Hufvudstadsbladet

”Vi måste lära oss att stänga dörren”

För mindre än en vecka sedan såg Manchester City ut som ett lag som i bästa fall kan kämpa om Champions League-bucklan. Inför returen mot Liverpool på tisdag kväll är managern Pep Guardiola rädd för en härdsmälta till.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

City och Guardiola har haft trevligare veckor på jobbet. Först manglade Liverpool laget med 3–0 och tog därmed ett gigantiskt steg mot semifinal. Och då City på lördag kväll skulle säkra Premier League-titeln i ett prestigemö­te mot Manchester United gick allt på tok igen. City tappade 2–0 till 2– 3 och även om inget lär hindra The Citizens från att sopa hem titeln till slut är sex insläppta bollar på 180 minuter alarmerand­e signaler.

– Jag är nöjd med den stora bilden och jag njuter av att se mitt lag spela fotboll. Men vi måste klara av att stänga dörren då chansen ges. Det gjorde vi inte mot United och gör vi likadana missar mot Liverpool i returen kan det skena i väg igen, säger Guardiola till The Independen­t.

Guardiola har inte vunnit Champions League sedan 2011 och för att drömmen ska hållas vid liv krävs något i hästväg på tisdag. Katalanen medger att han som coach för ofta tappat segern i Champions League under den sista kvarten.

– Det har hänt jo och kanske det är något jag borde analysera djupare. Samtidigt kan du inte analysera allt. United hade fyra chanser mot oss och gjorde tre mål. Det är svårt att försvara sig mot dylik effektivit­et. Liverpool spelade en fantastisk första halvlek mot oss i onsdags.

Mittbacken Vincent Kompany hade inte sin bästa dag på jobbet på Anfield men den store belgaren har inte gett upp hoppet.

– Om det krävs fem mål för att avancera så får vi se till att göra fem mål. Ingen i City har gett slaget förlorat, säger Kompany.

Nemesis

Odiskutabe­l fördel Liverpool vad Guardiola och Kompany än säger. Liverpool brukar inte gå mållösa och Klopp har blivit något av en Nemesis för Guardiola. Ingen manager som mött Guardiola tio gånger eller flera har ett bättre inbördes facit än den karismatis­ke tysken. Klopp har vunnit sju av tretton matcher mot Guardiola.

Virgil van Dijk må ha kostat runt 80 miljoner euro men den holländska mittbacken har varit värd varenda pence. Lägg till att Loris Karius utstrålat ett helt annat lugn än Simon Mignolet mellan stolparna och man förstår att grunden i Liverpool känns solidare än på väldigt länge. Klopps teser sitter i ryggmärgen på kollektive­t och van Dijk är inte sen att hylla sina lagkamrate­r.

– Kolla hur vår offensiva trio jobbar defensivt. De gör ett otroligt jobb hela tiden. Roberto Firmino är en mardröm att möta. Han stannar aldrig upp. Jag vet hur jobbig han är att möta för jag har spelat mot honom, säger van Dijk till The Guardian.

– Vi kan ta med oss en väldigt bra insats från första mötet till Etihad men samtidigt måste vi vara beredda på allt City har planerat för oss, säger holländare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland