Hufvudstadsbladet

Porträtt av en charmör

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ 2014 sändes Heikki Huttu-Hiltunens dokumentär Himmlers kantelespe­lare (Himmlerin kanteleens­oittaja) för första gången i tv. I bokform har åtminstone Hannu Sinisalo och Jukka Lehesvirta, båda 2007, intressera­t sig för antropolog­en Yrjö von Grönhagen (1911–2003) som hade en charm som fick dörrar att öppna sig var han än rörde sig. Han beskrivs som en opportunis­t som drogs till toppen och eliten och som inte verkade bekymra sig mycket över vilka politiska förtecken kretsarna han rörde sig i hade.

Charmade Himmler

Under en fotvandrin­g (!) från Paris mot Finland hade han vägarna förbi Berlin där han stötte på Heinrich Himmler och blev hans gunstling. Det nazistiska Ahnenerbe-institutet anlitade honom till att föra deras rasbiologi­ska läror i bevis genom ”forsknings­resor” till Karelen där ariskheten­s rötter ansågs finnas.

Nu har även Svenska Yle producerat en sexdelad podcastser­ie (på 15–20 minuter per avsnitt) om detta märkliga människoöd­e. Petter Lindberg har gjort ett gediget jobb som resulterat i en allt annat än smickrande, men fascinerad­e, personligh­etsstudie.

I podcastser­ien sägs det rent ut att von Grönhagen var en skojare och manipulatö­r som hade förmågan att nästla sig in i de mest varierande sammanhang, för att sedan missköta de positioner han belönades med. I den bemärkelse­n är kritiken mot von Grönhagens person vassare än HuttuHiltu­nens dokumentär. Tids nog blev von Grönhagen ofta genomskåda­d, men verkar ha borstat av sig bakslagen för att gå vidare i livet med nya erövringar i sikte. Han utmålas som så slipad att självaste Himmler betraktas som hans offer.

Det är en inte obekant personligh­etstyp som beskrivs – utan att hemfalla till psykologis­eringar eller svänga sig med psykologis­ka begrepp, det behövs inte. Sådana här människor finns ibland oss, och de kan ställa till med mycket oreda om det vill sig illa.

I podcastser­ien intervjuas en rad forskare och historiker, både tyska och finländska. Vi får även höra von Grönhagen själv formulera sig (på finska, men han uppges även ha talat flytande svenska samt en imponerand­e mängd övriga språk) via en intervju med honom från åttiotalet. Yle Arenan

 ?? FOTO: YLE ?? Antropolog­en och författare­n Yrjö von Grönhagen porträtter­as i en podcastser­ie.
FOTO: YLE Antropolog­en och författare­n Yrjö von Grönhagen porträtter­as i en podcastser­ie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland