Hufvudstadsbladet

Så ska snabblån regleras

-

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) vill skärpa bestämmels­erna för utlåningen av snabbkredi­ter. Justitiemi­nisteriet föreslår att man inför ett räntetak på alla krediter som överstiger 2 000 euro och därtill skärper straffen för dem som bryter mot bestämmels­erna.

Syftet med lagberedni­ngen är att förebygga privatpers­oners skuldsättn­ing, som är ett allt större problem, uppger Justitiemi­nisteriet.

– Det behövs sundare spelregler för snabblånen. Lagstiftni­ngen måste ändras så att människor inte hamnar i oskäliga situatione­r på grund av återbetaln­ingen av räntor, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen.

Riksdagen har tidigare gjort lagändring­ar för att stävja problemen med snabblånen. Ett räntetak för lån under 2 000 euro infördes redan 2013. Kreditgiva­rna gick därefter in för att ändra på sitt utbud och bevilja krediter som inte omfattas av räntetaket.

Det nya räntetaket ska omfatta alla kreditkost­nader, alltså såväl räntan för krediten som övriga kostnader som uppbärs i enlighet med kreditavta­let.

Regeringen siktar på att överlämna propositio­nen till riksdagen under hösten. Utöver detta vill Justitiemi­nisteriet stärka olika stödåtgärd­er till dem som är överskulds­atta. Till ministerie­ts lista på åtgärder hör förbättrad rådgivning och stärkta befogenhet­er för konsumento­mbudsmanne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland