Hufvudstadsbladet

Tips för att göra slut

-

● Gör en kartläggni­ng av ditt mobilanvän­dande. När tar du upp din mobil för att du faktiskt måste eller har nytta av det och när tar du upp den av mindre viktiga skäl? skriv ned hur du använder din mobil under en dag, eller ta hjälp av en app. När du ser ditt mönster är det lättare att ta beslut.

● ta små steg. stanna upp när du sträcker dig efter mobilen och fråga varför du gör det. lägg undan telefonen när du umgås med vänner och familj. Bestäm dig för att inte ta med mobilen när du går ut och leker i parken med ditt barn, till exempel. att tänka ”jag tar den med men ska inte ta upp den ur fickan” lyckas vi många gånger inte med.

● Det är vanligt att drabbas av obehagskän­slor när man drar ned på användande­t, likt en rökare som fimpar. men de jobbiga känslorna klingar oftast av efter några dagar.

● utvärdera. antagligen kommer du att se en massa fördelar med ditt förändrade beteende och märka att du mår bättre och har tid över för annat. Källa: Anna Bennich Karlstedt och ”How to break up with your phone” av Catherine Price

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland