Hufvudstadsbladet

Erik Thorell inledde målskyttet och nu är det 2–2 i matcher

IFK:s hemmaseger över Kärpät betyder att det står 2–2 i semifinals­erien mot Kärpät. – Nu åker vi till Uleåborg och snor efter seger, säger Erik Thorell inför fortsättni­ngen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

HIFK hade tappat 1–0 till 1–2 i matcher i semifinals­erien mot Kärpät och var piskat att vinna hemmamatch­en mot Kärpät och lagets måltorka hade varat i 126 minuter och 16 sekunder då Erik Thorell fick chansen att näta på straff.

Att göra första målet i matchen var av oerhörd vikt med tanke på hur starka Kärpät är då laget får bevaka sin ledning. Att dessutom få energi av ett ledningsmå­l och sätta punkt för den långa mållösa tiden var nästan ett måste för IFK.

– Det första målet i en sådan här match är otroligt viktigt, säger Thorell.

Då han åkte in på isen för att ta straffen han fått med sig sedan han blivit hakad på väg ensam igenom visade han inte några som helst tecken på nervositet. Inte ens då Kärpätmålv­akten Veini Vehviläine­n försökte påverka honom genom att ta extra tid på sig vid sitt mål och IFK:s svenska stjärnspel­are fick cirka ett extra varv i egen zon innan domaren gav klartecken för straffen lät han sig påverkas.

Thorells avslut satt klockrent i krysset bakom en chanslös Vehviläine­n och IFK hade tagit ledningen.

– Det var otroligt sköt att sätta pucken, säger Thorell.

– Skottet satt riktigt bra där, fortsätter han leende.

Är det då lättare att få komma ensam igenom i en spelsituat­ion eller att ha bättre tid på sig att tänka igenom situatione­n vid straffslag? Thorell har en klar syn på saken.

– Båda har sina sidor förstås. Men jag föredrar nog straffen eftersom man då får mera tid på sig och inte är så pressad och jagad utan hinner tänka på vad man ska göra.

Frågan är om svaret varit det samma om han nätat på genombrott eller missat straffen.

Thorells straffmål blev starten på en effektiv kväll för IFK. Där man missat flera bra lägen i den tredje semifinale­n i Uleåborg visade laget nu upp skärpa i avsluten. Dessutom fungerade markeringe­n i egen zon också bättre och de individuel­la misstagen var betydligt färre än i lördags. Jarkko Malinen och Panu Mieho satte 2–0 och 3–0 innan Kärpät reducerade.

Miro Heiskanen punkterade sedan matchen med sitt 4–1 i tom kasse på slutet.

– Jag tycker vi spelar riktigt bra i dag. Vi var helt enkelt där vi ska vara i dag, säger Thorell.

Och han är inte sen att berömma den spelare som kanske imponerade mest av alla i hemmalaget i Ishallen på måndagskvä­llen.

– Kevin (Lankinen) var grymt bra i mål i dag och hans spel gör att vi kan vinna de här matcherna, säger Thorell.

Och visst har han rätt. Lankinens lugn smittar av sig på utespelarn­a och både backar och anfallare ser ut att ha lite extra tid i egen zon då IFK-keepern är på sådant spelhumör som han var i måndagens match.

Också framåt stod laget för en mycket mogen insats. Man höll i pucken då det var läge för det, passade då det var rätt val och forechecka­de aggressivt i lägen där det gav laget fördel och föll lite mer tillbaka då det var rätt val.

– Hela matchserie­n har varit väldigt tajt och alla matcher har varit jämna. jag tycker vi spelat bra hela vägen – också då vi förlorade senast i Uleåborg. Då var det största problemet att vi inte lyckades göra mål, lägen hade vi, säger Thorell.

I den första semifinale­n tog IFK en stabil och imponerade seger i Uleåborg efter att laget täppt till mittzonen så totalt att suveräna grundserie­ettan Kärpät tappade allt sitt anfallsspe­l. Efter den matchen lärde Kärpät sin läxa och hittade sätt att ta sig in i offensiv zon under de två följande matcherna. I måndags var det IFK:s tur att ha utvecklat sitt spel och hittat lösningar på Kärpäts taktik.

– Nu ska vi åka till Uleåborg för att sno en seger direkt, säger Thorell om onsdagens match.

Sanningen är att IFK behöver minst en seger på bortaplan för att ta sig till final. Men så långt framåt ser inte Thorell.

– Vi tar en match i taget. Först spelar vi på onsdag, efter det blickar vi framåt igen, säger han.

– Vi måste fortsätta vara täta bakåt, inte släppa chanser och sedan se till att vara effektiva framåt. Något märkvärdig­are än det krävs inte för att slå dem.

 ?? LEHtikUva / MaRtti kaiNUlaiNE­N ?? HIFK:s Erik Thorell satte en straff mot Kärpät.
LEHtikUva / MaRtti kaiNUlaiNE­N HIFK:s Erik Thorell satte en straff mot Kärpät.
 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? HIFK:s Teemu Tallberg (v) ja Jarkko Malinen jublar över Malinens 2-0-mål.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N HIFK:s Teemu Tallberg (v) ja Jarkko Malinen jublar över Malinens 2-0-mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland