Hufvudstadsbladet

Toppjobb ledigt, men skynda er!

- Vasabladet

”Kobbe”, Kaj-Gustaf Bergh, är Konstsamfu­ndets avgående vd. Nyheten om att han går i pension kom i början av veckan. Därmed blir en av Svenskfinl­ands största maktpositi­oner ledig.

För två år sedan var Berghs bedömning av framtiden för tidningarn­a ganska dyster: ”Det kommer att vara en jättestor utmaning att skapa sådant som en större grupp vill ta till sig samtidigt. Mediefälte­t splittras.”

I en kommentar för Yle (3.4), nu när pensioneri­ngen hägrar och fake news-debatten blomstrar, låter det ljusare. Bergh säger sig vara optimistis­k vad gäller de finlandssv­enska tidningarn­as framtid ”eftersom det finns en stor efterfråga­n på det vi producerar”.

Blir det en utpräglad finansman likt ”Kobbe”, som har säte och stämma i trettiotal­et bolagsstyr­elser, som tar över på vdposten? Någon som i likhet med honom inte ser sig som en finlandssv­ensk ideolog; den rollen säger han sig med varm hand ha överlåtit till styrelsen.

Den består nu av Gunvor Kronman, ordförande, Niklas Geust, Carl Pettersson och Max Arhippaine­n. Men ordförande­skapet har under Berghs era innehafts av Christoffe­r ”Gudfadern” Taxell. Kronman, första kvinnan på posten någonsin, tog över i början av det här året.

Ansöknings­tiden är anmärkning­svärt kort; den går ut redan nästa söndag, den 15 april.

Vad kan det bero på? Finns det redan någon i kulisserna som motsvarar annonsens formulerin­g? I den efterlyses sökande med ”förståelse för Konstsamfu­ndets uppdrag samt för det svensk- och finskspråk­iga i Finland” ... och ”gedigen erfarenhet inom finansmark­naden och kännedom om näringsliv­et både i Finland och utomlands”.

Viveca Dahl Aktiva och engagerade ungdomar finns överallt men då partierna inte kan locka dem till sig har vi i längden ett allvarligt demokratip­roblem. Ibland beskylls dagens ungdom för att vara en lat, curlad och oengagerad generation. Annat var det förr, sägs det. Med fingrarna fastklistr­ade i elektronis­ka prylar, slötittand­es på diverse Youtube-klipp, bryr de sig inte om sin omvärld. Faktum är att färre och färre unga engagerar sig partipolit­iskt – men betyder det att de struntar i samhällsby­gget? Nej, verkligen inte. Nya Åland Felicia Bredenberg

 ?? KSF MEDIA ARKIV ?? Kaj-Gustaf Bergh
KSF MEDIA ARKIV Kaj-Gustaf Bergh

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland