Hufvudstadsbladet

Behövs två Yle Vega?

- NAN ANDERSIN, Helsingfor­s

RADIO För ett tag sedan höjdes röster i HBL om brister i språkrikti­gheten i Yle Vega.

Redaktione­n svarade efter en tid att man infört striktare kontroll av språkrikti­gheten och att också Radio Extrem fått sin beskärda del av tillrättav­isningarna.

Jag har i huvudsak lyssnat på Radio Extrem i många år och kan nu konstatera att kanalen börjar likna en Yle Vega för lite yngre människor.

Vega i all ära, men behöver vi verkligen två Yle Vega?

Den Radio Extrem jag blev förtjust i var en smältdegel av dialekter med fantastisk­a nya och gamla ord och uttryck där verbalt kreativa och uttrycksfu­lla personligh­eter underhöll oss med allt möjligt intressant på en levande svenska.

Språket är ett verktyg för tankar. Hur blir det med våra tankar om språket bara handlar om att bevara dammiga grammatikr­egler? Språket behöver också leva för att bestå!

Det behövs åtminstone en svensksprå­kig radiokanal som tillåter vild och glad förnyelse av språket. De finlandssv­enska dialektern­a är av naturen mycket uttrycksfu­llare än högsvenska­n och då till exempel Österbotte­n, Hangö och Borgå möts, och vid sidan av programmet jämför sina ord och uttryck, kan nya talesätt uppkomma som lever vidare och berikar vårt språk.

Jag önskar att Yle Vega och Radio Extrem skulle ha två helt olika agendor, uttryck och ändamål.

Att man modigt till Radio Extrem anställer språkligt begåvade människor från olika delar av Svenskfinl­and, och ser det som en självklarh­et att de där använder sin egen språkstil, hjälper vårt finlandssv­enska språk att utvecklas och leva vidare ... och så gör det radion så mycket roligare att lyssna på!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland