Hufvudstadsbladet

Kohandel och partidisci­plin

-

Varken den aktuella landskapsr­eformen eller den så kallade valfrihete­n i samband med vårdreform­en skulle gå igenom i riksdagen om de två frågorna skulle behandlas var för sig. Det är alltså en typisk kohandel mellan två partier, där Centern får det ena (landskapen) mot att Samlingspa­rtiet får det andra (valfrihete­n).

Det är vardag med kohandel i politiken och det är ett sätt för partier att få igenom saker som stöds bara av en minoritet. Marknadspl­atsen för kohandeln är regeringsf­örhandling­arna. Det regeringsp­rogram som är ett resultat av förhandlin­garna är sedan en helig skrift fyra år framåt.

Kompromiss­er är nödvändiga i politiken, men de är något annat än kohandel. En kompromiss ingås mellan parter som har olika uppfattnin­gar i en enskild fråga så att alla parter ger efter. I en kohandel däremot kopplar man samman frågor som inte direkt har med varandra att göra. Typiskt för till exempel rödmyllere­geringarna i synnerhet på 1970-talet var att Centerpart­iet ofta fick sina anslag till lantbruket mot att Socialdemo­kraterna fick något som var viktigt för dem.

Landskapsr­eformen och valfrihete­n kommer sannolikt att gå igenom i riksdagen. Detta borgar gruppdisci­plinen i regeringsp­artierna för. Liksom kohandeln är grupp- eller partidisci­plinen ett fult ord i den populistis­ka debatten. Kritiken av gruppdisci­plinen utgår från att vi har ett personval, där riksdagsle­damöterna bara är ansvariga inför sina väljare. I själva verket har vi en blandning av person- och partival, där partiets röstandel är det som har politisk betydelse. Parlamenta­rismen baserar sig på partiernas styrkeförh­ållanden.

En enskild riksdagsle­damot står alltså inför ett dilemma: att rösta enligt sin egen uppfattnin­g eller att följa gruppens beslut även då det strider mot den. Då nästan varje fråga är en förtroende­fråga måste ledamoten beakta att regeringen­s existens står på spel samt dessutom att en medlem i en regeringsg­rupp som röstar mot regeringen riskerar att förlora gruppens förtroende och därmed politiskt inflytande.

Det är något principiel­lt betänkligt i partidisci­plinen, i synnerhet om det leder till röstövervi­kt för en ståndpunkt som i själva verket omfattas bara av en minoritet, såsom fallet är med vård- och landskapsr­eformen. Majoritete­n har givetvis inte alltid rätt, men i en demokrati borde dess vilja förverklig­as hellre än minoritete­ns. Ett flagrant exempel är valet av P.E. Svinhufvud till president 1931 med knapp majoritet. Det avgjordes då agrarförbu­ndet tvingat alla sina elektorer att rösta på Svinhufvud i den avgörande omgången trots att en del av dem lovat rösta på K.J. Ståhlberg då den egna kandidaten fallit ut.

”Partidisci­plinen har blivit obrukbar”, skrev den agrara Ståhlberg-anhängaren Viljami Kalliokosk­i, som då var chefredakt­ör för partiorgan­et Keskipohja­nmaa och som senare blev bland annat agrarförbu­ndets ordförande. Särskilt katastrofa­l ur demokratin­s synvinkel var partidisci­plinen i samband med presidentv­alet 1931 därför att den gavs tyngd av den fascistisk­a Lapporörel­sens hot om våldsdåd om Ståhlberg väljs.

 ??  ?? är fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL.
är fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland