Hufvudstadsbladet

Vuohijokis krokiga väg till EM-medaljer

Anni Vuohijoki gjorde slut på en 17 år lång medaljtork­a då hon tog dubbla brons i EM. Vägen dit har varit kantad av kompromiss­er och uppoffring­ar. – När min vän gifte sig frågade hon vilken dag hon kunde göra det, säger Vuohijoki.

- Hurdan är du som människa? SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Prioritera farmors begravning eller ett träningslä­ger utomlands?

Det problemet tvingades Anni Vuohijoki ta itu med förra hösten. Valet föll på träningslä­gret. Flygen var redan bokade – och Vuohijoki tror att farmor hade varit nöjd med beslutet.

– Jag diskuterad­e länge med mamma och pappa om saken. Pappa tyckte att det var okej för mig att utebli från begravning­en. Då var det också okej för mig.

De svåra besluten har betalat av sig. I slutet av mars lyfte Vuohijoki 91 kilo i ryck och 112 kilo i stöt i 63-kilosklass­en i EM. Det räckte till två brons – ett för stöt och ett för det sammanlagd­a resultatet. Vuohijokis brons var de första finländska stortävlin­gsmedaljer­na i tyngdlyftn­ing på 17 år.

– Nu är en till etapp i livet avklarad.

Vuohijoki är utbildad diplominge­njör och tjänade bra på sitt jobb, som hon sade upp sig från 2014. Hon valde att satsa på tyngdlyftn­ingen och gör allting på idrottens villkor. Trots de många kompromiss­erna Vuohijoki gjort talar hon ogärna om uppoffring­ar.

– Okej, ekonomiskt sett har jag offrat mycket. Efter ett och ett halvt år slutade jag räkna hur mycket jag går på minus med upplägget, säger Vuohijoki med ett uppgivet skratt.

– Men det finns så mycket mer i världen än pengar. Som människa har jag inte offrat någonting. Jag lever ett mer balanserat och lyckligare liv än tidigare. Det kändes inte rätt att leva det liv jag skapat via studier och jobb.

Sedan beslutet har Vuohijokis vänner tvingas stå ut med mycket. Den färska EM-medaljören berättar hur det gick till då hon var brudtärna på sin väns bröllop.

– Hon ringde mig två år på förhand för att kolla med mig och min tävlingska­lender. Min vän var mån om att jag skulle delta och vet hur landet ligger. Jag skulle ha tävlat om bröllopet hade krockat med VM.

Vuohijoki tvingas också flytta sin 30-årsfest i maj.

– Jag hade kommit överens med mina vänner att vi skulle festa hos mig, men jag är upptagen med en tävling.

I samband med måndagens medaljkaff­e i Helsingfor­s tillägnade Vuohijoki sina medaljer till alla små grenar i Finland som sällan får uppmärksam­het. Vuohijoki stod inte ensam på scen: Meri Ilmarinen fullbordad­e den finländska EM-succén med att ta två brons i 75-kilosklass­en.

– Vi fick till och med lite tv-tid i Sportrutan, fastän vår gren inte är mediesexig. En hockeymatc­h fick ändå mer uppmärksam­het i samma sändning.

Bänkidrott­are förstår inte

Vuohijoki anser att få finländare förstår hur mycket uppoffring och träning som krävs för att kunna konkurrera på toppnivå. Hon drar ofta lansar för utsatta kollegor. Under OS i Pyeongchan­g försvarade hon till exempel Kaisa Mäkäräinen i ett blogginläg­g.

– Nu kanske alla bänkidrott­are blir sura på mig, men det största problemet är att man i Finland bara uppskattar idrottare som tar medalj. De allra flesta finländare tror att de exakt kan peka ut vad toppidrott­are gör fel.

– Man borde se idrottare som människor och inte som delar i ett maskineri. – På många sätt som på tävling: målmedvete­n, beslutsam och organisera­d. Det som inte syns på tävling är att jag också är väldigt snäll och känslig. Jag lever mig in i andra personers vardag och problem.

Läkarstudi­erna får ge vika

En elitidrott­are behöver också annat än träning för att hitta balans i livet. Vuohijoki – som alltid drömt om att bli läkare – bestämde sig halvseriös­t för att söka in till läkarutbil­dningen på Uleåborgs universite­t år 2015. Hon hamnade på första reservplat­s och kom in på utbildning­en 2016. Samma år blev hon uttagen till OS i Rio.

– Det var en bra sommar, säger Vuohijoki.

Just nu håller Vuohijoki på att skriva en artikel om diabetes, men OS i Tokyo är redan i bakhuvudet. Snart får studierna ge vika för OSkvalet.

– En OS-medalj vore stort och då krävs det hängivet arbete och mer tid för satsningen. Det betyder mindre skola för mig.

Diplominge­njören Vuohijoki skissar upp noggranna planer för framtiden. För två år sedan jämförde Vuohijoki sin egen utveckling­skurva med den i Europa och räknade ut att hon skulle ta en EM-medalj mellan 2018 och 2020. Det gick precis som planerat. Har du en uträkning för satsningen mot OS i Tokyo? – Jo! Jag lägger allt från min matlagning till tävlingsre­sultat i Exceltabel­ler. Jag är en galen Excelkvinn­a som räknar ut allting, säger Vuohijoki med ett stort skratt.

 ?? RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? 91 kilo i ryck och 112 kilo i stöt räckte till de första finländska tyngdlyftn­ingsmedalj­erna i en stortävlin­g på 17 år. Senare följde Meri Ilmarinen upp framgången med att också ta två brons.
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA 91 kilo i ryck och 112 kilo i stöt räckte till de första finländska tyngdlyftn­ingsmedalj­erna i en stortävlin­g på 17 år. Senare följde Meri Ilmarinen upp framgången med att också ta två brons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland