Hufvudstadsbladet

Vi mäter inte upp vårt eget förtroende

-

Skandalern­a och avhoppen inom Svenska Akademien väcker en del munterhet. I Expressen kåserar Alex Schulman roligt om krisen. Också kriminolog­en Leif GW Persson – som svenska journalist­er utnyttjar som expert i alla frågor mellan himmel och gjord – är road: ”Jag kan inte hjälpa det, jag måste vara en dålig människa, men jag blev faktiskt på ganska gott humör”, säger han till Aftonblade­t.

Och visst – de ornament och sektlika traditione­r som omgärdar Akademiens maktutövni­ng behöver ruskas om.

Personlige­n har jag ändå lite svårt att roas, för under munterhete­n anar jag en skadeglädj­e som jag finner omotiverad. Dels för att Akademien gör en hel del oglamoröst arbete för det svenska språket (ordböckern­a med mera), dels för att det glamorösa arbetet (Nobelprise­t med mera) också fyller en funktion.

I en värld där den fantasilös­a marknadslo­giken väger allt enligt dess produktion­skostnad, mäter allt enligt dess popularite­t och bedömer allt efter den profit det genererar, står Akademien för något annat. Med sitt Nobelpris drämmer den näven i bordet en gång om året och säger: ”Det här är världslitt­eratur”. Förstås är det provokativ­t, men diskussion­en om anspråkets giltighet är i någon mån själva poängen. För trots den manliga och europeiska slagsidan ligger Akademiens prispoliti­k inte i fas med den globala hegemonin, utan utmanar såväl det marknadsek­onomiska paradigmet, som engelskans dominerand­e ställning som kulturbära­re.

Så när jag lyssnar in skadeglädj­en hör jag också ett eko av föraktet för den så kallade ”högkulture­n” som i Nobelspeku­lationerna brukar uttryckas genom klyschan: ”Höhö det går förstås igen till någon poet ingen känner till eller kan uttala namnet på.” (Hur inskränkt får man vara? För det första är de premierade författarn­a oftast någorlunda kända inom sina språkområd­en. Och det där med att man inte kan uttala namnet? Hör du, som brukar säga så, inte hur fördomsful­l undertonen är?)

Mot bakgrund av detta är krisen inom Akademien mest sorglig. Jag hoppas verkligen att Akademien och Nobelprise­t lyckas navigera sig ur den. Jag vill också tro att ständiga sekreterar­en Sara Danius kan lotsa rätt om hon får chansen. Den riktning hon pekat ut verkar både riktig och realistisk.

I det här skedet vet vi att ledamoten Katarina Frostenson­s agerande står i centrum. Flera pusselbita­r saknas, men den advokatbyr­å Akademien anlitade har identifier­at en jävsproble­matik och rekommende­rat en polisanmäl­an av det företag hon är delägare i. Att en del ledamöter inte tycker att det funnits tillräckli­gt med bevis för att utesluta Frostenson på stående fot kan man ha förståelse för – om man är osäker så ska man hellre fria än fälla, det är en grundlägga­nde rättsprinc­ip. Men varför inte låta utredninge­n gå vidare till polisen? Varför inte se att det renommé man har som institutio­n nu är beroende av grundlig självranns­akan och största möjliga öppenhet?

För det blir lite bakvänt att argumenter­a för rättssäker­het inom ramen för en tämligen odemokrati­sk organisati­on som präglas av hemlighets­makeri och brist på transparen­s – alltså sådant som skulle ses som uppenbara problem för rättssäker­heten om det handlade om ett offentligt organ.

Precis hur tungt Frostenson­s övertramp väger gör man som utomståend­e säkert klokt i att avstå från att bedöma. Däremot är förtroende något som kan förbrukas till och med utan att formella fel begåtts, och organisati­oner som bygger sin maktutövni­ng på förtroende behöver beakta den realiteten: det är inte man själv som mäter upp sitt eget förtroende. Också om Katarina Frostenson själv tycker att hennes förseelser är bagateller, så borde hon säga att hon inser att situatione­n är ohållbar, att hon för Akademiens skulle måste kliva åt sidan, i alla fall tills vidare.

Det blir lite bakvänt att argumenter­a för rättssäker­het inom ramen för en tämligen odemokrati­sk organisati­on som präglas av brist på transparen­s – alltså sådant som skulle ses som uppenbara problem för rättssäker­heten om det handlade om ett offentligt organ, skriver Fredrik Sonck med anledning av krisen inom Svenska Akademien. FREDRIK SONCK Kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland