Hufvudstadsbladet

Där ryker grannskape­t

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Det finns många underbara aspekter med att bo i Santa Monica/Los Angeles, en av de mindre underbara är priserna. I dag pratade jag med en kompis som var oerhört tacksam över att bara betala knappt fyra tusen dollar i månaden för en trerummare. Vi har vänner som pungar ut med 10 000 dollar i månaden för sina hus. För att inte tala om att köpa. Den som har råd att slänga ett par miljoner för ett ofta ganska fallfärdig­t hus kan dessutom förbereda sig på att betala sexsiffrig­a summor i årlig fastighets­skatt.

San Francisco med omnejd verkar lida av liknande problem. Inte ens folk anställda på Google, Facebook och Apple har längre råd att köpa hus i närheten av sina arbetsplat­ser. Medianhyra­n i Cupertino, nära Apples kontor är drygt 5 200 dollar i månaden, för Google-anställda i Mountain View ligger medianhyra­n på drygt 5 600 och i Facebooks Menlo Park ligger motsvarand­e hyra på drygt 5 400 dollar. Det här är ungefär 30 procent av lönen. Inne i San Francisco är det inte ovanligt att 50 procent av ett hushålls inkomster går till enbart boendekost­nader. Höga räntor hjälper inte precis.

De höga hyrorna och fastighets­priserna leder till att allt fler flyttar bort, till platser där det går att bo i hus utan att ruinera sig. Senast i dag berättade föräldrar till åttaåringe­ns klasskamra­t att de beslutat sig för att lämna västkusten och söker sig inåt landet. Enligt podcasten There goes the neighborho­od är det inte ovanligt att folk från Los Angeles-området flyttar till Austin där klimatet och värderinga­rna inte är så annorlunda, men boendekost­naderna fortfarand­e lägre. Det är tråkigt på många sätt, om man bortser från att vänner försvinner förändras också stadsbilde­n om det bara blir en sorts tråkig övre medelklass kvar.

Får se hur länge vi klarar av att stanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland