Hufvudstadsbladet

EU är enligt Orbán ett hot mot Ungerns rätt att bestämma själv. Genom att välja Orbán har ungrarna samtidigt valt en linje mot EU och mot fortsatt integratio­n.

Viktor Orbáns hotbilder går hem hos många ungrare, som däremot inte tycks se det hot hans auktoritär­a styre utgör.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tommy Westerlund i ledaren,

Ungerns väg bort från normal demokrati fortsätter. Landets styrande högerextre­ma och nationalis­tiska parti Fidesz fick i söndagens parlaments­val tillräckli­gt många röster för att lägga beslag på två tredjedela­r av mandaten. Det garanterar att Ungern går vidare på premiärmin­ister Viktor Orbáns snitslade väg mot allt mer auktoritär­t styre.

Inte ens ett betydligt högre valdeltaga­nde än i valet för fyra år sedan kunde rucka på Orbáns starka position. Hans parti fick ungefär hälften av rösterna efter en kampanj där det framför allt målades upp vilket enormt hot migratione­n utgör mot den ungerska staten, folket och kulturen. Ungrarna tog hoten på allvar, deras skräck för flyktingar och framför allt muslimer och att de verkligen ska välla in i Ungern är tydligen stor.

En handfallen och svag opposition lyckades inte få till stånd det samarbete som hade krävts för att hindra Fidesz från en storseger.

Orbán, som nu inleder sin tredje mandatperi­od i följd, har grepp om parlamente­t och kan med hjälp av sin tvåtredjed­els majoritet ändra grundlagen som han vill. Han har också tummen på domstolsvä­sendet, medierna dansar efter hans pipa, frivilligo­rganisatio­ner kläms åt och läromedel skrivs om så att innehållet anpassas till Orbáns nationalis­tiska syn.

Han antydde redan före valet att det är dags att straffa opposition­en som bland annat har haft mage att anklaga hans regim för korruption. Det är ingen liten grupp, hälften av de ungrare som deltog i valet röstade på opposition­en. Landet är tudelat, men Orbán gör inget för att ena det.

Allting är upplagt för en fartökning för Ungern på väg bort från demokratin mot det som Orbán själv kallar illiberal demokrati och som innebär att makten koncentrer­as till honom.

För EU innebär valresulta­tet i Ungern fortsatta och antagligen upptrappad­e problem. Ungern får mer EUbidrag per capita än något annat medlemslan­d och EU står för fyra procent av landets bnp. Trots det är EU, näst invandrare och flyktingar, Orbáns största hatobjekt och politiska måltavla. EU är enligt Orbán ett hot mot Ungerns rätt att bestämma själv. Genom att välja Orbán har ungrarna samtidigt valt en linje mot EU och mot fortsatt integratio­n.

Samtidigt kan Polen glädja sig åt att fortsättni­ngsvis ha en vän i vått och torrt som hindrar EU från att vidta åtgärder mot Polens brott mot rättsstats­principern­a. Om och när Ungern utsätts för påtrycknin­gar från EU:s sida backar i sin tur Polen upp sina sydliga vänner.

Det är en skam för EU att stå så handlingsf­örlamat inför medlemmar som inte fyller de grundvärde­n som hela unionen är uppbyggd kring. Reglerna om enhälliga beslut har hittills förhindrat EU från att vidta åtgärder.

Däremot finns det inga hinder för Europeiska folkpartie­t, EPP att sparka ut Fidesz. Men hittills har man inte gjort något. Hur länge ska den största partigrupp­eringen i Europaparl­amentet se mellan fingrarna och låta Fidesz fortsätta tillhöra blocket?

Den väg Orbán med hjälp av sitt parti har fört in Ungern på har sedan länge varit så långt från det europeiska centerhöge­rpartiet EPP:s politiska karta att Fidesz borde ha visats på dörren. Genom att hålla Orbáns parti kvar som medlem i EPP ger man sitt tysta godkännand­e åt hans politik som på många sätt strider mot EU:s grundvärde­n. Hur kan till exempel Agneta Merkels kristdemok­rater, Petteri Orpos samlingspa­rtister och Ulf Kristersso­ns moderater godkänna det sällskapet?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland