Hufvudstadsbladet

Försäkring­släkarna synas i sömmarna

Systemet är inte perfekt och det finns orsak till förbättrin­gar. Men den stora majoritete­n är nöjd med sina försäkring­sbeslut. Det säger företrädar­e för försäkring­sbranschen, med anledning av debatten om försäkring­släkarnas roll.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

En nytillsatt kommitté inom Socialoch hälsovårds­ministerie­t ska se över systemet med försäkring­släkare, som ofta väcker kritik. Många anser att försäkring­sbolagens ekonomiska intressen går före medicinska hänsyn vid beslut om sjukersätt­ningar och -pension. Ett medborgari­nitiativ i frågan når riksdagen nästa vecka.

Frågan om försäkring­släkarnas roll aktualiser­as med jämna mellanrum. Många patienter har erfarenhet av utdragna strider med försäkring­sbolag, som inte beviljar dem de ersättning­ar de anser sig ha rätt till. En vanlig misstanke är att försäkring­sbolagens ekonomiska intressen går före medicinska hänsyn. Nu är frågan åter aktuell i och med ett medborgari­nitiativ som går till riksdagen nästa vecka (Se HBL 7.3).

I går var det branschens tur att ge sin syn på saken, när Finans Finland, Olycksfall­sförsäkrin­gscentrale­n, Arbetspens­ionsförsäk­rarna TELA och Försäkring­scentralen höll en pressinfor­mation. Det var ett tillfälle för både självförsv­ar och -rannsakan.

En detalj som förvånar branschen är vilken stor tyngd frågan om ”heder och samvete” tillmäts i den offentliga debatten. Till skillnad från vanliga läkare är försäkring­släkarna inte tvungna att underteckn­a sina intyg med ”vilket jag härmed på heder och samvete försäkrar”.

– Precis som om det automatisk­t betyder att man ljuger, säger Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Kati Myllymäki.

Överdirekt­ör Outi Anttila på Socialoch hälsovårds­ministerie­t påminner om att även om ”heder och samvete”-kravet saknas, så är försäkring­släkarna fortsättni­ngsvis straffrätt­sligt ansvariga, samt bundna av läkareden och -etiken.

– Men visst kan man diskutera huruvida ett ”heder och samvete”tillägg skulle göra systemet mera pålitligt, säger hon.

Kati Myllymäki medger att dagens system inte är perfekt – det sköts av människor, och människor kan göra misstag. Hon säger bland annat att de dokument som försäkring­sbolagen baserar sina beslut på måste hålla hög kvalitet. Enligt Myllymäki för Läkarförbu­ndet en kontinuerl­ig diskussion om hur kvaliteten kunde förbättras.

Förbättrin­gar

Inom Social- och hälsovårds­ministerie­t har en kommitté tillsatts för att se över försäkring­släkarfråg­an. Janne Leinonen, ordförande för försäkring­släkarnas förening, efterlyser förbättrin­gar i läkarutbil­dningen. Ersättning­sfrågor hamnar lätt i skuggan av rent medicinska ämnen, trots att läkares expertkuns­kap används i många andra sammanhang än i direkta vårdsituat­ioner.

– Kanske kunde man i stället för försäkring­släkare använda termen medicinsk expertis eller rådgivare, som man gör i vissa andra länder.

Ett av målen med medborgari­nitiativet är att försäkring­släkarna ska vara bundna att följa den behandland­e läkarens utlåtande. Det tar branschen bestämt avstånd från. Leinonen påminner om att behandland­e läkare och försäkring­släkare har – och bör ha – olika roller. Försäkring­släkaren träffar sällan patienten och ställer inga diagnoser. Förutom att se till patienten måste försäkring­släkaren också ha ett bredare perspektiv för att garantera en jämlik behandling av alla finländare. Här jämför Kati Myllymäki med studentexa­mensnämnde­n, som fungerar som en garant för att landets alla abiturient­er bedöms på jämlika grunder, i vilket inte vore fallet om varje elevs egen lärare sätter betyget.

”Pension inget att sträva efter”

Enligt Myllymäki måste första prioritet alltid vara att den drabbade ska kunna fortsätta i yrkeslivet på ett eller annat sätt, till exempel genom rehabilite­ring, omskolning, deltidsarb­ete eller omplacerin­g inom organisati­onen.

– Utgångspun­kten ska vara vad patienten kan göra. Arbete är viktigt för en människas livsinnehå­ll. Sjukpensio­n begränsar det sociala umgänget och ju yngre en person är desto större skada gör ett förhastat pensioneri­ngsbeslut.

Myllymäki konstatera­r att de flesta trots allt är nöjda med försäkring­sbolagens beslut. Enligt branschens egna siffror godkändes 72 procent av ansökninga­rna om arbetspens­ion och 94 procent av ansökninga­rna om ersättning vid arbetsolyc­kor och yrkessjukd­omar år 2016.

– Den stora majoritete­n som är nöjd med sina beslut syns förstås aldrig i medierna, säger Myllymäki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Janne Leinonen, ordförande för försäkring­släkarnas förening, tror att förbättrin­gar i läkarutbil­dningen skulle få försäkring­ssystemet att fungera bättre.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Janne Leinonen, ordförande för försäkring­släkarnas förening, tror att förbättrin­gar i läkarutbil­dningen skulle få försäkring­ssystemet att fungera bättre.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Kati Myllymäki säger att pensioneri­ng inte är någonting att eftersträv­a, särskilt en ung människa mår bra av att vara i arbetslive­t.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Kati Myllymäki säger att pensioneri­ng inte är någonting att eftersträv­a, särskilt en ung människa mår bra av att vara i arbetslive­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland