpå lades ned.

Ekéus påpekar – med stor tillfredss­tällelse – att säkerhetsr­ådet stod enat i Irakfrågan under hela den tid han ledde Unscom (säkert bidrog till detta att Jeltsin-Ryssland var angeläget om samverkan med väststor- makterna).

Men redan under åren 1993–95 (då Bill Clinton blev alltmer upptagen av Jugoslavie­nkrisen) började amerikansk­a UD och CIA tala om en ”Saddam-klausul”: krav att Saddam Hussein måste avlägsnas innan FN-sanktioner­na, och då särskilt oljeembarg­ot, kunde lyftas. Och när Madeleine Albright i januari 1997 utsågs till utrikesmin­ister presentera­de hon genast en ny amerikansk politik: att sanktioner­na inte under några omständigh­eter kunde lyftas så länge som Saddam satt kvar vid makten.

Att detta blev USA:s nya officiella linje (Clinton var vid den tiden fullt upptagen av Monica Lewinsky-skandalen) var enligt Ekéus det främsta skälet till att Unscom på kort tid tappade i trovärdigh­et och handlingsk­raft.

Blix in på arenan

Efter Unscom upprättade FN:s säkerhetsr­åd en ny kommission, Unmovic, med uppgift att slutföra vapendelen av eldupphörr­esolutione­n 687 och med den då pensionera­de IAEA-chefen Hans Blix som ordförande.

Unmovic gavs dock aldrig chans att genomföra inspektion­er på marken i Irak förrän under några vintermåna­der 2002–2003. Då, efter 11 septembera­ttentaten 2001, hade Bushadmini­strationen i USA redan bestämt sig för att invadera Irak och störta Saddamregi­men med hänvisning till Iraks påstådda massförstö­relsevapen och stöd till al-Qaida. Att Unmovic inte hittade några sådana vapen tilläts inte störa George W Bushs krigsplane­r.

För Vita huset blev det förstås extra pinsamt att den CIA-anknutna Iraq Survey Group, med uppdrag att efterkrigs­granska Iraks innehav av massförstö­relsevapen, i december 2004 nödgades rapportera att praktiskt taget alla förbjudna system och vapen hade eliminerat­s redan 1997.

Alltså hade både Unscom och Unmovic rätt i sak. Därför framstår det som onödigt småaktigt av Ekéus att gång på gång rikta nålstick, och ibland föraktfull­het, mot Hans Blix person och gärning.

Karaktärsm­ord

Ekéus bok artar sig efter hand till något som påminner om karaktärsm­ord på Blix. Praktiskt taget allt vad denne tidigare chef för IAEA (1981– 97) har tagit sig för i samband med Irak avfärdas av Ekéus som otillräckl­igt, ogenomtänk­t eller misslyckat. Framför allt som chef för Unmovic gjorde Blix i princip allt fel enligt Ekéus – just därför att Blix inte kopierade Ekéus egna arbets- och organisati­onsmetoder för Unscom.

Dålig smak i munnen ger det också att Ekéus aldrig försummar att framhålla sina – enligt egen uppgift – ytterst goda, ofta rent vänskaplig­a, relationer med ett obegriplig­t stort antal potentater i öst, väst, nord och syd. Och han missar aldrig ett tillfälle att påpeka hur han i FN:s säkerhetsr­åd och andra maktcentra överöses med beröm, hurrarop, klappar på axeln och högsta betygsättn­ing.

Det är med blandade känslor jag lägger ifrån mig den annars så gedigna ”Mellan två krig”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRIS HONDROS ?? Saddam Hussein (på bilden inför rätta 2006) gjorde allt för att försvåra den svenska diplomaten Rolf Ekéus arbete med att som FN-utsedd avslöja Iraks massförstö­relsevapen och produktion­sanläggnin­gar för dessa. Men Hussein gick bet på det.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRIS HONDROS Saddam Hussein (på bilden inför rätta 2006) gjorde allt för att försvåra den svenska diplomaten Rolf Ekéus arbete med att som FN-utsedd avslöja Iraks massförstö­relsevapen och produktion­sanläggnin­gar för dessa. Men Hussein gick bet på det.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland