Hufvudstadsbladet

Kloka män om manlighet

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ De senaste åren har vi sett en rad välgjorda finlandssv­enska programser­ier i Yle, vilket ju är en glädjande och vettig användning av begränsade resurser. Nu har Emma Fogelholm och Janna Thorström gjort en tredelad serie om den moderna mannen, som det ligger nära till hands att se som en pendang till Anna Bloms och Karin Töttermans serie Vierge moderne från 2016 om att vara kvinna.

Mannen är en intervjuse­rie där åtta män i åldern 26 till 82 reflektera­r kring mansrollen. De tre halvtimmes­avsnitten kretsar kring teman som hierarkier, faderskap och kommunikat­ion. Alla männen medverkar i alla avsnitt, även om vissa beroende på tema är mer framträdan­de.

I första avsnittet i kväll har museichefe­n Berndt Arell, författare­n Per-Erik Lönnfors och konstnären Jukka Korkeila,som alla har gjort framgångsr­ika karriärer, en del att säga om hierarkier, makt och karriär. Arell berättar roat om hur han som finländare i Sverige och homosexuel­l tycker om att leka med outtalade hierarkier och njuter av att se hur omgivninge­n missbedöme­r honom. Lönnfors som är äldst av de medverkand­e ger perspektiv på hur mansrollen och familjens betydelse förändrats även bland företagsle­dare.

I avsnittet om faderskap är det framför allt översättar­en Mats Holmqvist och äventyrare­n Pata Degerman som kommer till tals. Den första är mycket ensam hemma med sina barn när hans fru reser i jobbet, medan det för Pata Degerman är tvärtom – men när han väl kommer hem är också han en närvarande pappa som är delaktig i familjeliv­et.

I det sista avsnittet bjuder dirigenten Kari Turunen på insiktsful­la iakttagels­er både från köroch idrottsvär­lden om hur sättet att vara och kommunicer­a skiljer sig åt och har förändrats. Medverkar gör också medicinstu­deran- den Nico Vehmas som ger ut den feministis­ka manstidskr­iften Samu, och en svensk man, Björn Ågren som jobbar med ungdomsvår­d.

Det här är uttrycklig­en en serie om den moderna mansrollen, och alla medverkand­e framstår som moderna män som inte sitter fast i en traditione­ll könsroll. De är alla progressiv­a och bra på att uttrycka sig, och klassmässi­gt minst medelklass.

Det är det lyckade urvalet av medverkand­e som gör den här serien, och fotografen Ville Tant- tu bidrar med ett kontemplat­ivt och sinnligt foto. Sedan är det en annan sak att denna utmärkta serie bara visar den ena sidan av en polarisera­d värld. D

et finns också en annan manlighet som inte mår lika bra, som är hänvisad till utanförska­p, och som inte på samma sätt har tillgång till språket. Yle Fem 20.30, repris lördag 11.00

 ?? FOTO: PINK ORBIT PRODUCTION ?? Berndt Arell berättar om hur han kunde slå omgivninge­n med häpnad när det framgick att han var chef för Sveriges finaste museum.
FOTO: PINK ORBIT PRODUCTION Berndt Arell berättar om hur han kunde slå omgivninge­n med häpnad när det framgick att han var chef för Sveriges finaste museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland