Hufvudstadsbladet

Gatudammet är nu som värst

Högsäsonge­n för gatudammet är här. Alla bilister kan hjälpa till med att bli kvitt dammet genom att i god tid flytta sina bilar undan underhålls­arbetet.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Luftkvalit­eten är usel på många håll i huvudstads­regionen. Enligt meteorolog­iska institutet varierar luftkvalit­eten mellan nöjaktig och mycket dålig. En orsak är gatudammet som trafiken river upp från vägarna.

– I Helsingfor­s har vårstädnin­gen av gatorna nyligen kommit ordentligt i gång och det tar sin tid att tvätta bort allt grus och damm som vintern lämnat efter sig, säger Ville Alatyppö på stadens byggtjänst Stara.

– Den värsta gatudammss­äsongen är nu. Många gator är ännu helt i vinterskic­k med mycket grus och damm längs vägrenarna. I centrala Helsingfor­s har vi kunnat börja putsa bort dammet eftersom grövre grus och sand kunde samlas upp redan förra veckan. Men i resten av staden samlar vi ännu upp gruset vilket betyder att gatudammet kommer att finnas kvar ännu en tid.

Stadscykla­rna prioritera­s

Först i ordningen för vårunderhå­ll var alla trottoarka­nter där stadscykla­rnas stationer är placerade. Stadscykel­säsongen började en månad tidigare i år än i fjol. Också ställen där mycket folk rör sig och gator som är fria från parkerade bilar prioritera­s.

– Nu börjar ruljansen med att flytta undan alla parkerade bilar som är i vägen för underhålls­arbetet. Det försenar vårt jobb något förskräckl­igt. Min önskan är att alla bilister skulle ha koll på när bilarna måste vara bortflytta­de på grund av underhålle­t. Alla kan påverka hur snabbt gatorna är rena genom att flytta sin bil i tid, säger Alatyppö.

Enligt Alatyppö är vårunderhå­llet någon vecka försenad i år jämfört med de senaste åren. Men i ett längre tidsperspe­ktiv är man i någorlunda normal takt. Alatyppö räknar med att vårunderhå­llet i Helsingfor­s ännu pågår i fyra till sex veckor.

 ?? KSF-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Gatudammet kan vara irriterand­e speciellt för allergiker och personer med andningssv­årigheter.
KSF-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Gatudammet kan vara irriterand­e speciellt för allergiker och personer med andningssv­årigheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland