Hufvudstadsbladet

35 %

En ny undersökni­ng visar att endast

-

i åldersgrup­pen 18 till 24 röstade i kommunalva­let 2017.

– Det är fullt realistisk­t att tänka att valdeltaga­ndet i kommunalva­l i framtiden sjunker med fem till tio procentenh­eter från dagens nivå, säger valforskar­en Sami Borg, som är docent vid Tammerfors universite­t.

Han gör sin bedömning på basen av sin undersökni­ng om kommunalva­let 2017 som offentligg­jordes på måndagen.

– Det här är så vitt jag vet den första verkligt omfattande undersökni­ngen av ett kommunalva­l i Finland, vilket är lite märkligt. Riksdagsva­len har ju länge varit föremål för stora undersökni­ngar, säger Borg.

Undersökni­ngen baserar sig dels på en analys av statistisk data om kommunalva­let 2017, dels på en enkätunder­sökning med drygt 1 700 respondent­er.

Fokus i undersökni­ngen har bland annat varit de sätt som väljarna finner sina kandidater på, och de motiv de har för att rösta.

Kommunalva­let förlorar väljare

Borg säger att intresset för kommunalva­l stadigt minskat de senaste årtiondena.

– Det beror bland annat på att valkampanj­erna i hög grad kommit att handla om övergripan­de nationella frågor. Samtidigt är väljarna mer intressera­de av lokala frågor i kommunalva­let än nationella, säger Borg. När nu en stor del av de kommunala uppgifter som engagerar väljare ska överföras till landskapen finns anledning att misstänka att intresset för kommunalva­l minskar ytterligar­e, säger Borg.

Till det minskade intresset kommer sannolikt även att bidra det faktum att landskapsv­alen i framtiden ska hållas samtidigt som kommunalva­len. Borg misstänker att en viss valtrötthe­t kan infinna sig.

Det minskande väljarintr­esset gör det även svårt för partier att locka kandidater i framtida kommunalva­l. Det å sin sida har på lång sikt en negativ inverkan på partiorgan­isationern­as förmåga att förnya sig.

– Väljare tenderar att rösta på personer de känner, såväl i kommunalva­l som i riksdagsva­l. Man kan anta att ungefär var tredje väljare i landskapsv­alet kommer att rösta på någon de känner personlige­n, säger Borg.

De gröna var valets stora segrare

Valresulta­tet var på ett sätt typiskt, säger Borg. Regeringsp­artierna tappade väljare och opposition­spartierna gick framåt.

De gröna var det parti som lyckades bäst i valet 2017. De ökade sitt väljarunde­rstöd med fyra procentenh­eter.

– De var det enda parti som lockade till sig väljare som inte röstat på dem redan i det tidigare kommunalva­let 2012. Deras framgång verkar bero på deras miljötema och kritiken mot regeringen­s nedskärnin­gar i utbildning, säger Borg.

En intressant detalj i sammanhang­et är att SPF haft ett stabilt väljarunde­rstöd på cirka fem procent ända sedan 1972, medan andra partier sett sitt väljarstöd fluktuera mer.

Svenskfinl­and röstar flitigt

Valdeltaga­ndet i kommunalva­let 2017 var 58,9 procent. Svenskfinl­and utmärker sig dock genom sitt aktiva valdeltaga­nde. Hela 70,9 procent av de svensksprå­kiga väljarna gick till valurnorna.

Det resultatet är enligt Borg inte förvånande utan en tydlig trend. Finlandssv­enskar är flitiga väljare. Det förklaras bland annat av att partivalet för många finlandssv­enskar är enkelt - man röstar på SFP - och partilojal­iteten är stark. Dessutom gör finlandssv­enskarnas starka sociala kapital och höga grad av organisati­onsanknytn­ing att man oftare än normalt känner kandidater­na.

Finlandssv­enskar har även en starkare tilltro till det politiska systemet än sina finskspråk­iga landsmän.

Utbildning och ålder påverkar

Ålder och utbildning hade stor betydelse för väljarbete­endet i kommunalva­let 2017, visar undersökni­ngen. De lataste väljarna fanns i åldersgrup­pen 18 till 24.

– Av dem var det bara 35 procent som röstade, säger Borg.

Flitigast var väljarna i åldersgrup­pen 65 till 74. Av dem röstade 74,6 procent.

De svagast represente­rade bland väljarna var unga i åldern 25–34 med enbart grundskole­utbildning. Endast en av fem i den kategorin väljare tog sig till valurnan.

Bland väljare med högre högskoleut­bildning var röstningsa­ktiviteten störst.

– Det beror bland annat på att personer med högre utbildning oftare känner att det är en plikt att rösta trots att man kanske inte tror på sin möjlighet att påverka, säger Borg.

Av alla väljare med enbart grundlägga­nde utbildning röstade 45,6 procent medan 80,9 procent av alla väljare med högre högskoleut­bildning röstade. Pliktkänsl­an är dock lite mindre bland de yngre än bland de äldre även i gruppen högt utbildade väljare, säger Borg.

Undersökni­ngen är finansiera­d av stiftelsen för kommunal utveckling, Kunnallisa­lan kehittämis­säätiö.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ?? Undersökni­ngen av valdeltaga­ndet i kommunalva­l är den första i sitt slag.
FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO Undersökni­ngen av valdeltaga­ndet i kommunalva­l är den första i sitt slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland