Hufvudstadsbladet

Zuckerberg grillas i senaten

Facebook är under lupp sedan Cambridge Analytica-skandalen. Nu väntar hårda utfrågning­ar i USA:s kongress för grundaren Mark Zuckerberg om hur sociala medierjätt­en hanterar människors personliga uppgifter.

- TT/TOMAS LAUFFS

Zuckerberg träffade på måndagen ledande politiker i Washington, enligt Reuters. I dag och i morgon väntar utfrågning­ar först i senaten och sedan i representa­nthuset.

– Mer än något annat ser jag fram emot att höra Mark Zuckerberg­s planer för Facebooks framtida ansvar när det gäller att skydda användares data, och hur man tänker sig att proaktivt stoppa skadligt beteende i stället för att tvingas svara för det månader senare, säger republikan­en John Thune i ett uttalande, enligt The Washington Post.

Utfrågning­arna blir sannolikt en upplevelse radikalt annorlunda mot att trycka på enter efter ett välgenomtä­nkt Facebookin­lägg – så som Zuckerberg länge kommunicer­ade med omvärlden.

Tidigare vd:ar ur techbransc­hen har presterat olika när de grillats i Washington.

När Apples vd Tim Cook 2013 frågades ut i senaten efter misstankar om att bolaget smet med skatten lyckades han charma toppolitik­erna och mot slutet av förhöret lovordade republikan­en John McCain bolaget och kallade Cook för ”en rätt så tuff kille”, rapportera­r CNN.

Rädsla att hudflängas

Sämre gick det för Yahoos vd Jerry Yang som 2007 fick utstå hård kritik när han förhördes av kongressle­damöter efter att bolaget lämnat ut informatio­n till kinesiska myndighete­r som ledde till att en journalist fängslades.

– En stor del av det här vittnesmål­et avslöjar att ni, tekniskt och finansiell­t, är att betrakta som jättar medan ni moraliskt är pygméer, kommentera­de Tom Lantos, ledamot av representa­nthuset, enligt The New York Times.

Rädslan för att bli offentligt hudflängd har fått vd:ar från Google, Twitter och Facebook att försöka undvika förhör i kongressen om misstankar­na att Ryssland använt sociala medier för att påverka utgången av valet 2016. Yahoo:s förra vd Marissa Meyer fick i fjol tvångsinka­llas för att kunna förhöras om vad bolaget känt till om de dataläckor som drabbade användare under 2013 och 2014.

– Bara för att du är en framgångsr­ik grundare eller vd, eller bägge, betyder inte det att du inte är mänsklig, säger Bradley Tusk, rådgivare i teknologib­ranschen, till CNN, och fortsätter:

– Att ställas inför kongressen för att vittna är läskigt. Det är som kalllas upp till rektorn, men med hela världen som publik.

”Hitta inte på ursäkter”

Knepet för att klara sig helskinnad, säger Tusk till CNN, är att vara så uppriktig som möjligt.

– Hitta inte på ursäkter, var inte undvikande, håll inga föreläsnin­gar. Försök bara förklara vad som har hänt.

Dex Torricke-Barton, Facebooks förre kommunikat­ionschef och tidigare talskrivar­e åt Zuckerberg, påpekar dock att Facebook-vd:n genomgått en hel del medieträni­ng och längs vägen också skaffat sig erfarenhet av att ha att göra med topppoliti­ker.

– Vissa kongressle­damöter kanske ser fram emot möjlighete­n att trycka till Mark offentligt, men de kommer sannolikt att bli besvikna.

 ?? Foto: lEHtikUva / aFP
PHoto / JiM WatsoN ??
Foto: lEHtikUva / aFP PHoto / JiM WatsoN
 ?? FOTO: AP/TT/JEFF ROBERSON ?? Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.
FOTO: AP/TT/JEFF ROBERSON Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland